Pe unde o fi fugit Hayssam Omar?

MIHAI ANTONESCU
Ziarul BURSA #Politică / 3 iunie 2015

Pe unde o fi fugit Hayssam Omar?

Cîteodată e plăcut să trăieşti în România. Nu te plictiseşti...

Cînd Statul Român a prins un terorist, în persoana lui Omar Hayssam, ne-am simţit un pic ameninţaţi... Pericolul global de care ştiam de la televizor ajunsese şi la noi. Ne-am simţit însă imediat în siguranţă, căci autorităţile au anihilat în timp record acest pericol.

Cu teroristul după gratii, intri în rîndul lumii, faci deja parte din clubul ţărilor civilizate...

Apoi am aflat că teroristul a fugit. Nici n-a trebuit să escaladeze ziduri, să taie gratii cu flexul strecurat în franzelă sau să sape tuneluri ca Monte Cristo. L-a eliberat un judecător, la cererea procurorului. Odată în libertate, teroristul n-a mai fost supravegheat, urmărit, monitorizat. Pesemne că oficialii români au vrut să-şi manifeste creştineasca încredere în semeni...

Povestea expatrierii clandestine a fost una abracadabrantă: Hayssam a fugit înghesuit de berbecuţi, pe un vas comercial care îmbarcase numitele patrupede spre a le transporta în Orient.

Ridicolul poveştii a condus la corectarea unor detalii ale voiajului maritim.

S-a instrumentat un dosar penal în care Mustafa Tartousi a şi fost condamnat, dosar din care rezultă că Omar Hayssam a părăsit România prin portul Constanţa, la bordul unui cargou care transporta cherestea, călătorind în cabina inginerului pînă la Alexandria, în Egipt.

Sâmbătă, 29 mai, jurnalistele înrudite Oana Stancu şi Adina Anghelescu-Stancu au prezentat la Antena 3 rechizitoriul altui dosar care va mai trimite un arab în puşcărie, anume pe penalul preacinstit Mohammed Yassin. Conform acestui rechizitoriu, în data de 11 noiembrie 2014, Hayssam a denunţat, printre alte fapte şi delicte, "Infracţiunile de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă, prev. de art. 292 alin. (1) din Codul Penal rap. la art. 6 din legea nr. 78/2000 şi art. 291 alin. (1) din CP, constând în aceea că, în anul 2006, Yassin Mohamad ar fi pretins şi primit suma de 150.000 dolari SUA, în schimbul influenţei exercitate asupra funcţionarilor de la punctul de trecere a frontierei Vama Veche, pentru a facilita trecerea ilegală a frontierei de către denunţătorul Omar Hayssam".

O asemenea teză, adeverită, ar constitui dovada nevinovăţiei lui Tartousi. De fapt, prima dovadă din această speţă, că în sentinţa definitivă prin care sirianul a fost întemniţat, nu apare nici o altă probă...

Dar toată fuga lui Hayssam se vede într-o altă lumină, căci dreptul e formal, iar modificarea descrierii unor fapte face ca instrumentarea întregului caz să devină caducă...

Dacă e adevărat că itinerariul fugitiv trece prin Vama Veche şi implicit prin Bulgaria, avem o problemă: înseamnă că un particular, un străin naturalizat, Mohammed Yassin, a putut lesne înşela vigilenţa autorităţilor, s-a jucat cu ditamai Statul şi a deschis frontiera la cerere, pentru o sumă de bani. România nu are, aşadar, frontierele securizate pe care le pretinde Uniunea Europeană, care condiţionează aderarea noastră la Spaţiul Schengen şi pe care se presupune că le-ar avea un stat membru NATO...

N-ar fi prima dată cînd în România s-ar pretinde că un arab e mai tare ca Serviciile... Ne amintim amuzaţi de scandalul Ţigareta, când Jamal Al Atm era supereroul malefic care reuşea să se joace cu toate sistemele de securitate şi să aterizeze pe un aeroport militar cu un purcoi de marfă de contrabandă.

Vulnerabilitatea românească în faţa vicleniei siriene n-ar mai apărea atât de ruşinoasă, din moment ce e reiterată periodic...

