Pe termen mediu, OMV va investi anual 300 de milioane de euro în "Petrom"

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 iulie 2004

Contractul de privatizare va fi semnat săptămîna viitoare

Compania austriacă va avea drept de preferinţă, după privatizare, pentru restul pachetului deţinut de stat

Cea mai importantă privatizare din ţara noastră va fi parafată săptămîna viitoare, cînd compania austriacă OMV va prelua controlul asupra societăţii SNP Petrom. OMV va deveni efectiv acţionar majoritar în SNP, doar după ce Parlamentul va aproba proiectul de lege privind privatizarea "Petrom". Pînă atunci reprezentanţii companiei austriece vor supraveghea activitatea SNP, a cărei conducere nu va putea să semneze contracte mai mari de un anumit plafon şi pe o perioadă lungă de timp. Dan Ioan Popescu, ministrul economiei şi comerţului, ne-a declarat, ieri, că practic negocierile tehnice şi economice legate de privatizarea "Petrom" au fost încheiate şi aprobate de Guvern, adăugînd că pentru ca activitatea societăţii Petrom să se desfăşoare în condiţii optime şi după procesul de privatizare i s-a părut corect ca Liviu Luca, preşedinte Sindicatelor din Petrom să participe la o discuţie cu Wolfgang Ruttenstorfer, preşedintele Consiliului de Administraţie OMV.

Ministrul economiei spune că tema discuţiilor a fost informarea partenerilor sociali asupra tuturor investiţiilor majore pe care OMV le realiza: "Domnul Ruttenstorfer a acceptat şi a considerat normală solicitarea domnului Liviu Luca privitoare la consultarea sa înainte de a se realiza investiţii majore, ţinînd cont că aceste investiţii au şi o conotaţie socială nu numai economică. Un alt subiect discutat a fost legat de utilizarea în continuare a societăţilor «Petromservice» şi «Rafiserv», deci societăţile desprinse din SNP Petrom. Aş vrea să remarc că a existat o înţelegere reciprocă privind utilizarea în continuare a serviciilor oferite de aceste societăţi, normal subliindu-se necesitatea calităţii lucrărilor şi preţul pe care îl va solicita societatea respectivă să corespundă cu cotaţiile existente pe plan european". Dan Ioan Popescu spune că discuţiile dintre partenerii sociali şi conducerea OMV vor continua după 15 august.

După semnarea contractului de privatizare, ministrul Popescu spune că, în maxim două săptămîni, va fi elaborat un proiect de lege privind privatizarea SNP care să fie aprobat în procedură de urgenţă de către Parlament, cel mai probabil în luna august: "Probabil va exista o sesiune specială pentru acest proiect consacrată şi altor legi legate de accelerarea procesului de integrare a României".

Compania asutriacă şi-a manifestat interesul şi pentru achiziţionarea acţiunilor care vor rămine în portofoliul statului, după privatizare. Ministrul economiei spune că, în contractul de privatizare, este inclusă o clauza care dă OMV dreptul de întîietate la cumpărarea restului de acţiuni: "Am stabilit că OMV are dreptul de preemţiune ca şi ceilalţi acţionari.

Am inclus acest drept de preemţiune în contractul de privatizare, este normal aşa cum am inclus şi pentru acţionarii minoritari. Dacă statul se va decide să vîndă şi restul de acţiuni, atunci OMV va avea drept de preferinţă. Nu poate un acţionar minoritar care are 1% să achiziţioneze 40%. Statul îşi va păstra un reprezentant în Consiliul de Administraţie, conform contractului de privatizare, atît timp cît va deţine minim 15%. Compania austriacă intenţionează să investească pe, termen mediu, circa 300 de milioane de euro anual- 200 de milioane în exploatare şi 100 de milioane în zona de rafinare. Dan Ioan Popescu spune că vor fi discutate despre eventuale concedieri, o dată cu investiţiile care vor fi făcute, investiţii care vor fi cuplate cu anumite drepturi salariale ce vor fi acordate salariaţilor.

Salariaţii "Petrom" vor putea cumpăra, într-o primă etapă, conform legii, 2% din acţiunile "Petrom", urmînd ca achiziţionarea a încă unui pachet de 8% să fie negociată la momentul respectiv.

Dan Ioan Popescu afirmă că BERD şi-a manifestat interesul să preia 5% din SNP Petrom, în contul împrumutului de pînă la 150 de milioane de dolari acordat societăţii în urmă cu doi ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb