Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor va demara în perioada următoare acţiuni de control pentru supravegherea pieţei produselor alimentare şi a unităţilor de alimentaţie publică precum restaurantele de tip fast-food sau autoservire, transmite directorul general al ANPC, Paul Anghel, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
"Se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) şi a băuturilor comercializate (existenţa documentelor de provenienţă, verificarea directă a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare, încadrarea în data durabilităţii minimale, respectiv data limita de consum (termen de valabilitate), atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât şi pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate).", a scris Paul Anghel.
De asemenea, potrivit acestuia, comisarii ANPC vor verifica condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul şi depozitarea produselor alimentare.
Totodată, Paul Anghel a menţionat câteva sfaturi cu privire la cumpărarea produselor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate (caniculă).
"Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bonul cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi, astfel, riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea", notează Directorul ANPC.
Totodată, el recomandă cumpărătorilor să verifice cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate).
"Verificaţi în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare şi refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţa moale-îngheţată, ambalaje deformate etc.). Atunci când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru sănătatea dumneavoastră. Evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse.", a mai scris şeful ANPC.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.06.2023, 15:15)
Dar pana acum ce ati pazit ?
Si pe cine si cu ce scopuri ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.06.2023, 20:17)
Hai sa începem din iulie o miscare: o luna nu cumpărăm de la Kaufland +Lidl, nimic.
Luna următoare de la MEGA IMAGE-Nimic...
Luam tot de putem de la piata , metro, Carefour.
Și discutam după 3 luni.
Sa vedem dacă își pot permite sa tina preturile sus.
Am cumpărat azi o plasa modesta, cu 370 lei. ????
Javre trădătoare și hoții nerușinate.