Avem aşadar, în cazul lui Omar Hayssam, două variante, pînă acum: una oficială, a doua asumată.

Există şi o altă variantă, nedemonstrată, acreditată folcloric deocamdată, plauzibilă, însă, fără doar şi poate: anume că teroristul a fost scos din ţară pe la graniţa de vest, la bordul unei maşini oficiale a Ministerului de Externe român.

Dacă această versiune va fi cumva, aievea, prin absurd şi absurd al absurdului, adeverită, atunci vom mai veni de-acasă şi vom vedea măcar reperată onoarea serviciilor noastre secrete şi pe cea a aparatului poliţienesc.

Dar de ce-ar ajuta Statul un terorist să fugă? Dintr-o pornire umanitară ca aceea a pescarului care eliberează prada? Din plăcerea de a-l reprinde, copiată de la pisicile care eliberează şoareci doar ca să prelungească distracţia?

Oricât aş încerca să fiu de serios, realitatea mă împinge constant în balta savuroasă, dar nedemnă a băşcăliei!

Sobrietatea treburilor interne fiind compromisă... cum am putea convinge lumea că suntem un stat onorabil, că putem asigura un biotop propice eclozării unor afaceri paneuropene şi chiar mondiale prospere?

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Si anume Basescu, Jucatorul, Ticalosul Ticalosilor. Incredibil cite-i bese mintea acestui ticalos aiurit ajuns pe cai obscure, spre nenorocirea nostra si beneficiul unei haite, de doua ori in fruntea statului.

    1. Esti pribeag si si ratacesti; ai grija ca te pierzi in desert si nu mai ai unde sa-ti tratezi mintea bolnava. 

      ajunge funia la par: o vei lua in barba, lumina adevarului simplu si clar te va nauci.

      Pribeagul, cu creierul spalat de Antenele lui Voicuescu, a ajuns sa ii depaseasca chiar si pe cei de la televiyiunea lui Ghita in elucubratii!

      Ia vezi pribege, se pare ca Basescu este autorul moral al crimelor de la Auschiwitz, dupa ce s a inteles cu Stalin sa deporteze 25 de milioane de ucrainieni.

      n-a facut ceea ce spui tu, inca. :))

      Da banii interlopului Mondialu tot i-a luat. Si-i doar un mic, mic indiciu de ce-i in stare jivina. Ba mai mult, l-a bagat si la bulau! 

      ...ca obsesia Antenelor pentru Basescu decredibilizeaza orice stire... Tot ce zic aia trebuie incununat cu un "Cartago delenda!" adresat responsabilului cu claustrarea lui Voiculescu. Prin urmare, de fiecare data cind Varanul il suna pe Gadea din ratia zilnica de minute, trebuie recompensat cu "Ati vazut, Sefu, ce l-am balacarit pe Chior?"... Dar oricit de respingatoare ar fi sprincenele desenate ale Sandrei Stoicescu, emisiunea de simbata a prezentat niscai documente valabile...

      ...felicitari!

      Totusi, a-l banui pe Basescu ca a organizat fuga lui Hayssam inseamna sa-i dai prea mult credit. Nu-i atat de destept!

      I-ar fi trebuit o minte de la Mosad sa puna la cale o schema asa de alambicata.  

      ... nu poate fi dovedita. Si nu prezinta scurgeri. E etansa, adiabatica, nu comunica neam cu exteriorul. In cazul de fata, dupa cum se vede, invelisul protector e ciuruit ca paltonul lui Ceausescu. De unde rezulta ca Basescu e un conspirator de talie mai mica, un mossadel de curs primar...

    ... ca "Pribeagul" e un cognomen tocmai potrivit pentru a comenta un text despre pribegie... Da greutate opiniei!

    ... cu adevarat serioasa si interesanta a articolului este, si as fi recunoscator daca s-ar dezbate, urmatoarea:

    Daca Hayssam a iesit din spatiul carpato-danubiano-pontic fara concursul autoritatilor, atunci e grav.

