Parlamentul german a aprobat planul de salvare a Greciei

V.R.
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 19 august 2015

Actualizare 19:47 Parlamentul olandez sprijină bailout-ul pentru Grecia

Majoritatea parlamentarilor olandezi au votat în favoarea celui de-al treilea program de bailout după o dezbatere aprinsă în care premierul Mark Rutte a fost atacat pentru faptul că a încălcat angajamentul său din timpul alegerilor aprobând pachetul financiar de salvare în valoare de mai multe miliarde de euro, transmite AP.

Coaliţia de la guvernare a lui Rutte a supravieţuit cu uşurinţă unui vot de cenzură la sfârşitul dezbaterii de astăzi.

Rutte afirma că Parlamentul olandez nu a fost nevoit să-şi dea acordul formal, însă ar fi fost dificil din punct de vedere politic să fie de acord cu împrumuturile europene către Atena dacă o majoritate a legislativului respingea planul.

(A.C.)

------------

Actualizare 13:46

Parlamentul german a adoptat astăzi, cu o majoritate covârşitoare, al treilea pachet de salvare a Greciei din ultimii cinci ani, în pofida îndoielilor unor parlamentari conservatori din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, transmite agenţia de presă Associated Press.

Planul de salvare a fost adoptat cu 454 de voturi "pentru", 113 "împotrivă" şi 18 abţineri.

O numărătoare a votului pe partide nu era disponibilă imediat, dar rezultatul pare să disipeze speculaţii potrivit cărora Merkel s-ar confrunta cu o puternică mişcare de opoziţie faţă de acord în interiorul blocului ei conservator.

Votul în favoarea planului a fost susţinut, de asemenea, de către Partidul Social-Democrat (SPD), partenerul de coaliţie al lui Merkel, şi de către Verzi, aflaţi în opoziţie.

(A.C.)

---------------

Actualizare 12:38 Guvernul olandez s-ar putea confrunta cu o moţiune de cenzură la votul pentru bailout

Guvernul olandez al prim-ministrului Mark Rutte este de aşteptat să se confrunte cu o moţiune de cenzură din partea rivalului eurosceptic şi de extremă-dreaptă Geert Wilders când parlamentul va dezbate ultimul program de ajutor pentru Grecia astăzi, potrivit Reuters.

În timpul campaniei sale electorale din 2012, Rutte a promis "niciun cent mai mult pentru Grecia", un sentiment aprobat de Wilders, de partidul liberal al lui Rutte şi majoritatea alegătorilor olandezi.

Wilders a declarat că dacă guvernul olandez este de acord să contribuie din nou pentru Grecia, el va depune o moţiune de cenzură.

Dar pachetul actual de salvare a fost negociat de ministrul de finanţe al lui Rutte, Jeroen Dijsselbloem, de la partidul laburist în cadrul coaliţiei centriste. Moţiunea nu este de aşteptat să obţină suficient sprijin pentru a trece în legislativul de 150 de locuri, notează Reuters.

(A.C.)

--------------

Actualizare 11:44 Schaeuble: "Grecia trebuie să primească o şansă pentru un nou început"

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat miercuri că nu există nicio garanţie că al treilea program de susţinere a Greciei va funcţiona, dar a subliniat că ar fi iresponsabil ca statul elen să nu primească oportunitatea pentru un nou început, potrivit Reuters.

"Sigur că după experienţa ultimilor ani şi luni nu există nicio garanţie că totul va funcţiona şi este admisibil să existe dubii", a spus Schaeuble în faţa parlamentarilor germani.

El a adăugat că după ce Parlamentul elen a aprobat deja mare parte din măsurile de reformă, ar fi iresponsabil ca această oportunitate să nu fie folosită pentru un nou început în Grecia.

(S.G.)

------------

Actualizare 09:53 Spania, Estonia şi Austria au aprobat al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia

Spania, Estonia şi Austria au aprobat ieri cel de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, iar Germania urmează să voteze astăzi asupra acestui program, potrivit Deutsche Welle.

Membrii Camerei inferioare a Parlamentului spaniol au aprobat cu 297 de voturi "pentru" şi 29 "împotrivă", programul de asistenţă destinat Greciei, în valoare de 86 de miliarde de euro. Singurul partid care a respins pachetul a fost Stânga Unită, o mică formaţiune de extremă-stânga.

Spania nu era obligată să supună acordul votului Parlamentului, dar premierul Mariano Rajoy a decis să facă acest lucru deoarece contribuţia Madridului este "semnificativă".

De asemenea, programul de asistenţă a fost aprobat în Legislativul eston, cu voturile a 93 de parlamentari.

La rândul său, subcomisia pentru Mecanismul European de Stabilitate (ESM) a Parlamentului austriac a aprobat acordul. Comisia formată din 18 membri trebuia să aprobe pachetul de asistenţă financiară deoarece fondurile vor veni de la ESM. Aprobarea Parlamentului austriac nu este necesară, dar o dezbatere pe această temă ar urma să aibă loc în curând.

Parlamentul german ar urma să aprobe astăzi programul destinat Greciei, deşi zeci de membri ai partidului cancelarului Angela Merkel au ameninţat că vor vota împotrivă.

Miniştrii Finanţelor ai statelor din zona euro au aprobat, vineri seară, cel de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, care trebuie să adopte o serie de reforme macroeconomice, în sensul creşterii taxelor şi reducerii deficitului bugetar, pentru a obţine ajutorul de 86 de miliarde de euro.

(A.C.)

-------------

Grecia a aprobat privatizarea a 14 aeroporturi regionale

Guvernul elen a aprobat privatizarea a 14 aeroporturi regionale din Grecia, acestea urmând să fie vândute către consorţiul german "Fraport-Slentel", conform deciziei publicate în gazeta oficială a Executivului.

Cele 14 aeroporturi regionale sunt cele din Salonic, Kerkyra, Chania, Kefalonia, Zakynthos, Aktio, Kavala, Rodos, Kos, Samos, Mytilene, Myconos, Santorini şi Skiathos.

Privatizarea este făcută pentru suma de 1,23 miliarde de euro, aprobată deja de precedentul Executiv. Vânzarea a fost îngheţată după victoria lui Alexis Tsipras în alegerile din luna ianuarie, Guvernul acestuia dorind să modifice unele condiţii din acordul de privatizare. Tranzacţia a fost reluată acum, iar contractul publicat arată că nu a fost introdusă nicio modificare faţă de actul iniţial.

Aceasta este prima privatizare finalizată de Guvernul condus de Tsipras.

Conform înţelegerii cu creditorii externi, Grecia trebuie să privatizeze rapid porturile, aeroporturile regionale şi operatorul reţelei energetice a ţării - ADMIE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb