Sute de companii cu capital românesc au aderat la Asociaţia Forumul Investitorilor Autohtoni (FIA), înfiinţată de Ioan Niculae, deţinătorul InterAgro.
Domnia sa ne-a spus, ieri, că, încă din seara lansării acestei organizaţii (seara de miercuri), majoritatea companiilor prezente la eveniment s-au înscris în Asociaţie, noi societăţi româneşti continuând să adere şi pe parcursul zile de ieri la noua organizaţie.
Ioan Niculae ne-a spus: "Sunt investitori români din toată ţara, din toate domeniile, de la IT la cele mai diverse şi importante activităţi. Deja se lucrează la scrisori şi solicitări pentru întâlniri cu partea politică. Până acum, asociaţiile şi patronatele au fost foarte divizate, împărţite în bisericuţe. Acum, la toţi le-a ajuns cuţitul la os şi au înţeles că trebuie să facem ceva".
Obiectivul major al FIA este transformarea Asociaţiei într-un partener real şi respectat al Guvernului, a precizat Ioan Niculae, adăugând: "Faptul că sute de oameni au venit la o simplă chemare este mişcător şi dătător de speranţe pentru români. A trebuit să schimbăm locaţia iniţială, pentru că sala era mult mai mică. Vrem să fim prietenii, nu duşmanii Guvernului şi să ne spunem punctele de vedere în legătură cu toate propunerile legislative pe care Executivul le poate avea".
Potrivit domniei sale, de multe ori, "pentru a putea justifica anumite măsuri care se iau haotic", politicienii spun că "aşa vrea Banca Mondială, aşa vrea Uniunea Europeană, fapt care nu este adevărat".
În opinia domniei sale, interesaul statului român este să menţină activităţile economice, să creeze şi să protejeze locurile de muncă.
• Vuza: "Astăzi, patronatul românesc este exilat, bombardat"
Tot ceea ce-şi doresc oamenii de afaceri români este o competiţie corectă între investitorii autohtoni şi cei străini, a spus Ştefan Vuza, deţinătorul Grupului SCR, adăugând: "Cel mai mult ne deranjează faptul că, în ţara noastră, competiţia incorectă dintre facilităţile obţinute de investitorii străini şi noi, faptul că politicul are pârghiile să asigure un cadru corect competiţional şi nu face acest lucru, nu reacţionează la solicitările noastre. Atât se doreşte: o competiţie corectă între investitorii români şi cei străini, iar arbitrul, adică mediul politic, să facă corecţiile, pentru că nimic nu e standard, totul se modifică, în funcţie de economie, de criză etc. Astăzi, patronatul românesc este exilat, bombardat. Chimia asigură baza celorlalte ramuri din industrie, fiind strâns legată de marea economie şi, acum, toate capacităţile merg la subcapacitate; nu numai la noi, în mai multe ţări".
Potrivit domnului Vuza, până acum, politicienii nu au avut o relaţie cu oamenii de afaceri de la noi, au refuzat să meargă în delegaţii cu investitorii autohtoni, "i-a blamat" etc.
În aceste condiţii, patronul SCR consideră că este un moment mai mult decât bun pentru asocierea societăţilor comerciale româneşti într-o astfel de organizaţie.
"Noi vrem egalitate, iar cel mai bun să câştige. Investitorii străini pornesc cu 100 de metri în faţa noastră în cursa competiţională".
Ştefan Vuza susţine că, în primul rând, trebuie respectată Lega Patronatelor, care presupune că acestea au "drept de veto pentru orice act negativ ce afectează mediul de afaceri".
Oamenii de afaceri prezenţi, miercuri seara, la lansarea FIA, au susţinut, la unison, că trebuie să se facă auziţi, întrucât şansele lor de supravieţuire sunt din ce în ce mai mici.
"Sunt prea puţini investitori autohtoni în ţara noastră, iar politicienii îşi aduc aminte de noi doar în campanii", au precizat aceştia, adăugând că intenţionează să vină cu programe de guvernare pe domenii de activitate, pe care să le prezinte, în mod coerent, Executivului.
• Scopul FIA: Promovarea intereselor capitalului românesc în relaţiile cu instituţiile statului şi ale UE
Scopul noii Asociaţii este reprezentarea, identificarea, promovarea şi susţinerea unitară a intereselor capitalului românesc în relaţiile cu principalele instituţii ale statului şi UE, cu alte persoane fizice sau juridice, pe plan naţional şi intern.
FIA are ca obiective, printre altele, informarea sistematică a instituţiilor publice centrale şi locale asupra problemelor economice, jurice, tehnice cu care se confruntă investitorii români şi propunerea de soluţii în vederea rezolvării acestora, propuneri legislative cu scop în îmbunătăţirea mediului de afaceri.
FIA mai urmăreşte şi crearea de parteneriate între antreprenorii români pentru promovarea intereselor economice ale companiilor cu capital autohton, precum şi acordarea sprijinului societăţilor în dificultate.
Asociaţia îşi propune să promoveze comunicarea dintre companii şi dintre societăţi şi politic, să organizeze seminarii şi să dezvolte schimbul de experienţă dintre firmele cu capital autohton.
Taxa anuală pentru membrii înscrişi în FIA este de 1.000 de lei.