    Daca un traficant de influenta semiprofesionist ca Yassin poate trece pe oricine frontiera contra cost (in speta un cetatean acuzat de terorism!), asta inseamna ca orice doritor de intrare care isi permite suma si il cunoaste pe Mohammed Yassin, poate obtine acces liber. Adica pina si Bin Laden, cu 150000, are drum liber. E interesant unde s-au dus ipoteticii 150 de mii de euro si daca in absenta lui Yassin cel poprit se poate lua legatura cu altcineva...:)) 

    N-am treaba nici cu antenistii nici cu ceilalti. Dimpotriva, prin actiunile intreprinse otova impotriva justitiei, antenistii au ajuns sa-mi displaca profund. In situatia actuala tot ce conteaza pentru mine este tara si... taranul ei.

    Urmaresc doar vestile. 

    Ma amuz urmarind plevusca inconstient aplaudaca dind tircoale momitei imputite. Vazindu-i si analizindu-i constat ca pleava basista este formata de o plevusca care aplauda si tine hangul corului rechinilor care s-au indopat hulpav - care crezind ca lume-i a lor si tot asa va fi, nu dau indarat, cinta intruna Oda bucuriei - din troaca alimentata cu bani jefuiti pusa de Basescu cel Ticalos la indemina lor. Ca-i asa, dovada sunt sponsorii ingherluiti ai mediei basiste. 

    Aruncind o privire peste faptele care dovedesc jaful banului public de catre clica basista condusa de Basescu cel Ticalos, peste situatia incredibila in care Basescu cel Ticalos dupa ce l-a imbratisat si pupat pe tigan ca Iuda, l-a jefuit si ca sa nu-i dea banii indarat l-a intemnitat , asteptam confirmarea vestilor interesante care incep sa razbata in media: 

    1. Dupa ce Basescu s-a declarat presedinte jucator si si-a cistigat fara concurenta titlurile de Stapinul Sistemului Ticalosit, Regele Mafiotilor si Imparatul Mondialilor vedem ca n-a fost indeajuns, acum concureaza si la titlul de Teroristul Tarii. Se pare ca in acesta intrecere are toate sansele sa-i depaseasca pe teroristul Hayssam si pe preacinstitul Yassin. 

    2. Dupa ce a cistigat invaluit in ceata alegerile in 2004 si in mod cu totul incalificabil - dovezi sunt moderatorul acoperit Turcescu si gloaba contracandidata - alegerile in 2009, Basescu, Stapinul Sistemului Ticalosit, ajutat de structurile basiste din institutiile Puterii - virf de lance vizibila cirlontata, mai urita decit Mama-Padurii - urmarite de privirile binevoitoare ale structurilor de securitate ale statului, a dat lovitura de stat in 2012 si contrar vointei poporului s-a mentinut la putere, zice el. 

    Asteptam Marea Dreptate, Basescu si toata gasca lui de ticalosi, si nu numai acestia!, la pirnaie!

    Nu se poate ca cetatenii educati si cinstiti ai acestei tari sa nu faca o tara curata! 

    Dorește cumva să spună că în România trăim de 25 de ani într-o tragi-comedie sângeroasă? Că Băsescu și toți cei veniți după imbecilul înfumurat Năstase au fost niște ticăloși gata de orice, inclusiv de înscenări cu teroriști, în urma cărora oficialități naționale și transnaționale au încasat bani mulți? Mulțumesc, majoritatea românilor știu asta, dar aceeași majoritate va alege, stupidă, mioritică, tot butucul. Iar în privința ”graniței securizate”, păi ăsta e motivul pentru care ne-au dorit în NATO și UE - ca să aibă o asemenea ca frontieră o țară fără pic de personalitate, moralitate și demnitate, prin/în care ei, partenerii strategici, să-și facă treburile murdare fără nici un fel de probleme. Dacă va apărea concurența ucraineană, deci România va trebui să se autodepășească, nici nu vreau să-mi imaginez ce va însemna asta!... Deci, aștept ca autorul să vină cu ceva mai mult decât o simplă introducere - simpatic scrisă, ce-i drept.

    1. ... doreste sa evidentieze ridiculul in care traim... Si as mai preciza... ca vom trai vesnic, cu sau fara Base...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb