PDL-ul îşi caută o nouă echipă de conducere

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 29 martie 2012

Sorin Frunzăverde

Sorin Frunzăverde

Trecerea pe linie moartă în PDL a preşedintelui Emil Boc a devenit o preocupare pentru mulţi din parlamentarii partidului. Tot mai mulţi lideri consideră că în actualele condiţii partidul va avea soarta PNŢCD-ului din 2000 şi că se impune revenirea în linia întâi a triadei BVB (Blaga - Videanu - Berceanu). Plecarea intempestivă a lui Sorin Frunzăverde a produs acest cutremur care se pare că va fi urmat de replici de o intensitate şi mai mare. Şedinţele s-au ţinut lanţ în ultimele două zile. Emil Boc a convocat, ieri, la sediul din Modrogan al PDL, o întâlnire de urgenţă în care s-a discutat plecarea lui Sorin Frunzăverde din partid, dar şi pe marginea următoarelor acţiuni ale acestei formaţiuni.

Democrat-liberalii iau în calcul un congres extraordinar în care Emil Boc să fie înlăturat de la şefia partidului, pe fondul nemulţumirilor din teritoriu. În primă fază s-a mers pe ideea că o astfel de mişcare ar trebui să aibă loc imediat după alegerile locale, dar discuţiile s-au radicalizat şi s-a avansat ideea că acest congres trebuie să aibă loc chiar înainte de Paşte. Lui Emil Boc i se impută în principal pasul înapoi făcut după ce a părăsit funcţia de premier, fapt ce a creat impresia că partidul nu mai are conducere. "Aş îndrăzni să cred că în zilele următoare ar trebui să convocăm chiar un congres extraordinar al partidului care să aleagă o conducere a partidului. Dacă el (n.r. Emil Boc) îşi depune mandatul nu înseamnă că a rezolvat problema", a declarat deputatul Vasile Gherasim. De altfel, acesta susţine necesitatea instalării unei echipe de conducere "mai fermă", Vasile Blaga, preşedintele Senatului, fiind perceput ca personajul care poate reechilibra situaţia în partid. Liderii PDL recunosc că tensiunea în partid este din ce în ce mai mare pe fondul nemulţumirilor crescânde din teritoriu, unde primarii fac presiuni pentru alocarea de fonduri, în condiţiile în care acestea au fost promise de mult timp, dar nu au mai venit. Europarlamentarul PDL, Cristian Preda, consideră că autoritatea politică din interiorul partidului este în criză: "Plecarea lui Sorin Frunzăverde din PDL e un semnal de alarmă foarte serios. Autoritatea politică din sânul partidului e în criză. În perspectiva alegerilor din acest an, acesta e un moment delicat. Nu e exclus ca şi alţii să procedeze la fel. E nevoie de un proiect naţional, nu de disiparea energiilor în mici proiecte lăsate în seama unor filiale care resimt în primul rând nevoia de coerenţă. Dacă plecarea prim-vicepreşedintelui PDL va fi tratată într-o cheie emoţională - adică în termeni de trădare sau ca un gest care trebuie condamnat, iar nu înţeles - vom pierde şi mai mult. E nevoie de decenţă, nu de injurii. Nu sudalma, ci raţiunea învinge". O altă variantă de a depăşi situaţia este oferită de Cezar Preda, care crede că ar trebui să fie desemnată o echipă care să conducă partidul în campania electorală şi abia după aceea să aibă loc congresul: "Se impune o echipă de forţă care să conducă partidul în campanie. Toţi membrii partidului trebuie să strângă rândurile. Cu două luni înainte nu poţi face congres. Lasa-ne să conducem noi campania şi vedem după aceea". Fostul minis-tru Valeriu Tabără consideră că nu este necesară convocarea unui congres: "Nu cred că plecarea lui Sorin Frunzăverde impune un astfel de congres. La această dată, PDL trebuie să pregătească cele două evenimente politice ale anului, respectiv alegerile locale şi cele parlamentare din toamnă".

Emil Boc a ţinut să facă precizări pe marginea ultimelor evenimente: "USL-ul afirmă şi strigă în fiecare zi în gura mare că este împotriva traseis-mului politic. Însă când apare prima ocazie de a beneficia de traseismul politic se comportă laş şi profită. Aceasta este revoluţia bunului-simţ. Sorin Frunzăverde a abandonat şi a trădat două crezuri ale pedeliştilor adevăraţi. Primul crez e înscris chiar în imn: < vântul bate, apa trece, pietrele rămân >. Al doilea crez este unul nescris, cum spune şi un cântec popular: < casa părintească nu se vinde >. Am greşit când am acceptat ca domnul Frunzăverde să facă parte din conducerea partidului. O spun răspicat, PDL-ul va rămâne unit şi îşi va atinge obiectivele şi va continua să guverneze ţara şi din 2013. Am fost mandatat de congres să conduc partidul la aceste alegeri". În mod evident de mişcările din PDL beneficiază din plin opoziţia. Cu toate acestea nici aici apele nu sunt foarte liniştite, fiind destui membri ai PNL care nu văd cu ochi buni primirea cu atâta uşurinţă în rândul partidului a celor care au "dezertat" din PDL, indiferent de cât de multe voturi ar putea asigura o astfel de mişcare.

"Statul poliţienesc sufocă economic România"

Sorin Frunzăverde a susţinut ieri o conferinţă de presă în care şi-a motivat, pe larg, plecarea din PDL. "Am avut o discuţie cu conducerea PDL. Un număr important de lideri importanţi ai PDL au încercat să mă determine să nu am această abordare la care aţi asistat. Le-am explicat că ceea ce eu am spus aici nu e pentru prima dată. Aceste teme pe care le-am abordat şi despre care am vorbit de 4 ani... Pe 24 noiembrie 2010 am făcut mai multe afirmaţii în legătură cu provocările pe care PDL le avea de suportat. Principala provocare nu e aceea a alegerilor interne ci haosul administrativ, vrajba politică şi statul poliţienesc ce sufocă economic România. Acesta este principalul motiv pentru care vorbim de sărăcirea populaţiei. Ar fi multe de spus pe tema statului poliţienesc. Nu se poate expedia acest subiect printr-un singur răspuns. La mijlocul anilor 90 nu credeam că vom ajunge într-o asemenea situaţie în România. N-o să fac niciun reproş azi. Se pare că opţiunea mea diferă de a unor membri ai PDL. Deşi am insistat să elaborăm un buget descentralizat, nu s-a întâmplat deloc acest lucru. Deşi am solicitat mereu descentralizarea resursei financiare, nu s-a intamplat nimic. Dimpotrivă. Opţiunea pe care eu şi o parte din colegii mei o avem din punct de vedere al dezvoltării României diferă fundamental de opţiunea conducerii PDL. E adevărat că am discutat pe parcursul acestor ani cu liderii din USL şi cred că există la nivelul clasei politice resurse necesare de a institui un dialog real între putere şi opoziţie. Că există resurse pentru a reaşeza România în normalitate, prin dialog între diversele formaţiuni politice. Un dialog care de multă vreme nu mai există şi care generează vrajba politică, această interminabilă gâlceavă. În permanenţă ne punem problema dacă nu cumva ambiental suntem ascultaţi, nu mă refer la presă de data asta ci la alt tip de ascultare. Nu cred că ce am spus mai poate fi rezolvat din interiorul PDL. Le-am explicat lui Vasile Blaga şi premierului că pentru mine nu e important să destructurez PDL, dar din punctul de vedere al principiilor, între ale mele si ale lor, nu mai există concordanţă. Fidelitatea până la sfârşit e până la urmă faţă de tine însuţi. Lui Ungureanu i-am spus că în niciun caz nu voi încerca să destabilizez guvernarea pe care el o conduce. El trebuie să termine această guvernare, are o majoritate parlamentară atât cât o are. În noiembrie trebuie să avem alegeri la termen, care să marcheze terminarea unui ciclu electoral firesc".

Sorin Frunzăverde consideră că USL este o alianţă conjuncturală şi că o construcţie politică de dreapta poate fi făcută doar în jurul PNL.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Frunzaverde va fi, involuntar, calul troian al lui Basescu in PNL. Tot mai multi PDL-isti se vor inscrie la liberali pana cand PDL-ul va fi absorbit si astfel se va realiza unirea dreptei din Romania sub sigla PNL-ului. Antonescu nu va supravietui procesului.

    1. corect rationamentul.

      Aş! Miliţienii lui Băsescu din PDL vor trece la Dan Diaconescu, Blaga va reface PD-ul iar primirile în PNL vor fi foarte stricte.

      Frunzăverde face excepţie pentru că e un tip. Discret, cu un discurs neaşteptat de corect şi tăios, el a fost cheia de boltă a PD-ul. Şi poate că va suferi când îl va vedea cum se surpă, poate nu. 

      Se poate observa o unda de simpatie a domnului Vasiliu fata de PNL, pe care nu l-ar vrea infestat de "basisti". Ceea ce e ciudat este faptul ca dl. Sorin Frunzavarde a capatat peste noapte niste calitati nebanuite pana mai ieri, cand era "ayatolahul" care era mai tot timpul beat, conducand cu o mana de fier afacerile din judet, implicat in tot felul de tranzactii dubioase, printre care cea mai rasunatoare este Moldomin.

      In alta ordine de idei, admiterea lui Frunzaverde si a celorlalti s-ar putea sa-i cada greu la stomac lui Antonescu care va fi incalecat de noii veniti si inlaturat pe nesimtite de la conducerea partidului. 

      c-am asa ar trebui safie, cine a urmarit evolutia lui basescu in viata politica, stie ca acesta nu "doarme", indiferent si oricine nu este cu el, este impotriva lui, de pe alta parte, indiferent de "caii troieni", cineva, va trebui sa fie "tap ispasitor" pentru guvernare, ... basescu ? ... "NU", saracul boc, care de fapt a fost un simplu si cuminte executant de ordine a lui basescu va fi si, tapul lui "ispasitor", va "incasa tot", basescu, un om "pervers", nu tipul de om care sa lase la voia intamplarii "plata iresponsabilitatilor" lui si, sunt destule.

    sorin a lansat un mesaj la congres care nu a avut ecou,blaga la fel.nu poti fi sus si sa nu ai legatura cu cei de jos.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb