PATRICK SHANAHAN: "Nu va exista o reducere unilaterală de trupe în Afganistan"

T.T.
Internaţional / 15 februarie 2019

Patrick Shanahan (Sursa foto: Twitter)

Patrick Shanahan (Sursa foto: Twitter)

Statele Unite ale Americii nu vor reduce unilateral contingentul militar din Afganistan fără a se coordona cu aliaţii lor, a declarat, ieri, secretarul interimar al Apărării, Patrick Shanahan, după ce a purtat convorbiri la Bruxelles cu omologii săi din statele membre NATO, relatează AFP şi dpa.

Militarii americani reprezintă aproape jumătate din contingentul NATO de 17 mii de oameni din cadrul misiunii "Resolute Support" din Afganistan, care are drept scop instruirea şi consilierea forţelor de securitate locale, precum şi ajutorarea autorităţilor de la Kabul în crearea premiselor pentru o pace de durată după 18 ani de conflict.

În acelaşi timp, Washingtonul este angajat în noi eforturi de negociere a unui acord de pace între talibani şi guvernul afgan, cu prespectiva reducerii prezenţe militare americane în ţară.

Există temeri în cadrul NATO că o retragere a SUA ar putea pune în pericol întreaga misiune în Afganistan, destabilizând ţara şi ducând la regrese în democraţie şi drepturile omului.

"Acesta a fost unul dintre mesajele întâlnirii de astăzi: Ne vom coordona. Suntem împreună", a adăugat Shanahan, afirmând că NATO joacă un rol "crucial" în dezvoltarea forţelor de securitate afgane.

Secretarul american interimar al apărării l-a citat pe preşedintele Trump, care a declarat, în discursul său privind starea uniunii, că "a venit momentul să încercăm să facem pace" în Afganistan.

"Misiunea noastră în Afganistan rămâne o prioritate de top", le-a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, celor 29 de miniştri ai apărării, anterior în cursul zilei. "Continuăm să susţinem forţele afgane cu instruire şi finanţare", a adăugat el.

Misiunea "Resolute Support" a preluat, în 2015, ştafeta de la Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) a NATO, o misiune de luptă desfăşurată pentru a contribui la asigurarea securităţii şi la dezvoltarea noilor forţe de securitate afgane după invazia condusă de SUA care a înlăturat regimul taliban de la Kabul în 2001.

Cuvinte cheie: bursa, secretar, aparare, sua, reducere unilaterala, afganistan

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb