PE FONDUL SCĂDERII TARIFELOR DE TRANSPORT AL ENERGIEI ELECTRICE Profitul Transelectrica a scăzut cu 90%, în 2017

A.I.
Ziarul BURSA #Companii / 19 februarie 2018

Profitul Transelectrica a scăzut cu 90%, în 2017

Corina Popescu: "Compania are nevoie de o schimbare completă a modului în care funcţionează"

Operatorul de transport de energie electrică Trans­electrica (TEL) a înregistrat, în anul trecut, un profit net de 26 de milioane de lei, în scădere cu 90% faţă de cel obţinut în 2016, de 272 milioane de lei, evoluţie determinată, în principal, de scăderea tarifelor de transport al energiei electrice şi a tarifelor din serviciul de sistem tehnologic, se arată în raportul companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Corina Popescu, CEO al companiei a precizat, în cadrul unei conferinţe de prezentare a rezultatelor preliminare pentru 2017, că Transelectrica nu se află într-o situaţie foarte bună.

Domnia sa a declarat: "Compania are nevoie de o redefinire, de o schimbare completă a modului în care funcţionează. Procesul de luare a deciziilor este foarte greoi, acesta este şi motivul pentru care, practic, investiţiile nu se realizează. Toate procesele sunt foarte lungi şi necesită un timp de implementare foarte mare. După analizele făcute anul trecut, am ajuns la concluzia că este nevoie de o restructurare majoră la nivelul companiei".

Potrivit CEO-ului Transelectrica, pe lângă retehnologizări, pentru eficientizarea activităţii companiei este mare nevoie şi de investiţii semnificative în domeniul IT.

Totodată, doamna Popescu a fost întrebată dacă societatea poate să realizeze, în medie, investiţii de 500 de milioane de lei pe an, pentru următorii cinci ani. CEO-ul Transelectrica a răspuns: "În ultimii ani, a avut loc o decapitalizare a companiei din această perspectivă, ieşirile fiind mai mari decât intrările. Putem implementa un astfel de program ambiţios, dar în condiţiile în care întreaga companie se restructurează fundamental".

Pe de altă parte, CEO-ul Transelectrica a menţionat că, la finalul anului trecut Guvernul a dat trei hotărâri de expropriere, care deblochează o parte din planul de investiţii al companiei.

Oficialul Transelectrica a spus: "Am depus la nivelul Comisiei Europene mai multe proiecte de interes comun, iar aceasta a ales unul din ele, linia electrică de 400 kV Cernavodă - Stâlpu (...). Suntem în negociere cu Comisia Europeană pentru Contractul de finanţare. Am obţinut un grant de 27 de milioane de euro. Este un grant similar cu cel pentru proiectul BRUA, din aceleaşi fon­duri şi pe acelaşi model".

De asemenea, compania doreşte să acceseze fonduri pentru proiectul Gutinaş - Smârdan.

"Vorbesc de aceste două proiecte pentru că nu le-am putut demara şi nu am fi putut restarta planul de investiţii dacă nu am fi obţinut, anul trecut, Hotârâre de Guvern de expropriere", a subliniat oficialul Transelectrica.

Totodată, Corina Popescu a precizat că linia de interconexiune Reşiţa - Pancevo este finalizată şi, probabil, către sfârşitul acestui an, va intra în exploatare comercială.

Veniturile companiei în anul trecut au fost de 3,06 milioane, cu peste 12% mai mari faţă de cele din anul 2016, în timp ce cheltuielile au urcat într­-un ritm mai mare, atingând nivelul de 2,99 miliarde de lei, cu circa 26% peste cel din anul anterior.

Tarifele medii de transport şi sistem aprobate de Autoritatea Naţională de Reglemenatre în Domeniul Energiei (ANRE) au scăzut anul trecut faţă de 2016 cu 10%, respectiv 12%.

Veniturile din serviciile de trans­port s-au diminuat cu 8%, atingând nivelul de 1,05 miliarde de lei, în timp ce cele din serviciile tehnologice din sistem au scăzut cu 9%, până la 650,74 milioane de lei.

Cheltuielile cu operarea sistemului au urcat cu 12%, până la 257,9 milioane de lei, iar cele din serviciile din sistem tehnologice au urcat cu circa 18%, până la 661,32 milioane de lei.

Potrivit companiei, în perioada ianuarie-decembrie 2017, creşterea cheltuielilor privind serviciile de sis­tem tehnologice a fost determinată de preţurile de achiziţie a serviciilor de sistem tehnologice pe piaţa concurenţială mai mari, comparativ cu preţurile de achiziţie reglementate.

Activele totale au scăzut cu circa 14%, de la 5,24 miliarde de lei în 2017, la 4,5 miliarde de lei în anul 2016.

Activele circulante au înregistrat o scădere cu circa 30%, la 31 decembrie 2017 având nivelul de 1,37 miliarde lei, comparativ cu valoarea înregistrată la 31 decembrie 2016, de 1,95 miliarde lei.

Deprecierea a fost influenţată de scăderea cu 44% a numerarului şi a echivalentelor de numerar, cauzată, în principal, de diminuarea depozitelor bancare cu maturitate mai mică de 90 zile, constituite din disponibilităţile băneşti aflate în conturi curente, de la 688 de milioane de lei, la 31 decembrie 2016, la 251 de milioa­ne de lei la 31 decembrie 2017, arată compania.

În ceea ce priveşte totalul datoriilor, acestea au înregistrat o scădere de 16%, de la 2,13 miliarde de lei, în 2016, la 1,80 miliarde lei, în 2017.

În anul 2017, cantitatea totală de energie electrică tarifată pentru serviciile prestate pe piaţa de energie electrică (54,57 TWh) a înregistrat o creştere de 2,30%, comparativ cu anul 2016 (diferenţa între cele două perioade fiind de +1,2 TWh).

Statul Român, prin Ministerul Economiei controlează Transelectrica, cu o deţinere de 58,68% din companie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ” Statul Român, prin Ministerul Energiei controlează Transelectrica, cu o deţinere de 56,69% din companie. ” (?)

    1. Este vorba despre Min. Economiei, iar procentul este de 58,68%, potrivit datelor BVB.

      Mulţumim pentru atenţionare. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb