PAUL ANGHEL: "Vă recomand să cumpăraţi produse alimentare de post numai din locuri amenajate şi autorizate"

G.D
Miscellanea / 6 aprilie 2022

Paul Anghel, Director General ANPC (Sursa foto: www.facebook.com/ Paul Anghel)

Paul Anghel, Director General ANPC (Sursa foto: www.facebook.com/ Paul Anghel)

Paul Anghel, Director General al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC, a oferit astăzi, într-o postare pe Facebook, detalii şi sfaturi referitoare la produsele de post, potrivit căreia acestea trebuie achiziţionate doar din locuri amenajate şi autorizate.

Pentru a vă proteja sănătatea, acesta recomandă să "cumpăraţi produse alimentare de post numai din locuri amenajate şi autorizate, să solicitaţi şi să păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitateaconformitatea sau siguranţa unui produs."

În cazul în achiziţionării produselor din locuri neautorizate "riscaţi ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea", avertizează Paul Anghel în postarea sa de pe Facebook.

Acesta subliniază importanţa citirii etichetei produselor pentru a vă asigura că acestea sunt într-adevăr de post, iar în cazul în care anumite produse nu conţin toate informaţiile necesare în privinţa conţinutul este recomandat să nu îl cumpăraţi.

Directorul General al ANPC asigură cetăţenii că pe întregul parcurs al postului, comisarii ANPC "vor controla şi supraveghea piaţa (...) pentru a preîntâmpina orice neregulă din domeniul protecţiei consumatorilor, iar operatorii economici care nu respectă prevederile legislative vor fi sancţionaţi".

Acesta aminteşte câteva ingredient care nu fac ca produsul respectiv să fie de post. Printre acestea se numără: ingrediente de origine animală, lapte praf, zer praf, pudră de ouă.

Unele produse pot oferi şi informaţia "poate contine urme de ou, lapte...". Paul Anghel lămureşte semnificaţia afirmaţiei: "Aceasta este o informaţie oferită voluntar de către producător, şi înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producţiei, cele mai mici urme din ingredientele menţionate, câteodată, nu pot fi evitate".

Produsele trebuie păstrate în condiţii optime, iar dacă acestea sunt depozitate la temperaturi mai mari decât este necesar, se recomandă să le evitaţi. De asemenea, este necesară depozitarea corespunzătoarea produselor şi acasă.

În plus, Anghel avertizează cetăţenii să verifice data durabilităţii mininale şi să nu cumpere produse "cu data durabilităţii minimale sau data limita de consum depăşita sau modificată".

Directorul General menţionează în postarea de pe Facebook, faptul că în anii precedenţi comisarii ANPC au găsit următoarele menţiuni pe etichete care pot induce în eroare consumatorii:

Cozonac cu rahat, cacao şi stafide, în compozitia căruia se regăseau ouă, în contradicţie cu menţiunea inscripţionată pe fluturaşul colant "produs de post";

"Maioneză vegetală simplă" şi "Maioneză vegetală Shaorma". Denumirea de MAIONEZĂ se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuş de ou, ulei şi alte ingrediente;

"Pizza de post" - "specialitate cu aroma pe baza de uleiuri vegetale şi cazeină (substanţă proteică din lapte)", produsul nefiind astfel un produs " de post";

Utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum şniţel, pate, parizer, salam, cârnaţi, cremwurşti etc. la care era ataşată sintagma "vegetal";

Înscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a menţiunii "fără colesterol" sau "0% colesterol", sugerându-se astfel ca acestea ar avea caracteristici speciale, când de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristică;

Produsul alimentar vegetal UHT, care conform listei de ingrediente declarată pe ambalaj conţinea proteine din lapte, în neconcordanţă cu denumirea de produs;

Produse de cofetărie preambalate, cu menţiunea "de post", deşi în lista ingredientelor de pe eticheta era înscris "frişcă".

În plus, comisarii ANPC au constat şi alte abateri ale depozitării produselor de post. Acestea au fost comercializate în acelaşi raft cu celelalte produse care nu erau de post, ceea ce induce în eroare consumatorii sau au fost comercializate în acelaşi raion cu cele care conţin lactate, menţionează Paul Anghel în pagina sa de Facebook.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb