Patriciu susţine că a fost şantajat de Tender

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 3 iunie 2004

Preşedintele "Rompetrol" afirmă că Ovidiu Tender i-ar fi propus o fuziune cu "Rafo"

Patriciu s-ar fi întîlnit cu oficialii "Rafo", pe 2 martie, în compania ministrului economiei Dan Ioan Popescu Conducerea "Balkan Petroleum", acţionarul majoritar al "Rafo", îşi va preciza astăzi poziţia faţă de acuzaţiile lui Dinu Patriciu

Tender neagă acuzaţiile

Ovidiu Tender ne-a precizat că s-a întîlnit cu Dinu Patriciu la începutul lunii martie, dar pentru cu totul altă problemă şi anume participarea împreună la o licitaţie în Irak. Domnia sa a precizat că nu îl interesează "Petromidia", întrucît aceasta are datorii de peste 73 milioane de dolari şi că nu l-a ameninţat pe Dinu Patriciu cu publicarea memorandumului: "Eu nu am nici o putere să influenţez Administraţia Prezidenţială". Ovidiu Tender mai susţine că nu are nici o legătură cu "Rafo". Menţionăm că Ovidiu Tender controlează o parte din societăţile care vor fuziona cu "Rafo", formînd împreună "Compania Moldova", o structură în care statul ar urma să intre ca acţionar prin conversia datoriilor "Rafo" în acţiuni. O decizie finală privind viitorul "Rafo", companie aflată în reorganizare judiciară, va fi luată după 14 iulie, cînd va fi finalizat tabloul creditorilor rafinăriei.

Preşedintele "Grupului Rompetrol", Dinu Patriciu, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că a fost şantajat, la începutul lunii martie, de către Ovidiu Tender şi Marian Iancu (administrator al firmei "VGB Invest" care deţine "Balkan Petroleum", acţionarul majoritar al "Rafo" Oneşti) să cedeze controlul societăţii "Rompetrol", printr-o fuziune cu "Rafo". Mai exact, conform celor spuse de Dinu Patriciu, cei doi i-ar fi propus să facă schimb de acţiuni "Rompetrol Rafinare" ("Petromidia") şi "Rafo" între "Grupul Rompetrol" şi "Balkan Petroleum".

"Le-am răspuns să se adreseze băncii noastre de investiţii, dar să aibă toate documentele auditate, propunere cu care nu au fost de acord", a precizat Dinu Patriciu, subliniind că nu ar fi respins o astfel de propunere avînd în vedere că societăţile pe care le conduce dispun de echipe manageriale ce pot ridica valoarea oricărei companii.

Surse apropiate afacerii "Rafo" susţin că, într-adevăr, Dinu Patriciu s-ar fi întîlnit cu Marian Iancu, la întîlnire participînd şi ministrul economiei, Dan Ioan Popescu, însă s-ar fi discutat altceva decît fuziunea "Rompetrol" şi "Rafo".

Preşedintele "Rompetrol" susţine că presiunile celor doi reprezentanţi ai "Rafo" au loc în condiţiile în care rafinăria din Oneşti ar urma să intre în lichidare sau reorganizare judiciară.

"Am fost şantajaţi cu publicarea unui memorandum referitor la privatizarea «Petromidia» şi la activitatea curentă a companiei şi cu anchete şi dezvăluiri care ar putea distruge societatea în trei luni, dacă nu vrem să fuzionăm cu "Rafo", a mai spus Dinu Patriciu.

Domnia sa a prezentat în cadrul conferinţei de ieri, memorandumul realizat de Paul Sîrbu, consilier al departamentului Securităţii Naţionale din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, care avea avizul lui Ioan Talpeş, consilier prezidenţial. Potrivit reprezentanţilor "Rompetrol", memorandumul conţine informaţii false despre privatizarea "Petromidia", precum şi despre modul în care compania şi-a achitat obligaţiile asumate prin contractul de privatizare: "Operaţiunile post - privatizare au fost perfect legale, dovadă cele peste 100 de controale iniţiate de diferite organisme de control şi care au fost încheiate în favoarea «Rompetrol» sau au fost contestate cu succes în instanţă".

Dinu Patriciu a mai subliniat faptul că în urma comunicatelor de presă ale Parchetului Naţional Anticorupţie, capitalizarea bursieră a "Rompetrol Rafinare" a scăzut cu 51 milioane de dolari, ajungînd în prezent la 306 milioane de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb