Participaţia statului la FP a scăzut la 38,88%, în decembrie

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 7 ianuarie 2011

Participaţia statului la FP a scăzut la 38,88%, în decembrie

Participaţia statului la Fondul Proprietatea a scăzut în decembrie la 38,88%, de la 41,49% din noiembrie, odată cu intrarea a 450 de noi acţionari în ultima lună în care titlurile societăţii au mai fost tranzacţionate direct prin negociere la Depozitarul Central.

În luna decembrie, la Depozitarul Central au fost înregistrate 571 de conversii de titluri de despăgubire în acţiuni, în urma cărora au rezultat 434 de noi acţionari, anunţă Mediafax.

Noii acţionari au primit de la stat, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice, 2,26% din acţiunile Fondului. Astfel, numărul de persoane fizice care deţin sub 1% din acţiunile FP a crescut de la 4.757 la 5.193, iar participaţia acestora a avansat de la 32,04% la 33,68%.

Totodată, în luna decembrie au fost realizate 469 de tranzacţii cu acţiunile FP la Depozitarul Central, prin care au fost cesionate 2,69% din acţiunile Fondului.

La finalul lunii decembrie, trei persoane fizice deţineau cumulat 7,95% din acţiuni, situaţia acestora fiind neschimbată faţă de luna noiembrie. Potrivit prospectului de lis­tare, trei urmaşi ai industriaşului interbelic Nicolae Malaxa deţin cumulat 7,35% din titluri.

Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea direct la Depozitarul Central au fost oprite din 22 decembrie şi vor fi reluate numai după lis­tarea societăţii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), programată pentru 25 ianuarie.

Conform unor surse care au intermediat tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, ultimele operaţiuni pe "piaţa gri" au fost realizate la preţuri care au variat în jurul nivelului de 0,48 lei/titlu. Valoarea nominală a unei acţiuni este de 1 leu. Vânzarea acţiunilor FP este permisă, prin lege, începând din luna martie 2008.

La finalul lunii decembrie, cinci companii şi fonduri de investiţii deţineau cumulat 10,05% din acţiunile FP. În ultima lună a anului trecut, o companie sau fond de investiţii şi-a majorat participaţia de la sub 1% la 1,43%, astfel că a fost încadrată în categoria acţionarilor persoane fizice cu deţineri de peste 1%.

În acţionariatul FP au intrat în luna decembrie 13 persoane juridice care deţin pachete mai mici de 1% din titluri, astfel că numărul acestor acţionari a crescut la 170. Totuşi, participaţia cumulată a acestor investitori a scăzut la 9,44% de la 9,89%.

Fondul Proprietatea va fi listat direct, fără ofertă publică iniţială pentru vânzarea de acţiuni.

Procedura de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni va fi suspendată cu zece zile lucrătoare înainte de prima şedinţă de tranzacţionare şi se va relua la două săptămâni după primele 60 de şedinţe de tranzacţionare. Astfel, acţiunile nu vor mai fi acordate la valoarea de nominală, de 1 leu, ci la preţul mediu ponderat aferent primelor 60 de şedinte de tranzacţionare.

Fondul Proprietatea avea la finalul lunii noiembrie active nete de 15,9 miliarde lei, în creştere cu aproape 18% faţă de luna precedentă, avansul fiind determinat în principal de schimbarea modului de evaluare al activelor, de la standardele locale la cele internaţionale. Valoarea activului net pe acţiune este de 1,1541 lei. Valoarea afişată la finele lunii octombrie era de 0,9792 lei.

FP este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb