PATRONATULUI TINERILOR ÎNTREPRINZATORI DIN ROMANIA: Modificările aduse programului S.R.L.-D contravin obiectivelor asumate în programul iniţial

Adina Lateş
Fonduri Europene / 25 septembrie 2015

Principalele modificări aduse programului Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri (S.R.L.-D.), iniţiat de Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, au condus la o reducere la jumătate a aplicaţiilor depuse faţă de anul anterior, potrivit unui comunicat de presă remis astăzi redacţiei.

În perioada 17 - 24 septembrie 2015, Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri a lansat Programul S.R.L.-D., aplicaţia fiind deschisă online pe site-ul www.aippimm.ro.

Conform unui bilanţ, dacă în 2014 s-au înregistrat 1261 de planuri de afaceri la momentul închiderii aplicaţiei, în 2015, numai 580 de planuri au fost depuse.

Mai mult, doar cinci dintre planurile de afaceri depuse au fost evaluate cu 100 de puncte, în timp ce 30 au fost evaluate cu punctajul minim de 60, sugerând, potrivit sursei, o calitate scăzută a planurilor de afaceri.

"Mediul de afaceri transmite încă un semnal Guvernului asupra faptului că ultimele modificări realizate în cadrul programelor de finanţare naţională le transformă în instrumente ineficiente. De această dată este vorba despre debutanţi. Programul SRL-D a fost timp de 4 ani cea mai bună iniţiativă pe care tinerii, în special, o accesau pentru a deveni antreprenori. Astăzi, la momentul încheierii perioadei de depunere a planurilor de afaceri, prin numărul mic de înscrieri debutanţii arată inaplicabilitatea programului în forma actuală", a declarat Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzatori din Romania (PTIR)

Reprezentanţii PTIR susţin că modificările aduse programului S.R.L.-D în anul 2015 contravin obiectivelor stabilite de programul iniţial, mai precis, de sprijinire a oricărui român care nu deţine fondurile necesare în deschiderea unei afaceri:

- Perioada de implementare a planului de afaceri este de 30 de zile, faţă de un an, în perioada anterioară;

-Finanţarea nerambursabilă de 10.000 de euro este oferită pe bază de decont, beneficiarul fiind nevoit să efectueze cheltuielile, pentru ca apoi să îi fie rambursate din bugetul de stat;

-La momentul aprobării planului de afaceri, beneficiarul trebuie să facă dovada deţinerii întregii sume solicitate ca finanţare, la care se adaugă şi partea de co-finanţare şi TVA-ul considerat cheltuială neeligibilă (practic, dacă debutantul a solicitat 10.000 de euro, trebuie să aibă în cont 20.000 de euro, la care se adaugă TVA);

-Prevederea referitoare la eligibilitatea salariilor angajaţilor de-a lungul implementării planului de afaceri nu mai poate fi considerată un beneficiu, având în vedere că perioada avută în vedere este de 30 de zile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. asta este si ideea de a reduce cresterea SRL-D, de fapt ce nu s-a inteles ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb