PE FONDUL DETERIORĂRII SITUAŢIEI ÎN ESTUL UCRAINEI UE ameninţă Rusia cu noi sancţiuni

Ziarul BURSA #Internaţional / 28 ianuarie 2015

Actualizare 20:05 Noile sancţiuni ale UE pentru Rusia ar putea fi pentru piaţa de capital

Noile sancţiuni împotriva Rusiei ar putea include restricţii suplimentare pe pieţele de capital, îngreunând şi mai mult capacitatea companiilor ruseşti de refinanţare, precum şi înăsprirea accesului la tehnologie avansată pentru sectoarele petrolier şi gaze, potrivit unor oficiali europeni citaţi de Reuters.

Miniştrii europeni de externe ar urma să ceară joi Comisiei Europene pregătirea unei noi runde de sancţiuni împotriva Moscovei, dar aceşti oficiali au adăugat că aceste măsuri ar putea să nu fie adoptate de liderii europeni până în martie.

"Măsurile pentru pieţele financiare ar fi cel mai uşor de introdus. Obligaţiunile suverane au fost menţionate în trecut printre opţiuni. Ar fi, de asemenea, foarte eficiente deoarece au submina potenţialul de creştere al Rusiei", a spus o sursă participantă la discuţii.

Un alt oficial a menţionat că noile măsuri împotriva Moscovei ar putea avea în vedere reducerea termenului maxim de maturitate la care instituţiile occidentale şi investitorii pot acorda împrumuturi companiilor ruseşti.

Măsură ar îngreuna refinanţarea unor companii esenţiale din sectorul energetic.

Oficialii citaţi de Reuters au spus că o măsură analizată ar putea face mai greu sau chiar imposibil pentru instituţiile occidentale şi investitori să cumpere datorii ruseşti pe piaţă primară.

Sancţiunile care vizează restricţii suplimentare la accesul Rusiei la tehnologii avansate în sectorul petrolier şi gaze ar afecta şi mai mult ambiţiile Moscovei în ceea ce priveşte explorarea resurselor din zona Arcticii.

Ideea deconectării Rusiei de la sistemul internaţional de tranzacţii interbancare SWIFT nu a fost luată în considerare deoarece ar conduce la crearea unui sistem alternativ de către Rusia şi alte state.

Nicio decizie legată de sancţiuni nu a fost luată încă, deoarece liderii europeni trebuie să ceară mai întâi Comisiei, în 12 februarie, să pregătească astfel de măsuri. Acest lucru durează de obicei 5-6 săptămâni.

Astfel, o decizie legată de noile sancţiuni economice nu va putea fi impusă înainte de Martie.

Miniştrii de externe au convocat un summit extraordinar joi, după ce Kiev a anunţat că 30 de civili au fost ucişi în bombardarea portului Mariupol de către rebelii pro-ruşi sâmbătă.

---

Uniunea Europeană a ameninţat ieri Rusia cu noi sancţiuni, denunţând responsabilitatea sa în deteriorarea situaţiei în estul Ucrainei, în special după atacul asupra oraşului-port Mariupol, relatează AFP.

Într-un comunicat, şefii de state şi Guverne din UE le cer miniştrilor Afacerilor Externe, care se reunesc joi la Bruxelles, să "evalueze situaţia şi să ia în considerare orice acţiune adecvată, în special noi sancţiuni".

"Obiectivul este o implementare rapidă şi completă a acordurilor" de pace de la Minsk, semnate în septembrie şi încălcate în mod regulat. "Vom dezbate problema" la următorul nostru summit, din 12 februarie", adaugă liderii celor 28 de state membre, în această rară luare de poziţie comună.

Ei denunţă "un sprijin continuu şi sporit acordat de Rusia separatiştilor, care subliniază responsabilitatea Rusiei".

"Cerem insistent Rusiei să condamne acţiunile separatiştilor şi să aplice acordurile" de pace de la Minsk, adaugă ei, potrivit Mediafax.

Liderii europeni îşi exprimă "preocuparea faţă de deteriorarea situaţiei securităţii şi umanitare în estul Ucrainei" şi "condamnă moartea unor civili în bombardamentul asupra oraşului Mariupol".

Un atac cu rachete asupra acestui oraş, comis de separatiştii proruşi, s-a soldat cu 30 de morţi sâmbătă. Mariupol este ultimul mare oraş din estul separatist aflat sub controlul Kievului, iar cucerirea sa ar deschide un coridor între Rusia şi Crimeea anexată.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini, a convocat pentru mâine o reuniune extraordinară a miniştrilor europeni de Externe. "Această escaladare va provoca inevitabil o gravă deteriorare a relaţiilor dintre UE şi Rusia", a avertizat ea.

Mogherini a fost criticată săptămâna trecută pentru că a sugerat o ameliorare a poziţiei europene faţă de Rusia.

"Încă o dată, ameliorarea a încurajat agresorul la mai multe acte de violenţă", a afirmat sâmbătă preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk. "A venit vremea să ne intensificăm politica bazând-o pe fapte, nu pe iluzii", a adăugat el, pe contul său de Twitter.

De la începutul crizei ucrainene, UE a adoptat sancţiuni împotriva unor personalităţi ruse şi proruse, apoi sancţiuni economice împotriva Rusiei, după prăbuşirea avionului Boeing al companiei Malaysia Airlines.

În cadrul unui nou set de sancţiuni, europenii pot decide să adauge noi nume pe lista neagră. Pentru o consolidare a sancţiunilor economice, este nevoie de o decizie unanimă a şefilor de state şi guverne.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca nu a iesit cum trebuie inscenarea cu MH17, la faza cu bombardarea orasului Mariupol, s-au mobilizat in reactie si acuzare rapid, pina sa apuce partea adversa (prorusa) sa stringa dovezi impotriva ideii aberante (sustinuta de Kiev) ca aparatorii din republicile Donetsk si Lugansk, bombardeaza (ca inscenare) propriile case si isi omoara proprii membrii de familie, cind pe intreaga perioada a conflictului s-a demonstrat, de nenumarate ori, ca armata guvernamentala, in frunte cu neonazistii sustinuti de SUA, prin finantari guvernamentale si know-how de specialitate CIA, sunt cei care trag din toate tipurile de arme ale artileriei grele (aruncatoare 120mm, obuziere, sisteme de rachete reactive tip Grad, Uragan etc) asupra oraselor, in special acolo unde nu sunt "rebeli", unde sunt elemente de infrastructura civila (apa, gaz, electricitate), copii, batrini, bolnavi si oameni ce asteapta transportul in comun = statii de autobus . Politicienii iau masuri de introducere a sanctiunilor, dar de suferit sufera oamenii de rind, platitorii de taxe, nu cheltuitorii lor, cei care nu simt nimic pe pielea lor, traind in turnul lor, himeric, de fildes.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb