• Ambasadorul Marek Szczygiel: "Dorim să molipsim cu optimismul nostru toate ţările din UE"
Reporter: Domnule Ambasador, v-aţi început misiunea în România odată cu preluarea de către Polonia a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Care sunt cele mai importante puncte ale programului polonez pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2011?
Marek Szczygiel: Pentru perioada în care Polonia asigură Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, avem un program foarte ambiţios. Acesta a fost prezentat la Forumul Parlamentului European de la Strasbourg şi putem spune că se referă, în principal, la trei mari direcţii.
În primul rând dorim să impulsionăm creşterea economică. Apoi dorim ca Uniunea Europeană să fie mai sigură din toate punctele de vedere şi, nu în ultimul rând, aceasta să-şi crească des-chiderea. Pe scurt: dezvoltare economică, securitate şi deschidere.
Noi ne propunem un program îndrăzneţ, dar suntem conştienţi că pe parcurs pot apărea şi elemente neprevăzute, cărora va trebui să le facem faţă. Evenimentele care se produc în afara şi în cadrul Uniunii Europene ar putea să ne oblige la anumite măsuri care să impună unele schimbări în program, numai în cazul în care se vor dovedi necesare.
Dar, aceste priorităţi vor fi completate în domeniul economic de dorinţa de a folosi întregul potenţial al Uniunii Europene şi de a dărâma orice obstacol dintre ţări. Există domenii în care se poate acţiona. De exemplu, 60% din tranzacţiile de pe internet care trec graniţele ţărilor europene nu ajung să se realizeze din cauza unor limite impuse de legislaţie sau a unor diferenţe ale modalităţilor de decontare. Unii specialişti spun că dacă am folosi în totalitate comerţul electronic, creşterea economică a întregii Uniuni s-ar mări cu 4% până în 2020.
Am dori să introducem un regim legislativ, de reglementări clare pentru tranzacţiile pe internet dintre ţări. Acest regim ar fi al 28-lea regim legislativ. Se spune că, cu ajutorul "butonului albastru", se poate face o comandă pe internet în orice loc din Uniunea Europeană. Ar fi în ajutorul clientului, dar şi în favoarea unei firme mici sau mijlocii, care produce ceva util şi s-ar putea dezvolta. În prezent, din Polonia nu pot să comand un produs din Marea Britanie. Mi se răspunde că "nu se poate face tranzacţia pentru ţara ta".
Ne preocupă reducerea costurilor pentru serviciile de roaming şi, de asemenea, un sistem îmbunătăţit de protejare a patentelor în cadrul UE, care ar asigura protecţia intelectuală, ceea ce ar conduce la scăderea încălcării drepturilor intelectuale cu 80%.
Vreau să menţionez că în această perioadă vor fi începute lucrările la noul buget al Uniunii Europene - cadrul bugetar multianual pentru 2014-2020. În mod sigur, lucrările vor fi foarte complicate şi nu se vor încheia în acest an, dar noi dorim să pregătim baza pentru cei care vor veni după noi, să ascultăm şi să preluăm punctele de vedere ale celor care vor participa la aceste lucrări: ţările membre, parlamentul european, comisia europenă etc.
În timpul preşedinţiei poloneze trebuie să fim un mediator şi un factor intermediar cinstit şi vrem să ne îndeplinim acest rol. Am dori ca acest buget să fie pro-creştere, să permită investiţii în infrastructură, în capitalul uman, inovaţie. Bugetul trebuie să permită realizarea obiectivelor Strategiei "Europa 2020" şi să ducă la sporirea competitivităţii Uniunii Europene pe piaţa mondială.
O dorinţă este şi menţinerea deschiderii Uniunii Europene către noi membri şi o integrare cu ţările vecine, fie că este vorba de ţări de la sud sau de la est. Procesul de lărgire trebuie să fie sprijinit şi să se creeze condiţii pentru semnarea tratatului de aderare cu Croaţia, să facem un pas înainte în negocierile cu Turcia şi Islanda (discuţii care se află în derulare) şi să fie acceptate drept candidate pentru aderare la UE Muntenegru şi Serbia.
Reporter: În perioada preşedinţiei poloneze, care sunt cheltuielile aferente îndeplinirii activităţilor pe care şi le-a propus guvernul ţării dumneavoastră?
Marek Szczygiel: Participarea noastră la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi cheltuielile legate de acţiunile care se vor organiza în Polonia nu vor depăşi media celorlalte ţări care au avut acest rol. Se vor ridica la câteva zeci de milioane de euro, dar oricum mult sub suma de 100 milioane euro.
Reporter: O privire asupra situaţiei economice dificile a unor ţări din Uniunea Europeană....
Marek Szczygiel: Deşi Polonia nu este încă membră a zonei euro, ne dăm seama că situaţia din Grecia impune anumite măsuri în această zonă. Este vorba despre modul în care vor reacţiona pieţele la schimbările care se impun. Noi facem un program, dar realitatea ne demonstrează că sunt factori care vor determina şi alte măsuri decât cele din program.
Cum vedem noi această situaţie? Considerăm că trebuie să întărim solidaritatea europeană, printre altele, acele ţări care sunt în criză trebuie să fie ajutate. Suntem de părere că noi trebuie să sprijinim interesul comun al întregii Uniuni. Nu trebuie să ne întoarcem la îngustimea interesului naţional. Unele frustrări, unele nereuşite nu trebuie să ne tragă înapoi, ci să acţionăm pentru a găsi soluţii de rezolvare a problemelor.
Pentru ţări ca Polonia sau România rezultatele pozitive de după integrarea eurpeană trebuie să se menţină. Pentru noi considerăm că este foarte important şi avem răspunderea, ca să păstrăm ceea ce am cucerit deja şi reuşitele trebuie apărate pentru întreaga Uniune.
Cum dorim să facem acest lucru? Să promovăm exemplul nostru, modelul optimist care este prezent în Polonia. Noi am reuşit, şi nu întâmplător, să menţinem un ritm susţinut al dezvoltării economice. Au existat câţiva factori hotărâtori care au avut influenţă asupra acestei "insule verzi" de creştere economică în cadrul Europei. În primul rând, politica foarte prudentă a Băncii Naţionale a Poloniei şi sentimentul antreprenorial care s-a manifestat intens. A contribuit intrarea fondurilor europene şi folosirea lor eficientă şi nu în ultimul rând, înclinaţia polonezilor de a se împrumuta cu reţinere şi foarte bine gândit.
Anul trecut am înregistrat o creştere a PIB-ului de 3,8%. În acest an, în primul trimestru creşterea a fost de 4,4%. Noi credem că anul 2011 va marca o creştere a PIB-ului polonez de peste 4%. Dorim să molipsim cu optimismul nostru toate ţările din UE. Sigur că nu există o reţetă valabilă pentru toţi, dar avem sentimentul de fraternitate cu ţările care au greutăţi în această perioadă.
Reporter: Zona euro este o preocupare a guvernului dumneavoastră. Când este programată intrarea Poloniei în această zonă?
Marek Szczygiel: Este o întrebare care a fost pusă guvernului polonez. Polonia, pot să vă spun că, din punct de vedere strategic, şi-a luat ca ţel intrarea în zona euro. Problema este când va fi acel moment. Guvernul este foarte determinat şi doreşte să fie ales cel mai bun moment posibil din punct de vedere al economiei poloneze, dar şi optim din punctul de vedere al situaţiei din întreaga zonă euro.
Eu consider că noi, pe bucăţica noastră de pământ, vrem să ne constituim într-un model şi pentru ceilalţi şi vrem să facem faţă cât mai bine tuturor evenimentelor.
Reporter: Cum puteţi aprecia relaţiile economice dintre România şi Polonia?
Marek Szczygiel: Foarte bune şi dinamice. După o încetinire în anul 2009, determinată de criza economică, a venit perioada anului 2010, în care schimburile comerciale au înregistrat 2,73 miliarde euro. Multe dintre cele mai mari firme poloneze sunt prezente în România. Ori au deschis reprezentanţe, ori au făcut investiţii, fie că sunt în parteneriat cu investitori români, fie că au efectuat investiţii directe de tip greenfield.
Este un proces foarte dinamic. În România sunt inregistrate la Registrul Comertului 558 de firme poloneze, dintre care aproximativ jumătate sunt active pe piaţa românească. De asemenea, în România funcţionează şi patru fonduri poloneze de investiţii cu capital privat.
Dorim ca aceste firme să organizeze o colaborare între ele. Un Club al oamenilor de afaceri polonezi sau o Cameră de Comerţ Polono-Română ar realiza acest lucru. La această idee, reacţia firmelor poloneze este pozitivă. În România există 52 de camere de comerţ bilaterale, aşa că putem organiza şi noi o asemenea relaţie între întreprinzătorii polonezi.
Ceea ce am dori noi ar fi ca să vedem mai multe firme româneşti în Polonia. În prezent, este cunoscută firma UTI şi o alta din domeniul industriei de gaze. Avem un potenţial mare de dezvoltare, o economie inovatoare şi cadre bine pregătite - muncitori şi manageri. Nu suntem deţinătorii unui mono-domeniu, avem mari oportunităţi şi piaţa este de 40 de milioane de locuitori, cu o putere de cumpărare din ce în ce mai mare.
Reporter: Ce opinie aveţi despre recomandarea Administratorului Fondului Proprietatea de a se lista la Bursa din Varşovia?
Marek Szczygiel: Ne-am bucurat foarte mult când am auzit de aceste planuri, pentru că va fi prima firmă românească care va fi listată la Bursa din Varşovia. Este Bursa care se dezvoltă cel mai rapid din toată Europa. De mult avem listate firme din Cehia, Lituania, Ucraina, Slovenia. Într-adevăr, România lipsea.
Ne bucurăm că Fondul Proprietatea s-a decis la acest pas. Conform datelor Pricewaterhouse Coopers, Bursa de la Varşovia ocupă locul 1 în Europa în acest an în ceea ce priveşte numărul ofertelor publice iniţiale. În prima jumătate a acestui an s-au listat 100 de firme, dintre care şi firme din ţări precum Ucraina, Slovenia, Lituania, Marea Britanie şi Rusia (chiar în această săptămână).
Reporter: Alegerile din Polonia din această toamnă ar putea influenţa economia?
Marek Szczygiel: Noi ne dorim să nu aibă nicio influenţă asupra economiei. De aceea, Guvernul polonez a prezentat un proiect de buget înainte de a fi programate alegerile. Noi nu ne aşteptăm şi nici nu vrem ca această campanie electorală să ne influenţeze dezvoltarea. Partidele au moduri diferite de a răspunde problemelor economice şi se ştie că în Polonia numărul şomerilor este dublu faţă de cel al României.
Reporter: Situaţia din Grecia şi Portugalia ar trebui să creeze panică?
Marek Szczygiel: Cred că ceea ce ne ameninţă cel mai tare este ideea că oamenii din cadrul Uniunii Europene nu vor face faţă situaţiei. Este un egoism economic al unora, o frică, un protecţionism, o tendinţă de separare. Eu nu sunt economist, eu preiau această ameninţare din domeniul politic şi social. Guvernul polonez, poporul polonez judecă optimist şi spun că nu putem să părăsim aceste ţări în voia sorţii. Ca a şasea putere economică din Uniunea Europeană ne simţim răspunzători pentru soarta tuturor celor 27 de membri ai acestei Uniuni.
Excelenţa sa, domnul Marek Szczygiel, ambasadorul Republicii Polonia la Bucureşti, s-a născut în oraşul Poniatowa, Polonia. Este absolvent de drept al Universităţii Marie Curie - Skladowska din Lublin şi de relaţii internaţionale al Institutului de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova.
Domnia sa este căsătorit şi are un fiu.
Înainte de a veni în ţara noastră, a avut misiuni diplomatice la Stockholm şi la Reprezentanţa Permanentă a Republicii Polone la OSCE din Viena.
Vorbeşte limba engleză, suedeză, rusă şi bineînţeles poloneza. În interesul îndeplinirii misiunii domniei sale, cât mai eficient, doreşte ca în câteva luni să poată vorbi şi româneşte.