Femeile reprezintă doar 40% dintre antreprenorii din ţara noastră şi, prin prisma egalităţii de gen, procentul respectiv ar trebui să crească, au afirmat ieri participanţii la lansarea Patronatului European al Femeilor de Afaceri (PEFA), eveniment ce a avut loc la Palatul Victoria şi care a inclus şi dezbaterea "Egalitatea de gen. Agenda 2030".
În deschiderea evenimentului, Andreea Negru, preşedintele PEFA, a precizat: "PEFA este o organizaţie care va acţiona, zicem noi, drept un agent al schimbării într-un moment deosebit de important în care ne angajăm să conlucrăm, să sprijinim şi să promovăm egalitatea de gen. Egalitatea de gen nu este un moft, ci este o realitate. Patronatul European al Femeilor de Afaceri se axează în primul rând pe schimbul de idei, de experienţe şi de bune practici între organizaţii similare la nivelul Uniunii Europene. Avem ocazia pe deplin să schimbăm peisajul economic, să promovăm o cultură a incluziunii în mediul de afaceri, dar şi în societate. Ce ne propunem să facem noi? Ei bine, vom lucra împreună cu dumneavoastră, reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai mediului de afaceri, ai organizaţiilor non-guvernamentale, reprezentanţi ai presei şi cu toate părţile interesate pentru a crea un mediu de afaceri propice pentru a promova egalitatea de gen, rolul şi importanţa femeii în societate. Împreună pentru o societate modernă, dezvoltăm parteneriate cu organizaţii similare din state-membre ale Uniunii Europene".
Domnia sa a prezentat şi cele mai importante acţiuni pe care noul patronat le va derula pe parcursul anului 2024. Prima va avea loc în 21 martie la Banca Naţională a României şi va fi o dezbatere privind tendinţele economice pentru anul în curs.
Andreea Negru a declarat: Practic, ne dorim să facem împreună o radiografie a principalelor sectoare din economie. Vorbim despre macroeconomie, energie şi business, mediul antreprenorial. Împreună cu profesionişti din aceste domenii şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, reprezentanţi guvernamentali, ne dorim să facem o radiografie a economiei româneşti, să schiţăm tendinţele, dar şi aşteptările mediului de afaceri pentru acest an. Un alt proiect îl reprezintă dezbaterea «România viitorului. Dezvoltare sustenabilă între trend şi necesitate». Această dezbatere va avea loc pe 22 mai, la Academia de Studii Economice şi reprezintă un parteneriat practic cu mediul de business, între mediul de business şi mediul academic. Cu această ocazie, vom lansa împreună cu mediul academic prima carte din colecţia «PEFA de business». Este vorba despre «Strategic Thinking» - tehnici decizionale pentru succesul unui business în cinci paşi".
În ceea ce priveşte antreprenoriatul feminin din ţara noastră, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), confederaţie patronală a cărei membră este şi PEFA, a spus că la nivel naţional patru din zece antreprenori sunt de gen feminin şi doar o treime dintre manageri sunt femei.
Florin Jianu a declarat: "În ceea ce priveşte doamnele care conduc companiile listate la Bursă, suntem pe primul loc la nivel european, ceea ce este un lucru extraordinar, cu o medie de 31,6%, media europeană fiind de 20%. La nivelul întregii economii, 33,2% din manageri sunt femei în România, un procent apropiat de ce se întâmplă la nivel european, adică 35% cu un procent mai ridicat decât în ţări cu tradiţie: Germania are 29%, Italia 28% şi Olanda 26%. Aceste date sunt oficiale, de la Eurostat. Un lucru care mi-a plăcut foarte tare şi din care putem trage concluzii e faptul că, deşi investiţiile în companiile conduse de doamne sunt mai mici decât investiţiile în companiile conduse de domni, totuşi cifra de afaceri a acestora şi profitul e mai mare. Deci, pui nişte bani într-o companie condusă de un domn, te aştepţi la rezultate mai slabe, aşa că mai bine te duci acolo unde contează şi acolo unde merită să pui banii".
Potrivit datelor citate de preşedintele CNIPMRR, patru din zece antreprenori (38,4%), în România, sunt de gen feminin. În această marjă, cea mai bună reprezentare se înregistrează în regiunea Centru (44,5%), urmată de regiunea Bucureşti-Ilfov (44%). O prezenţă mai scăzută a antreprenoarelor se consemnează în regiunea Vest, cu 31,9%, ca medie totală.
Florin Jianu a mai spus: "Dacă e să facem iarăşi referire la statisticile anilor precedenţi 2023, 2022, 2021, în ceea ce înseamnă iniţiativa antreprenorială, observăm o scădere destul de abruptă a sporului pozitiv de companii: acum trei ani la 36.000, acum 2 ani undeva la 24.000 şi anul trecut un spor pozitiv de numai 21.000 de companii. Sporul acesta pozitiv se calculează ca diferenţă între numărul companiilor care se înfiinţează şi numărul companiilor care se închid. Aici, cred că aveţi un rol alături de noi, alături de Guvern, de reprezentanţii administraţiei, de reprezentanţii Parlamentului, pentru a continua programe pentru femeile de afaceri, programe pentru tinerii întreprinzători, iniţiative din fonduri europene".
În legătură cu apariţia PEFA, preşedintele CNIPMMR a arătat: "Patronatul European al Femeilor de Afaceri este extrem de necesar în acest peisaj al reprezentării mediului de afaceri şi mai ales al unei reprezentări corecte, echitabile şi profesioniste. M-am uitat pe câteva date statistice cu privire la antreprenoriatul feminin extrem de activ şi am întrebat şi ChatGPT cum va arăta antreprenoriatul feminin în 2050 şi m-a asigurat că egalitatea de gen va fi realizată în următorii ani, că reprezentarea va din ce în ce mai mai serioasă. Faptul că avem aceste puncte precum egalitatea de gen pe agenda europeană şi la nivel global va asigura o reprezentare echitabilă a femeilor de de afaceri".
Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, a declarat: "România a făcut paşi importanţi în domeniul egalităţii de şanse, dar mai avem încă mulţi paşi de făcut. Lansarea PEFA este o oportunitate pentru a determina cât mai multe femei din România să îndrăznească. Rolul dumneavoastră şi al nostru este de a munci pentru a schimba mentalităţi. E de datoria noastră să facem mai mult, pentru că este o necesitate. (...) Vrem să ne fiţi parteneri în grupul de lucru care încearcă să aducă cele mai bune soluţii în proiectul privind legea familiei".
Secretarul de stat Roxana Mînzatu, coordonator al Departamentului pentru Evaluare Integrată şi Monitorizarea Programelor Finanţate din Fonduri Publice şi Europene, a afirmat că îşi doreşte să vadă listarea la bursă a unui unicorn venit din partea antreprenoriatului feminin, în timp ce Daniel Suciu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat că îşi doreşte să vadă mai multe femei în politică, care să candideze pe locuri eligibile pentru funcţii din administraţia publică locală, judeţeană şi pentru Camera Deputaţilor şi Senat.
Ideea lui Daniel Suciu a fost continuată de Alexandru Ghigiu, şeful Cancelariei premierului Marcel Ciolacu, care a spus: "Mi-aş dori să văd doamnele mai implicate în politică pentru că valoarea adusă de ele ar fi una foarte mare. Vă transmit că aveţi în actualul Guvern un partener de discuţie, pe care îl puteţi trage de mânecă atunci cânde greşeşte, un partener care caută soluţii pentru a nu vă încurca prea tare în activitatea dumneavoastră. Avem nevoie să creăm încredere între stat şi privat pentru că de prea multe ori statul vede privatul ca gata să ocolească legislaţia şi privatul vede statul prea birocratizat. De aceea e nevoie de încredere între cei doi parteneri".
Într-un mesaj video transmis online, Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în ţara noastră, a menţionat că, deşi reprezintă peste jumătate din populaţia Globului, multe femei nu au încă loc la masa deciziilor şi a subliniat necesitatea implicării acestor în viaţa publică.
Anna Akhalkatsi, country-manager al Băncii Mondiale pentru România a afirmat că lansarea PEFA înseamnă lansarea schimbării agendei de gen în România şi a spus că antreprenoriatul feminin reprezintă o oportunitate pentru angajarea femeilor, ştiut fiind faptul că doar 42% din femeile din ţara noastră au un loc de muncă. Reprezentanta Băncii Mondiale a declarat că implicarea femeilor în antreprenoriat are ca rezultat o creştere a Produsului Intern Brut cu aproape 9% şi a concluzionat spunând că femeile sunt cea mai importantă resursă pentru dezvoltarea ţării şi pentru piaţa muncii.