PENTRU ALEGERILE DIN 2024 Statele UE vor respinge propunerile privind listele transnaţionale

V.G.
Internaţional / 8 decembrie 2022

Statele UE vor respinge propunerile privind listele transnaţionale

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene sunt decişi să respingă oficial, la Consiliul European din 15-16 decembrie, propunerile privind liste transnaţionale şi Spitzenkandidaten în perspectiva alegerilor europene din 2024, transmite astăzi euractiv.com, potrivit Agerpres.

Conform proiectului de concluzii, consultat de euractiv.com, ''discuţiile din interiorul Consiliului indică faptul că nu există unanimitate în favoarea propunerii Parlamentului European, după cum stau lucrurile''.

''Într-adevăr, o majoritate a delegaţiilor se opun clar inovaţiilor politice esenţiale propuse de Parlamentul European şi există îngrijorări grave legate de respectarea principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii cu privire la prevederile care merg în direcţia stabilirii unei proceduri uniforme în toate statele membre'', arată documentul citat.

Decizia ar fi o lovitură la adresa europarlamentarilor, care sperau că aceasta este cea mai bună şansă de până acum de a adopta ceea ce ei consideră a fi măsuri esenţiale pentru a ''europeniza'' alegerile din 2024 pentru Parlamentul European şi a creşte prezenţa la vot la scrutinul european.

Reforma propusă de PE anterior în acest an viza crearea unei circumscripţii la nivelul UE pentru a desemna titularii unui număr de 28 de locuri transnaţionale dintre cele 705 ale Parlamentului European.

Ideea din spatele acestei propuneri a fost aceea de a le permite alegătorilor să voteze pentru un partid naţional şi apoi să-şi exercite un al doilea vot pentru partide europene cu aceleaşi program şi candidaţi.

Propunerea privind listele transnaţionale a mai fost avansată în ultimii 15 ani şi a obţinut sprijinul unei majorităţi în Parlamentul European, înaintea alegerilor europene din 2014 şi 2019, dar a fost respinsă de guvernele statelor membre.

Decizia de renunţare la ideea unui Spitzenkandidat oficial, un candidat ''cap de listă'' din fiecare grup politic, care să concureze pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, este o lovitură şi mai grea pentru eurodeputaţi.

Această propunere a fost folosită pentru alegerea lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei în 2014, dar a fost abandonată cinci ani mai târziu, când candidatul ''cap de listă'' al Partidului Popular European, germanul Manfred Weber, a fost ''sărit'' în favoarea conaţionalei sale Ursula von der Leyen.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb