Partidul fostului premier Robert Fico, victorios la alegerile parlamentare

A.F.
Internaţional / 1 octombrie 2023

Partidul fostului premier Robert Fico, victorios la alegerile parlamentare

Actualizare :

Fostul prim-ministru de stânga al Slovaciei, Robert Fico, şi-a învins rivalul progresist la alegerile parlamentare, după ce a făcut campanie pentru a pune capăt ajutorului militar acordat Ucrainei, conform Reuters.

Robert Fico şi partidul de stânga Smer, sau Direcţia, au condus cu 23,3% din voturi cu 99,2% din voturi de la aproximativ 6.000 de secţii de votare numărate de Biroul Slovac de Statistică duminică dimineaţa, menţionează sursa.

Slovacia Progresistă (PS) a urmat cu 16,86%, iar Partidul HLAS (Voce) a fost al treilea cu 15,03%., arată datele publicate.

Liderul de stânga HLAS, Peter Pellegrini, un fost coleg al lui Fico, şi-a păstrat opţiunile deschise pentru viitoarele coaliţii, menţionează Reuters.

Un guvern condus de Fico şi partidul său SMER-SSD va permite Slovaciei, membru NATO, să se alăture Ungariei pentru a contesta consensul Uniunii Europene cu privire sprijinul pentru Ucraina, menţionează sursa.

De asemenea, conform Reuters, semnalează o nouă schimbare în regiune împotriva liberalismului politic, care va fi întărită dacă partidul conservator PiS câştigă alegerile în Polonia la sfârşitul acestei luni.

În ciuda victoriei, fostul premier are încă de înfruntat multe dificultăţi în perioada următoare, arată Reuters.

Dacă Fico nu reuşeşte să formeze un guvern condus de partidul său de stânga Smer, un grup de partide de centru-dreapta vor încerca să formeze o coaliţie anti-Fico largă, dar l instabilă, o repetare a alegerilor din 2010, conform sursei.

Fico s-a confruntat cu acuzaţii de corupţie şi a fost acuzat de conspiraţie penală în 2022, dar aceste acuzaţii au fost ulterior retrase, de asemenea, el a fost criticat pentru atacurile sale la adresa preşedintelui liberal al ţării şi pentru etichetarea adversarilor şi organizaţiilor non-guvernamentale ca fiind manipulaţi de finanţatorul american George Soros., menţionează Reuters.

"Ca partid care a câştigat alegerile, avem obligaţia de a încerca să construim un guvern semnificativ şi stabil", a spus Fico reporterilor. "Nu va fi uşor, spun asta foarte clar."

Una dintre cele mai mari îngrijorări la Bruxelles este că această victorie electorală va schimba radical atitudinea Slovaciei vizavi de Ucraina pentru că până în acest moment, Bratislava a fost unul dintre cei mai mari susţinători ai Kievului, însă Robert Fico nu s-a sfiit din a lăuda Moscova şi de a urma exemplul premierului ungar Viktor Orban prin comentarii împotriva "fasciştilor ucraineni" şi împotrivirea faţă de susţinerea militară pentru Kiev, arată Reuters.

----

Fostul premier de stânga al Slovaciei, Robert Fico, este aproape de victorie în alegerile parlamentare, după o campanie în care s-a angajat să pună capăt ajutorului militar pentru Ucraina, potrivit rezultatelor parţiale de duminică, relatează Reuters.

Cu 90% din circumscripţiile de vot raportate la alegerile de ieri, partidul SMER-SSD al lui Fico conducea cu 23,69% din voturi, iar Partidul liberal Slovacia Progresistă (PS) urmează cu 15,68% şi partidul HLAS, care ar putea deveni pivotul pentru formarea următorului guvern, este al treilea cu 15,43%, conform sursei.

Fostul coleg al lui Fico, meţionează sursa, şi liderul HLAS, Peter Pellegrini, şi-a păstrat deschise opţiunile cu privire la viitoarele coaliţii în comentarii televizate, pe măsură ce rezultatele deveneau mai clare.

Un guvern condus de Fico şi de partidul său SMER-SSD însemna că Slovacia, membră NATO, s-ar alătura Ungariei în contestarea consensului Uniunii Europene cu privire la sprijinul acordat Ucrainei, chiar în momentul în care blocul încearcă să îşi menţină unitatea în opoziţia faţă de invazia Rusiei, relatează Reuters.

"Vrem să evaluăm totul, aşa că vom aştepta numărarea finală", a declarat Robert Kalinak, un candidat SMER-SSD şi aliat de lungă durată al lui Fico, adăugând că partidul va comenta rezultatele complete mai târziu mâine.

Sondajele de la ieşirea de la urne au dat PS drept câştigător, dar proiecţiile a două site-uri de ştiri slovace, bazate pe rezultatele obţinute în 90% din districte, îl dau pe Fico drept câştigător cu o marjă de aproximativ 5 sau 6 puncte procentuale, conform Reuters.

Partidul PS, relatează sursa, a pledat pentru menţinerea sprijinului puternic al Slovaciei pentru Ucraina şi, de asemenea, ar urma probabil o linie liberală în cadrul UE în chestiuni precum votul majoritar pentru a face blocul mai flexibil, politicile ecologice şi drepturile LGBT.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. "Sondajele de la ieşirea de la urne au dat PS drept câştigător"

    Vechea poveste. Spui la sondaj ce vrea sa auda propaganda. Am facut la fel. Am evitat sa spun pe cine am de gand sa votez.

    Ce propaganda progresista facea si Radio Romania Actualitati. Si PS mult mai putin decat anticipat. 

    Ce surpriza ca poporul s-a saturat de finantarea Ucrainei,

    cu pretul scaderii nivelului de trai,

    foarte "incorect politic", probabil se va desfinta democratia prin vot 

    1. S a săturat poporul american,aia e important.Ieri au evitat govt.shutdown și au inlăturat ajutorul financiar ptr Ukraina.

      Acum ukrainenii vor fura mai puțin,vine recesiunea,fără miliardele de $ mokka 

      Ce se mai bucura cotropitorul rus! Ha,ha!

      bucuria ta e degeaba, Putin e sortit pieirii

      nici un roman sanatos la cap nu si ar dori granita cu mujicul rus

      Milioane de romani cetateni moldoveni isi doresc aceasta granita si muncesc in Rusia.

      Mujicul rus = mujicul banderist din Ucraina,

      nici o diferenta fratilor,

      intrebati pe romanii minoritari din Ucraina 

      Care milioane, ca toata Moldova e 2,5 milioane...nu o sa-mi spui acum ca toti vor cu mujicii:-)

    Când scade nivelul de trai lumea se îndreaptă spre extreme de stânga sau de dreapta,Europa este la început.

    hai doamne ajuta!

    1. Aștept și în România,ups noi nu avem cu cine vota

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb