PATIMILE FOTBALULUI Condamnări în "penal", toleranţă pe plan sportiv

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 10 aprilie 2015

Condamnări în "penal", toleranţă pe plan sportiv

Justiţia continuă să facă ordine în fotbalul autohton. Audierile, arestările, condamnările şi eliberările se derulează fără oprire - nu iese bine din penitenciar un personaj că imediat locul îi este luat de un altul, exact ca pe terenul de joc.

"Să vină DNA-ul!", era propoziţia rostită adesea pe holurile Federaţiei Române de Fotbal sau ale Ligii Profesioniste în urmă cu câţiva ani. Surpriză, DNA-ul a venit şi multe personaje importante au ajuns să dea declaraţii în faţa procurorilor. Dosarele "Valiza", "Transferurile", "Mită pentru arbitri", "Mită în elicopter" au făcut vâlvă, dar multe alte cauze care au tangenţă cu fenomenul fotbalistic au fost sau încă mai sunt cercetate de procurori. În plan sportiv lucrurile continuă să se mişte greu sau să nu se mişte deloc. Există o întreagă "galerie" de cercetaţi şi condamnaţi, dar legătura dintre vinovăţia dovedită în justiţie şi ce s-a întâmplat pe terenurile de joc nu prea este făcută.

O singură echipă a fost "condamnată" de către comisiile sportive: FC Argeş. În iunie 2009, formaţia din Piteşti a fost retrogradată în Liga a 2-a, după ce finanţatorul acestei formaţii, Cornel Penescu, fusese arestat într-un dosar de corupţie, alături de preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, vicepreşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Marcel Lică, directorul general al hypermarketului PIC, Liviu Făcăleaţă, fostul director al OPC Argeş, Cristian Libertatu, şi arbitrii Marcel Savaniu şi Sorin Corpodean. Decizia a fost luată înainte ca justiţia să se pronunţe definitiv. Ulterior FC Argeş a intrat în insolvenţă, a fost declarat falimentul şi echipa a dispărut de pe harta fotbalului. După şase ani, acest caz a fost finalizat, Cornel Penescu a primit 5 ani de închisoare cu executare, plus 3 ani interzicerea unor drepturi, aceeaşi condamnare au primit şi fostul şef al CCA, Gheorghe Constantin, şi fostul director al Societăţii "PIC", Liviu Făcăleaţă. Arbitrii Aurelian Bogaciu, Sorin Corpodean, Lucian Dan, implicaţi în acest caz, au primit pedepse cu suspendare, iar Marcel Savaniu a fost achitat.

Dosarul "Valiza", în care Gigi Becali a fost condamnat definitiv, nu a produs efecte în plan sportiv, Steaua scăpând de sancţiuni, motivându-se că omul de afaceri nu deţinea o funcţie oficială în organigrama clubului. Ultimul condamnat din lumea fotbalului este fostul şef al arbitrilor, Vasile Avram: judecătorii instanţei supreme l-au condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare. Avram a fost trimis în judecată după ce pe 21 mai 2011, când era supervizor la meciul de fotbal FCM Târgu Mureş - Universitatea Cluj, a primit de la omul de afaceri Sorin Ţerbea suma de 19.000 de euro, în scopul de a delega în sezonul următor brigăzi de arbitraj "agreate" de formaţia din Târgu Mureş. În ceea ce îl priveşte pe Sorin Ţerbea, judecătorii au stabilit încetarea procesului penal ca urmare a decesului acestuia. Cazul seamănă destul de mult cu cel al lui FC Argeş, însă echipa din Târgu Mureş, devenită ulterior ASA Târgu Mureş, nu a primit nicio sancţiune în plan sportiv în urma acestui scandal.

În ultimii ani s-au dictat condamnări, au avut loc arestări şi au fost instrumentate dosare penale pentru fapte de corupţie care acoperă aproape toată gama criminalităţii financiare: coruperea unor arbitri, mituirea jucătorilor unei alte echipe, aranjarea unei partide internaţionale, comisioane dubioase la vânzarea drepturilor TV sau la transferurile de jucători. Patroni de cluburi, finanţatori, arbitri, manageri, impresari, preşedinţi au ajuns în puşcărie sau au fost arestaţi preventiv în ultimii ani, toată această situaţie creând o imagine de coşmar fotbalului autohton. Cornel Penescu, Ionică Serea, Gheorghe Constantin, Marius Martiş, Sorin Corpodean, Marcel Lică, George Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Victor Becali, George Copos, Giovani Becali, Cristian Borcea, Gigi Neţoiu, Dumitru Dragomir, Daniel Capră, Vasile Avram sunt oameni implicaţi în fenomenul fotbalistic şi care au dat declaraţii în faţa procurorilor fiind acuzaţi, o mare parte şi condamnaţi, pentru diverse fapte de corupţie. La FRF şi LPF s-au schimbat complet liniile de conducere în ultimii doi ani, dar sancţiunile din plan sportiv pentru echipele ai căror oficiali au greşit sunt foarte departe de aşteptări.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Avem rezerve la penal foarte bune doar ne-am antrenat bine in ultimii 25 de ani, nu ?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb