PE FONDUL TURBULENŢELOR CREATE DE PANDEMIE Federaţia Europeană a Valorilor Mobiliare respinge scurtarea programului de tranzacţionare

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iulie 2020

Federaţia Europeană a Valorilor Mobiliare respinge scurtarea programului de tranzacţionare

Asociaţia Pieţelor Financiare din Europa critică poziţia Federaţiei

Un sondaj Bloomberg arată că 74% dintre participanţii la piaţă doresc reducerea orelor de tranzacţionare

Federaţia Europeană a Valorilor Mobiliare (FESE) a respins recent propunerile de reducere a programului de tranzacţionare a acţiunilor (n.r. pe continent), subminând o campanie menită să le ofere traderilor un echilibru mai bun între viaţa profesională şi cea personală, anunţă Bloomebrg. FESE, care reprezintă pieţe precum Deutsche Börse AG şi Euronext NV, a anunţat că reducerea programului de tranzacţionare ar fi în detrimentul burselor şi acţionarilor din Europa.

"Criza Covid-19 a arătat că investitorii au nevoie de formarea transparentă a preţurilor şi de flexibilitatea tranzacţiilor, care să se desfăşoare atât devreme, cât şi târziu pe parcursul zilei", a declarat Rainer Riess, directorul general al FESE, citat de Bloomberg, adăugând: "Suprapunerea programului cu Asia şi SUA contează cu adevărat, datorită lichidităţii mai mari".

Un comunicat al FESE adaugă: "Orele de tranzacţionare curente din Europa le permit investitorilor să-şi gestioneze poziţiile şi riscurile pe parcursul zilei în ordine lichide, transparente şi eficiente. Ziua de tranzacţionare din Europa cuprinde interacţiunea cu alte pieţe globale. Durata zilei de tranzacţionare în Europa nu afectează în mod direct programul de lucru, deoarece firmele furnizează şi alte servicii în afara pieţelor de acţiuni. Bunăstarea angajaţilor ar putea fi îmbunătăţită în alte moduri, în cadrul companiilor".

Respingerea din partea FESE vine la câteva săptămâni după ce London Stock Exchange Group Plc, operatorul Bursei din Londra (LSE), care care are una dintre cele mai lungi zile de tranzacţionare din lume, a informat că majoritatea traderilor s-au pronunţat în favorea scurtării programului.

În decembrie anul trecut, LSE a lansat o consultare pe marginea scurtării programului său de tranzacţionare în urma apelurilor făcute în acest sens de organismele din industrie, care susţin că o astfel de schimbare va îmbunătăţi cultura şi lichiditatea pieţei. Majoritatea investitorilor, bancherilor şi brokerilor intervievaţi de LSE au susţinut scurtarea programului de tranzacţionare de la Bursa din Londra, ca să-şi îmbunătăţească astfel calitatea vieţii.

Operatorul bursier a dorit să afle punctele de vedere ale membrilor săi - în principal bănci şi brokeri - cu privire la opţiunile privind scurtarea programului de tranzacţionare, care se desfăşoară de la ora locală 08.00 până la 16.30. Propunerea a fost reducerea cu cel mult 90 de minute, fiind luate în calcul următoarele variante: derularea tranzacţiilor de la 08.30 la 15.30, de la 08.30 la 16.00, de la 09.00 la 16.00, ori de la 09.00 la 16.30. Desigur, a fost analizată şi posibilitatea menţinerii programului curent, de la 08.00 la 16.30.

Sondajul realizat de LSE arăta că participanţii la piaţă doresc un program de la 09.00-16.00.

Traderii au menţionat că ei trebuie să lucreze atât înainte, cât şi după încheierea programului pieţei, nu doar în intervalul orar în care aceasta este deschisă, ceea ce face ca zilele de muncă să fie extrem de lungi. Conform propunerii traderilor, pe piaţa din Londra tranzacţionarea ar trebui să se desfăşoare timp de şapte ore, faţă de opt şi jumătate în prezent. Pentru comparaţie, programul burselor americane este de şase ore şi jumătate, iar cel al pieţelor asiatice - de şase ore.

După publicarea comunicatului FESE privind respingerea reducerii programului de tranzacţionare, LSE a informat că va aştepta răspunsurile altor pieţe europene îniante să ia vreo decizie.

Amintim că şi piaţa paneuropeană Euronext a solicitat părerea membrilor săi cu privire la programul de tranzacţionare. Euronext, care operează burse în Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Lisabona, Londra şi Oslo, a informat în luna mai că, în contextul pandemiei de coronavirus, extinde consultările pe tema menţionată, iar traderii au avut termen până la data de 30 iunie să răspundă. Termenul iniţial fusese stabilit pentru 15 mai.

După publicarea anunţului FESE, un purtător de cuvânt al Euronext a informat că bursa paneuropeană va publica un anunţ luna aceasta, care va cuprinde o evaluare detaliată a impactului unei eventuale modificări a programului de tranzacţionare.

Reprezentanţii Deutsche Börse s-au pronunţat în favoarea poziţiei FESE, subliniind: "Pieţele din Europa asigură funcţii cruciale pentru economia reală. Mecanismele importante de desfăşurare a tranzacţiilor şi de formare a preţurilor, precum şi transferurile de riscuri şi active ar fi restrânse în urma unei reduceri a orelor de tranzacţionare".

Deutsche Börse şi Euronext au programe de tranzacţionare între 09.00 şi 17.30.

Tot în favoarea poziţiei FESE, un purtător de cuvânt al Nasdaq Europe a spus: "Reducerea orelor de tranzacţionare în Europa ar fi o măsură greşită, în special într-o perioadă de volatilitate ridicată şi incertitudine, în care toţi investitorii au nevoie de acces la capital".

De menţionat că April Day, şefa departamentului de capital din cadrul Asociaţiei Pieţelor Financiare din Europa (AFME), a declarat, după publicarea poziţiei FESE, că aceasta nu marchează încheierea campaniei de scurtare a programului de tranzacţionare. În opinia sa, o astfel de poziţie negativă, lansată "înainte să asculţi voinţa participanţilor la piaţă", este extrem de dezamăgitoare. "Sperăm că toate bursele vor recunoaşte că există o cerere din partea membrilor lor şi a clienţilor de a face această schimbare pentru a beneficia de lichiditatea pieţei, precum şi de cultură şi diversitate", a mai spus domnia sa.

În noiembrie anul trecut, înainte să fie lansată consultarea, April Day afirma: "O zi lucrătoare mai scurtă ar îmbunătăţi flexibilitatea angajaţilor şi ar atrage o gamă mai diversă de persoane pe platformele de tranzacţionare".

Conform unui sondaj Bloomberg News, traderii europeni doresc reducerea programului de tranzacţionare. La nivelul întregii Europe, 74% dintre specialiştii de pe piaţa financiară, printre care traderi, analişti şi administratori de fondri, au declarat că favorizează reducerea programului de tranzacţionare de opt ore şi jumătate, care îl depăşeşte cu două ore pe cel din SUA.

De menţionat că sondajul neoficial realizat de Bloomberg News a colectat răspunsurile primite de la 114 participanţi la piaţă, dintre care 52% cu sediul în Londra, iar restul în marile oraşe europene, inclusiv Paris şi Amsterdam. Circa duă treimi dintre respondenţi au fost traderi, 17% administratori de fonduri şi 16% analişti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb