PENTRU 19 IANUARIE Împrumutaţii în CHF pregătesc o manifestare de protest

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 ianuarie 2019

Împrumutaţii în CHF pregătesc o manifestare de protest

Împrumutaţii în franci elveţieni (CHF) intenţionează să organizeze o manifestare de protest în data de 19 ianuarie, în Bucureşti, după cum au anunţat aceştia, pe pagina de Facebook a Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC).

Administratorii grupului au subliniat: "Din motive birocratice suntem nevoiţi să anunţăm că manifestaţia (în proporţie de 95%) va fi pe data de 19 ianuarie (sâmbătă). Astăzi (n.r. vineri) am depus solicitare de autorizare la Primăria Municipiului Bucureşti (PMB). Asta, în condiţiile în care anterior am depus o altă solicitare, în decembrie 2018, însă PMB ne-a transmis că nu poate autoriza o adunare publică în anul 2019 pe baza unei cereri depuse în anul 2018.

Revenim cu detalii în cursul săptămânii următoare.

Pe 19 ianuarie strigăm pentru comisarul ANPC, Dumitru Sorin Manţu, cel care a emis la Constanţa 2 procese-verbale istorice în materie de cesiuni. Şi, totodată, se împlinesc patru ani de la explozia cursului de schimb Leu-CHF din 15 ianuarie 2015. Ne propunem să vizităm ANPC şi BNR. Rămâne de văzut ce ne vor transmite autorităţile în baza solicitării de autorizare".

Amintim că, la jumătatea primei luni a anului 2015, cursul francului elveţian a explodat neaşteptat, după ce Banca Elveţiei a ridicat pragul de 1,2 CHF/Euro impus în 2011. CHF a ajuns, într-un timp destul de scurt, să valoreze mai mult decât dublu faţă de perioada în care era plafonat.

Din acel moment, mulţi dintre cei cu credite în moneda elveţiană au înregistrat întârzieri la plata ratelor sau chiar nu şi-au mai putut achita deloc împrumuturile. Debitorii de la noi au solicitat în mai multe ocazii o lege care să impună împărţirea poverii între bănci şi clienţi, organizând o serie de proteste, în Capitală şi în ţară. Singura lege care a fost aprobată până acum a fost cea care priveşte darea în plată a imobilului garantat, odată cu ştergerea datoriei. Însă, până a ajunge la acest pas, debitorii sunt obligaţi de Curtea Constituţională să mergă în instanţă, în vederea demonstrării impreviziunii şi a negocierii contractelor de credit.

În a doua jumătate a anului trecut, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa a realizat o premieră naţională reuşind ca, la finalul unei anchete, cu concursul ANPC, să amendeze două bănci din ţara noastră, obligând cele două entităţi la despăgubirea clienţilor cu prejudiciile constatate, acestea însumând sute de milioane de euro, pentru practici comerciale înşelătoare. Cele două instituţii de credit sunt Banc­post şi OTP Bank, iar comisarul de caz de la CJPC Constanţa, Dumitru Manţu, a stabilit că în ambele cazuri este vorba despre cesionarea ilegală a unor credite fără restanţe în afara ţării, în unele situaţii entităţile internaţionale nefiind autorizate să efectueze operaţiuni bancare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Acest comisar Mantu ,de la Anpc Constanta a mai castigat un proces impotriva bancii romanesti privind formula de calcul a dobanzii pe 360 de zile si comisionul de administrare...un comisar model.

    Este foarte important ca la aceste manifestari sa se insiste pe inghetarea cursului CHF ,deoarece avem exemple practica unitara a mai multor tari(Macedonia ,Croatia ,Ungaria,Spania) care au rezolvat aceasta problema la nivel de lege pentru a nu mai fi nevoie ca toti consumatorii care deabia isi pot plati ratele sa dea bancile in judecata individual ,De asemenea cu toate ca practica Curtii de Justitie a uniunii Europene in cauzele care au la baza creditele in CHF este de partea consumatorilor,instantele din Romania o ignora si dau castig de cauza bancilor in urma seminariilor de la Sinaia. Dupa parerea mea este importat sa se rezolve aceasta problema mai intat deoarece dupa ce ai platit 10-12 ani de rate dand in plata locuinta ,chiar daca nu mai ai rate de platit tot banca este in castig, deoarece in acesti ani ai platit deja valoarea casei tinand cont de cursul CHF care inca este dublu fata de valoarea din 2006-2007 .Inghetand cursul si recuperandu-ti banii platiti in plu foarte multi consumatori isi vor putea duce ratele pana la capat ,ramanand cu locuinta,.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb