Patronatele spun că "CEC" şi "EximBank" nu acordă credite, însă băncile le contrazic

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 iunie 2010

Dan Matei Agathon

Dan Matei Agathon

Băncile din ţara noastră continuă să manifeste prudenţă în acordarea creditelor corporate, sunt de părere patronatele, care se plâng că-şi desfăşoară cu greu activitatea, în condiţiile în care nu au aproape deloc acces la finanţare.

Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronate din România, ne-a declarat: "În primul trimestru al anului, băncile comerciale din România au făcut un profit cumulat de 100 milioane de euro, dar nu prin credite acordate industriei şi populaţiei, ci prin împrumuturi către stat, care a luat câte un miliard de euro în lunile ianuarie, februarie, martie."

Reprezentul Patronatelor a subliniat că firmele întâmpină greutăţi nu numai din cauza lipsei de finanţări, dar şi pentru că sunt obligate să achite TVA către stat la emiterea facturilor, şi nu la încasarea lor.

La toate acestea se adaugă datoriile enorme pe care administraţiile publice locale şi centrale le au către mediul privat, în contul unor comenzi pentru construcţii, montaj şi achiziţii publice, a precizat Agathon, adăugând: "Am cerut o compensare a datoriilor mediului privat către stat, sub formă de TVA, cu restanţele statului către companii, însă propunerea noastră nu a fost receptată."

Purtătorul de cuvânt al Alianţei consideră că "CEC" şi "EximBank" "sunt o jucărie acum, pentru că nu acordă credite, întrucât nu au bani", motiv pentru care ar trebui capitalizate.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele "CEC Bank", ne-a declarat că soldul creditelor acordate de bancă a crescut cu 15% anul trecut, în timp ce nivelul creditării a scăzut cu 3,6% la nivel de piaţă.

Domnia sa a menţionat: " Soldul total al creditelor acordate de < CEC Bank > a fost de 9,4 miliarde lei în 2009, din care 4,2 miliarde lei s-au îndreptat către persoane juridice. Portofoliul creditelor corporate este următorul: 16% au mers în agricultură, 21% către comerţ, 11% în construcţii, 21% în industrie, 17% în servicii şi 14% au mers către alte activităţi".

Şeful băncii a ţinut să sublinieze că "CEC" a redus dobânzile şi marjele în 2010, iar gradul de acoperire cu garanţii a scăzut de la 130% la 105%.

Astfel, dobânzile au fost reduse de la 11,40% la 9,90% pentru creditele în lei, în timp ce dobânzile în euro au fost ajustate de la 7,25%, la 6,90% în prezent.

Domnul Gheţea a concluzionat: "Dorim ca la sfârşitul anului, creşterea creditării din partea < CEC Bank > să fie de două cifre. Că vorbim de o creştere de 10, 14 sau 15%, rămâne de văzut."

Ionuţ Costea, "EximBank": "Am simplificat procesul de acordare a garanţiilor, pentru a permite accesul rapid al societăţilor la finanţare"

"EximBank" a simplificat procesul de acordare a garanţiilor de stat şi solicită mai puţine documente, astfel încât timpul de răspuns este redus la 10 zile.

Ionuţ Costea, preşedintele băncii, a explicat: "Acum putem răspunde solicitărilor în numai 10 zile, faţă de o lună, cât dura procesul de analiză a cererilor înainte de această schimbare. Noile reglementări se aplică pentru garanţiile a căror valoa-re poate ajunge până la echivalentul a 1,5 milioane de euro şi care se acordă pe o perioadă de maxim 5 ani" .

Banca poate emite garanţii pentru exportatori, pentru IMM-uri şi alte tipuri de companii, completându-le propriile garanţii aduse în favoarea băncii finanţatoare.

De asemenea, "EximBank" garantează credite sau scrisori de garanţie bancară acordate pentru investiţii româneşti în străinătate, pentru dezvoltarea infrastructurii, a utilităţilor publice, protecţia mediului, ocuparea şi formarea personalului etc.

Ionuţ Costea este de părere că, prin aplicarea noilor măsuri, problemele de lichiditate ale firmelor vor fi rezolvate mai uşor, iar furnizorii de finanţare vor creşte creditarea.

Nivelul dobânzii medii a creditele din portofoliul "EximBank", care finanţează doar segmentul corporate, a scăzut de la 14, 71%, cât era anul trecut, la 11,6% în prezent. Reprezentanţii băncii ne-au spus că dobânda medie a creditelor în sold din sistemul bancar este, în prezent, de 17%.

Lucian Oană, OTP Bank: "Dorim să acordăm finanţări companiilor"

Liviu Andrei, "Alliance Finance Broker": Rata de aprobare a creditelor corporate: 50%

Rata de aprobare a creditelor corporate din portofoliul brokerului de credite "Alliance Finance Broker"(AFB), este, în prezent, de 50%, ne-a declarat Liviu Andrei, directorul general al companiei.

Băncile sunt, în continuare, reticiente în acordarea finanţărilor, iar dobânzile sunt fixate în funcţie de situaţia finaciară a companiilor. Reprezentantul AFB ne-a spus: "Băncile nu au dobânzi standard pentru firme. În urma analizei unui dosar, se comunică şi dobânda, care este negociabilă".

Pe partea "coporate", AFB colaborează cu Raiffeisen Bank, BCR, Volksbank, Unicredit Ţiriac, Alpha Bank, Piraeus Bank, Intesa San Paolo, Credit Europe Bank.

Deşi dobânzile negociate de companii sunt cu 10-20% mai mici în prezent faţă de noiembrie 2009, ceea ce reflectă dorinţa băncilor de a relua creditarea, acestea "nu-şi permit să finanţeze orice", a subliniat Liviu Andrei. Pentru a avea acces la finanţări, firmele trebuie să aibă minim trei ani vechime, să înregistreze profit în ultimii doi ani, să nu aibă datorii la stat sau către partenerii de afaceri şi să nu figureze în Centrala Incidentelor de Plăţi sau Centrala Riscurilor Bancare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb