Patronatul ANAT solicită Guvernului reînfiinţarea Ministerului Turismului, ca urmare a situaţiei turismului românesc din ultimii 16 ani şi în special pentru şansa pe care o are ţara în anii următori, informează ANAT.
Reînfiinţarea Ministerului Turismului se justifică de către ANAT prin realizarea Programului de Guvernare 2005 - 2008, care acordă o importanţă crescută domeniului turismului prin obiectivele pragmatice pe care Guvernul le-a fixat într-un orizont de timp relativ scurt.
De asemenea, ANAT invocă Raportul dedicat României elaborat de World Travel & Tourism Council (WTTC) - Consiliul Mondial al Turismului şi Călătoriilor, care plasează ţara noastră pe locul al patrulea în lume din punct de vedere al ritmului estimat de creştere a cererii turistice pentru perioada 2006 - 2015, cu o rată anuală de creştere de 7,9%.
Definirea şi promovarea unui brand turistic naţional pentru individualizarea, personificarea şi asigurarea unei atractivităţi specifice ofertei naţionale, stabilirea priorităţilor în dezvoltarea infrastructurii de sprijin a turismului în corelaţie cu dezvoltarea infrastructurii generale, cooperarea organismelor guvernamentale cu sectorul privat pentru promovarea investiţiilor transfrontaliere, îmbunătăţirea procesului de instruire şi protejarea mediului natural, îmbunătăţirea şi finanţarea formelor educaţionale de profil (licee de turism şi facultăţi de profil) - toate acestea constituie măsuri ce pot fi puse în practică prin creşterea importanţei autorităţii publice din domeniul turismului.
Totodată, ANAT evidenţiază necesitatea creşterii exportului turistic al României, în condiţiile în care ţara noastră beneficiază de un mare potenţial turistic, subliniat de experţii WTTC.
Încasările României din exportul turistic au fost, în anul 2005, de 845 milioane euro, ceea ce reprezintă peste 4 milioane de salarii de câte 200 de euro brut aduse României.