PARTENERIAT ÎNTRE MINISTERUL EDUCAŢIEI, CONAF ŞI FPPG  Educaţie antreprenorială în şcolile gimnaziale şi liceale

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii / 11 decembrie 2019

Ministrul Educaţiei, Monica Cristina Anisie (centru), alături de Cristina Chiriac, preşedintele CONAF, şi Franck Neel, preşedintele FPPG, la semnarea "Pactul pentru educaţie antreprenorială".

Ministrul Educaţiei, Monica Cristina Anisie (centru), alături de Cristina Chiriac, preşedintele CONAF, şi Franck Neel, preşedintele FPPG, la semnarea "Pactul pentru educaţie antreprenorială".

Materia, opţională, va fi introdusă în anul şcolar viitor

Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC), Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF - şi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze - FPPG - au semnat, ieri, acordul de parteneriat "Pactul pentru educaţie antreprenorială", prin care vor susţine dezvoltarea competenţelor antreprenoriale în rândul tinerilor, prin modalităţi noi şi creative de predare şi învăţare.

Monica Cristina Anisie, ministrul Educaţiei şi Cercetării, a declarat ieri, cu prilejul semnării acordului: "Comisia Europeană a subliniat că în societatea românească de acum este mare nevoie să fie integrată învăţarea în spririt antreprenorial. De aceea, la propunerea CONAF şi FPPG, am luat această decizie - să introducem o materie opţională la gimnaziu şi liceu, începând cu anul şcolar viitor. Vrem să le oferim elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal posibilitatea să experimenteze, încă din timpul şcolii, ce înseamnă să fie antreprenori, să dezvolte un start-up, într-o societate competitivă. Apreciez iniţiativa CONAF şi FPPG de a oferi expertiză şi educaţie antreprenorială elevilor şi invit şi alte organizaţii cu activitate în domeniu să contribuie la dezvoltarea opţionalului de educaţie antreprenorială. Începem să conturăm strategia naţională pentru antreprenoriat, un instrument atât de necesar pentru asigurarea prosperităţii României. Aşadar, acest acord este doar un prim pas, pentru că dorim să construim pe termen lung, nu doar pe termen scurt sau mediu, o strategie naţională pentru antreprenoriat".

Ministrul a subliniat că educaţia antreprenorială nu va fi o materie în plus pentru elev, ci va putea fi aleasă opţional de părinte sau copil.

Semnatarii acordului de parteneriat se angajează să lucreze activ cu reprezentanţii MEC, alături de alţi parteneri care se vor alătura acestui demers, la Strategia naţională pentru educaţie antreprenorială.

Cristina Chiriac, preşedinte CONAF, consideră "o prioritate introducerea în şcoli a orelor de antreprenoriat în vederea dezvoltării aptitudinilor şi competenţelor tinerilor şi pregătirii acestora pentru a deveni, azi, antreprenorii de care economia româ­nească are nevoie mâine". Domnia sa a afirmat: "Pentru mine este o zi istorică (n.r. ziua de ieri, a semnării acordului) pentru că este pentru prima dată când mediul patronal - antreprenori de renume, multinaţionale - îşi dau mâna pentru a conlucra şi a ajuta atât pentru construcţia viitorului de mâine, cât şi pentru o strategie naţională în ce priveşte antreprenoriatul în România. Dacă vrem să avem o educaţie antreprenorială «ca la carte», ar trebui să existe un dialog constructiv între antreprenori şi cadrele didactice pentru că noi, antreprenorii, suntem cei care ne confruntăm cu toate provocările date de viaţă. România se numără printre cele câteva ţări europene care nu au încă o strategie naţională pentru educaţie antreprenorială.

Studiile arată că trei din şase copii care au studiat educaţie antreprenorială au mai multe şanse să se lanseze în antreprenoriat. Cred că semnarea acordului cu MEC este doar un început frumos şi sper să ni se alăture cât mai mulţi antreprenori şi alte entităţi pentru a construi împreună. Parteneriatul nostru derivă din «Pactul pentru muncă» - o iniţiativă pe care am lansat-o în septembrie 2019. În cadrul conferinţelor organizate de noi am constatat că cea mai mare problemă în ceea ce priveşte deficitul forţei de muncă vine din educaţie, astfel că ar trebui să avem programe educaţionale, să încercăm prin acestea să dezvoltăm spiritul inovativ şi creativ al copiilor, dar şi să contribuim la ridicarea nivelului de trai în ţară, pentru a păstra tinerii aici. Acum, aproximativ un milion de tineri nu se regăsesc în datele statistice. Ceea ce noi încercăm să facem este să corectăm ceea ce timp de 30 de ani a fost ignorat. Sper să ni se alăture tot mai mulţi antreprenori şi alte entităţi şi să stabilim împreună direcţiile pentru această strategie naţională de care România are nevoie".

La rândul său, Franck Neel, preşedintele FPPG, a spus că "educaţia antreprenorială reprezintă o prioritate în asigurarea unei educaţii adaptate la nevoile economice, cât şi la valorile europene în contextul globalizării şi al digitalizării la nivel mondial. Consolidarea educaţiei antreprenoriale în şcoli, instituţii de învăţământ profesional şi universităţi va avea un impact pozitiv asupra caracterului dinamic al antreprenoriatului în cadrul economiei".

Iniţiativa "Pactul pentru muncă", ce include "Pactul pentru educaţie antreprenorială", presupune reducerea deficitului forţei de muncă din România, transparentizarea pieţei muncii şi dezvoltarea antreprenoriatului, recunos­cut ca generator de prosperitate în societate şi element determinant pentru creşterea economică şi crearea locurilor de muncă, potrivit CONAF, care concluzionează că investiţia în educaţia antreprenorială este una dintre cele mai rentabile investiţii pe care o poate face România în educaţia copiilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Disciplina "Educatie Antreprenoriala"se studiaza ca disciplina obligatorie in cls.a X a.Nu este materie noua.Noutatea ar fi ca ea va deveni optionala.Pentru gimnaziu, da, ar fi o disciplina noua.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb