Parlamentul European (PE) ar putea bloca acordul de ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană (Brexit) din cauza nerespectării de către Guvernul de la Londra a drepturilor cetăţenilor europeni, conform spuselor lui Guy Verhofstadt, negociatorul PE pentru Brexit, care precizează că trebuie rezolvate problemele persistente în privinţa tratamentului cetăţenilor.
Oficialul european a declarat, citat de The Independent: "Toată lumea presupune că Parlamentul European va aproba automat acordul de Brexit, dar acest lucru nu se va întâmpla dacă nu vor fi soluţionate mai întâi problemele referitoare la drepturile cetăţenilor. Cetăţenii nu pot deveni victime ale Brexitului".
De menţionat că premierul britanic Boris Johnson intenţionează să renunţe la perioada de tranziţie post-Brexit, dorind să obţină până la sfârşitul anului 2020 un acord comercial cu Uniunea Europeană. Oficialii UE au avertizat că perioada de negocieri ar fi prea scurtă.
Camera Comunelor de la Londra urmează să se pronunţe asupra acordului de Brexit, iar Boris Johnson speră că va obţine un vot favorabil. Acordul mai trebuie ratificat de Parlamentul European şi de parlamentele tuturor statelor membre UE.
• Tony Blair îl atacă dur pe liderul laburist demisionar Jeremy Corbyn
Fostul premier laburist britanic Tony Blair a atacat violent, ieri, "indecizia aproape comică" a liderului formaţiunii, Jeremy Corbyn, cu privire la Brexit şi "socialismul revoluţionar nebun" al acestuia în contextul în care se pregăteşte succesiunea la conducerea Partidului Laburist, în urma înfrângerii istorice suferite în alegerile legislative anticipate de săptămâna trecută, relatează AFP.
Într-un discurs susţinut la Londra, Tony Blair, şeful Guvernului britanic din 1997 până în 2007, a apreciat că Partidul Laburist riscă să fie "înlocuit" dacă nu se "înnoieşte" pentru a deveni o alternativă credibilă a conservatorilor, conform news.ro.
Formaţiunea a suferit în alegerile legislative anticipate de săptămâna trecută cea mai gravă înfrângere din 1935.
Odată cu plecarea anunţată a lui Jeremy Corbyn se pune întrebarea orientării partidului (de stânga).
Convertind Partidul Laburist la un liberalism asumat, Tony Blair, singurul lider laburist victorios în ultimii 45 de ani, a denunţat "în aceste alegeri ale Brexitului" eşecul partidului de a "lua o poziţie clară şi de a o respecta" cu privire la acest subiect.
Jeremy Corbyn a făcut campanie promiţând să negocieze un nou acord al Brexitului, pe care voia să-l supună aprobării într-un referendum, alături de o rămânere în Uniunea Europeană (UE), dar dorind ca el să rămână "neutru" faţă de aceste două opţiuni.
Blair consideră că Partidul Laburist ar fi trebuit să accepte rezultatul referendumului din 2016 - în care aproape 52% dintre britanicii care s-au prezentat la urne au decis să părăsească UE -, să critice acordul de Brexit al Guvernului şi să apere mai ferm faptul că "decizia finală trebuie să revină poporului".
"Cu altă conducere a partidului, am fi păstrat mai multe voturi în zonele tradiţionale laburiste", a continuat Blair, subliniind: "Majoritatea celor care votează cu Partidul Laburist este de fapt în favoarea rămânerii".
"Noi am urmat un drum al indeciziei aproape comic", a mai spus Blair. În opinia sa, Corbyn a fost perceput din punct de vedere politic drept un opozant fundamental faţă de ceea ce apără Regatul Unit şi ţările occidentale, reprezentând "socialismul revoluţionar nebun", incapabil să seducă electoratul laburist.
În cadrul unei reuniuni laburiste, marţi seara, Jeremy Corbyn a înfruntat furia taberei sale, căreia i-a prezentat scuze cu privire la rezultatul în alegeri, a cărui vină şi-a asumat-o. Partidul Laburist urmează să se reunească în ianuarie pentru stabilirea calendarului plecării liderului formaţiunii şi alegerii succesorului acestuia.