Slovacia, ţară aflată într-o criză politică, va putea organiza alegeri parlamentare anticipate după ce parlamentul de la Bratislava a aprobat miercuri în procedură de urgenţă un amendament constituţional care permite dizolvarea legislativului unicameral, transmite agenţia EFE, conform Agerpres.
Constituţia slovacă face imposibilă convocarea unor alegeri parlamentare anticipate, dar odată cu adoptarea acestui amendament se va putea organiza un astfel de scrutin şi nu va mai fi nevoie de numirea unui guvern de tehnocraţi până la alegerile la termen, cum propusese preşedinta Zuzana Caputova.
Premierul slovac de centru-dreapta Eduard Heger a anunţat marţea trecută că va începe discuţiile cu partidele politice în vederea organizării alegerilor anticipate, după ce a eşuat încercarea de a găsi o majoritate în parlament în urma unui vot de neîncredere. Guvernul său minoritar a fost demis pe 15 decembrie în urma unei moţiuni de cenzură iniţiate de formaţiunea SaS (Libertate şi Solidaritate), un fost partener al coaliţiei guvernamentale.
Slovacia, ţară membră a UE şi NATO şi care a livrat arme Ucrainei pentru a o ajuta în faţa agresiunii Rusiei, trece printr-o criză politică după ce partidul libertarian SaS s-a retras de la guvernare în urma unui lung conflict cu ministrul de finanţe Igor Matovic, şeful principalului partid de guvernământ, OLaNO (''Oameni Obişnuiţi şi Personalităţi Independente''), din care face parte şi premierul Heger.
În urma amendamentului adoptat astăzi, parlamentul de la Bratislava urmează să decidă marţea viitoare data alegerilor anticipate, care ar putea avea loc înainte sau după vara acestui an.
Sondajele de opinie dau un avantaj opoziţiei, inclusiv partidului social-democrat al fostului premier Robert Fico, în faţa partidelor aflate acum la guvernare. Fico s-a pronunţat împotriva furnizării de arme Ucrainei, astfel că o eventuală revenire a sa în guvern ar putea schimba abordarea Slovaciei faţă de ţara vecină aflată în război cu Rusia.