Patru jurnalişti din TVR au acuzat cenzura la audierile din comisia parlamentară de anchetă

Ziarul BURSA #Media-Advertising / 30 martie 2005

Patru jurnalişti din Televiziunea Română, audiaţi ieri de membrii comisiei parlamentare de anchetă privind evaluarea activităţii SRR şi SRTV, au acuzat conducerea instituţiei că a cenzurat, începînd din 2002 şi pînă la alegerile de anul trecut, ştirile ce conţineau critici la adresa PSD şi a fostului guvern. Cei patru jurnalişti audiaţi în prima şedinţă a comisiei sunt Ioana Dumitrescu, Marius Zamfir, Raluca Brumariu şi redactorul de la TVR Timişoara, Cosmin Jitariuc. Audierile au durat aproximativ trei ore şi jumătate.

Ioana Dumitrescu a citat drept exemple de cenzură felul în care au fost reflectate în jurnalele TVR materialele referitoare la premierul italian Silvio Berlusconi, "despre care nu se pomenea că a fost implicat în chestiuni legate de corupţie şi mită" în baza prieteniei acestuia cu fostul prim-ministru Adrian Năstase. Un alt exemplu de cenzură s-a referit la nedifuzarea neregulilor descoperite în timpul scrutinului de anul trecut la comunităţile de români din Italia. De asemenea, ziarista a denunţat "angajările fără concurs, pe motiv că au rămas prea puţini oameni în redacţie". "Noii colegi editează doar texte", a precizat ea, adăugînd că întreaga manevră a fost de fapt "o încercare de intimidare a angajaţilor cu personalitate".

Jurnalistul Marius Zamfir l-a acuzat pe redactorul şef Cris-tian Niţulescu de "dictatură". "Nu scriai ce voiai, scriai ce zicea el", a spus Zamfir. El a vorbit şi despre presiuni politice din partea PSD şi de faptul că un operator al Biroului de presă al PSD "era prezent zilnic în direcţia de ştiri şi copia casetele cu înregistrări de la Parlament sau cu activitatea PSD".

Raluca Brumariu a invocat nedifuzarea de către TVR a nici-unei informaţii legate de stenogramele PSD. "PSD şi guvernul nu erau atinse de nici măcar o critică, în timp ce opoziţia era criticată sau nu se spunea nimic despre ea", a explicat Brumariu. Ea a spus că şi după alegerile generale de la sfîrşitul lui 2004 a continuat politica de protejare a unor membri ai PSD şi a adăugat că "e nevoie de depolitizarea Consiliului de Administraţie al TVR".

Cosmin Jitariuc, redactor la TVR Timişoara, a reclamat numirea în ianuarie a.c. a redactorului-şef al TVR Timişoara Raico Cornea de către conducerea TVR, fără un concurs riguros. Potrivit lui Jitariuc, Raico Cornea a trecut concursul fără a avea echivalarea diplomei de studii, efectuate în spaţiul fostei Iugoslavii, echivalarea acesteia fiind o condiţie obligatorie la concurs. Jitariuc a mai spus că de trei luni de cînd a venit noul redactor-şef la TVR Timişoara, calitatea jurnalelor a scăzut, precum şi audienţa acestei emisiuni. El a adus un dosar cu documente în sprijinul acuzaţiilor sale, documente ce urmează a fi analizate de membrii comisiei de anchetă.

Parlamentarii din comisie au dorit să afle de la jurnaliştii audiaţi dacă au sesizat conducerea TVR despre nemulţumirile lor, care a fost răspunsul aces-teia, cum erau reprezentate celelalte partide politice în ştirile TVR în raport cu PSD, dacă numirea lui Raico Cornea a avut conotaţii politice, sau dacă reporterul Cosmin Jitariuc a candidat şi el pentru funcţia res-pectivă. În plus, deputatul PSD Dorina Mihăilescu a propus audierea întregii redacţii de ştiri interne din TVR, precum şi a directorului economic şi a directorului Oficiului Juridic. Propunerea urmează să fie supusă la vot în şedinţa următoare a acestei comisii, care va avea loc azi, 30 martie.

Dintre angajaţii TVR care şi-au exprimat dorinţa de a fi audiaţi au mai rămas Alex Costache, Anca Lăzărescu, Dana Bobos, Dan Necşulea de la TVR Cinema, precum şi membrii Comisiei de etică Camelia Robe şi Traian Andronic şi foşti anagajaţi ai TVR - Brînduşa Armanca şi Jana Gheorghiu. Astăzi sînt programate şi audieri referitoare la situaţia din Societatea Română de Radiodifuziune.

Ca urmare a demarării anchetei comisiei parlamentare dedicate evaluării activităţii SRR şi SRTv, Consiliul de Administraţie al SRTv a declarat ieri, într-un comunicat de presă: "Suntem surprinşi să constatăm că activitatea comisiei parlamentare de anchetă privind exercitarea funcţiei de serviciu public de către Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Romînă de Televiziune a debutat fără a se fi prezentat regulamentul de funcţionare al acesteia sau criteriile şi metodologia care vor sta la baza analizei activităţii SRTv. Chiar dacă în Hotărîrea Parlamentului nr. 19 din 9 martie 2005 nu se precizează că acest regulament trebuie făcut public, ne-am fi aşteptat ca, în spiritul transparenţei, comisia să aducă regulamentul măcar la cunoştinţa celor vizaţi. Constatăm că e-mail-ul alocat comisiei a funcţionat, din moment ce la audierile derulate astăzi au participat şi persoane care fie au conflicte juridice cu SRTv fie au probleme personale, care nu ţin de activitatea televiziunii publice.

Acest mod de lucru este o dovadă a faptului că această comisie pare a nu ţine cont de ideea europeană de control parlamentar asupra unei televiziuni publice".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb