Dosarul în care opt personaje importante din fotbalul autohton sunt acuzate de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani trebuia să ajungă ieri la o primă concluzie. Aşa cum era de aşteptat, într-o speţă amânată de 38 de ori, şi primul verdict a suferit o mică... amânare. Tribunalul Bucureşti va anunţa pe 20 martie verdictul la prima instanţă în "Dosarul transferurilor". Cei opt implicaţi în dosar au susţinut că instanţa nu avea cum să dea ieri verdictul şi nu s-au prezentat la Tribunal. Dosarul fusese finalizat pe 21 februarie. Procurorul Cristian Anghel a solicitat instanţei, în concluzia finală, dispunerea condamnării cu executare în regim de detenţie a tuturor celor opt inculpaţi în "Dosarul transferurilor", pedepsele variind de la 10 la 20 de ani, fiind cerut maximul pentru Ioan şi Victor Becali.
În octombrie 2008, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe: George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Victor Becali, Giovanni Becali, Gigi Neţoiu şi Cristi Borcea pentru modul cum au acţionat în 12 trans-feruri de jucători. DNA susţine că faptele săvârşite de cei opt inculpaţi au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal (Dinamo Bucureşti, Gloria Bistriţa, Rapid Bucureşti şi Oţelul Galaţi), o parte dintre banii obţinuţi din transferuri fiind "spălaţi" prin intermediul unor firme off-shore. Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de Gloria Bistriţa la VfB Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la F.C. Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud. Acesta este cel mai cunoscut caz de corupţie cu care s-a confruntat fotbalul autohton în ultimii 20 de ani.
Tot ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a ajuns la final în "cazul Valiza", cel în care Gigi Becali este acuzat de dare de mită. Patronul formaţiei Steaua este acuzat că a oferit 1.700.000 de euro jucătorilor de la U Cluj pentru a-i învinge pe cei de la CFR Cluj, în ultima etapă a sezonului 2007-2008. În cazul în care U Cluj ar fi câştigat meciul, Steaua devenea campioană naţională. Înainte de aflarea verdictului Becali s-a arătat extrem de încrezător: "Nu are ce o să mi se întâmple, sunt banii mei şi o să-i recuperez".
Procurorul DNA care a susţinut pledoaria acuzării la finalul "Dosarului valiza" le-a spus judecătorilor instanţei supreme că George Becali şi avocata Alina Ciul ar trebui condamnaţi la pedepse cu executare, de 4 ani pentru dare de mită şi 2 ani pentru fals în înscrisuri, în timp ce pentru Victor Piţurcă, Gheorghe Marino şi Teia Sponte a cerut pedepse cu suspendarea executării. Şi în acest caz completul de judecată va anunţa sentinţa pe 20 martie.