PENTRU CĂ NU RECUNOSC CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCĂ Sindicatele din energie au dat în judecată mai mulţi operatori

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 mai 2007

Sindicatele din energie au dat în judecată mai mulţi operatori

Federaţia sindicală "Univers" a deschis un proces la Tribunalul Bucureşti - secţia conflicte de muncă, împotriva mai multor operatori din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice. Adolf Mureşan, preşedintele federaţiei, ne-a declarat că operatorii nu vor să aplice prevederile contractului colectiv de muncă la nivel de ramură (ELPEGA). Domnia sa ne-a explicat: "Numai şi au acceptat prevederile contractuale. În rest, am acţionat în instanţă mai multe societăţi printre care , , , , , şi pentru că nu vor să recunoască drepturile salariale pentru întreg colectivul. Contractul ELPEGA prevede un salariu minim pe ramură de 620 de lei şi o grilă de salarizare în func­ţie de postul ocupat şi vechime. Respectarea acestui contract înseamnă o majorare a salariului minim brut cu circa 29%. Per ansamblu, prin aplicarea grilei, rezultă o creştere salarială de circa 35%".

Prima înfăţişare la proces a avut loc în data de 26 aprilie, iar deliberarea s-a amânat pentru data de 12 mai.

Reprezentanţii Federaţiei "Univers" au demarat, de la începutul anului, negocieri cu conducerile fiecărei societăţi în parte din domeniul energetic. De la "Enel", acţionar majoritar la "Electrica Banat" şi "Electrica Dobrogea", sindicaliştii au obţinut, pentru acest an, o majorare de circa 15%. Au fost închise recent şi negocierile cu "E.ON" - acţionar majoritar la "Electrica Moldova", şi cu "Electrica" (pentru cele patru societăţi de distribuţie rămase în proprietatea statului). În cadrul acestor societăţi, majorarea salarială acordată pentru 2007 este de circa 18%, ne-a spus Adolf Mureşan.

Conducerea "E.ON" ne-a comunicat faptul că dosarul pe rol cu Federaţia Sindicatelor "Univers" se referă la modul de interpretare al prevederilor contractului ELPEGA. Reprezentanţii "E.ON Moldova" SA doresc acordarea salariului minim brut de 620 de lei, în condiţiile legale aplicabile şi mai spun că Tribunalul Bucureşti va decide cine are dreptate.

Sindicaliştii din Federaţia "Univers" mai poartă, în aceste zile, negocieri cu privire la sistemul de salarizare din "CEZ Distribuţie". Doru Voicu, Business Development Director în cadrul "CEZ România" , ne-a declarat că, într-adevăr, solicitarea sindicatelor a fost o creştere a salariului de bază cu 35%, dar fără să existe un fundament economic al acestei solicitări. Domnia sa ne-a precizat: "Suntem într-o afacere reglementată de ANRE. În mod normal, capitolul bugetar care conţine costurile cu personalul este inclus de reglementatorul pieţei de energie electrică în categoria costurilor controlabile. Aceste cheltuieli nu pot fi majorate pe durata unei perioade de reglementare, respectiv 2004 - 2007. Dimpotrivă, teoretic, se aşteaptă o reducere a acestei categorii de costuri cu 1% pe an, conform metodologiei emisă de ANRE".

Reprezentantul "CEZ" consideră că nu se poate răspunde integral la solicitările sindicatelor. Oficialii companiei cehe au propus continuarea discuţiilor cu sindicatele pe tema salarizării în condiţiile promovării unui nou sistem motivaţional, care ar permite oferirea unor venituri medii mai mari salariaţilor, în condiţiile atingerii unui nivel de performanţă corespunzător.

Doru Voicu a adăugat: "Sindicatele nu au acceptat să discute despre creşteri salariale în acest context, iar noi ne vedem în poziţia de a nu putea răspunde corespunzător solicitărilor acestora. Un alt aspect ciudat, aş spune, este că, deşi suntem încă în timpul negocierilor, am fost daţi în judecată de către sindicate pe teme care sunt chiar subiectul negocierilor. În aceste condiţii, noi suntem totuşi gata să continuăm discuţiile, pentru că ne preocupă motivarea salariaţilor noştri, dar nu putem preciza limitele pe care le avem în aceste negocieri. Acestea depind şi de flexibilitatea pe care o găsim la sindicate".

Doru Voicu a subliniat că "CEZ" poate oferi creşteri salariale interesante doar dacă găseşte putere de adaptare şi înţelegere pentru a determina împreună cu partenerul social o formulă fezabilă pe termen lung.

Federaţia "Univers" mai discută, în aceste zile, şi cu conducerea "Electrica" posibilitatea acordării creşterilor salariale din contractul colectiv pe ramură. Acest lucru înseamnă acordarea de majorări salariale mai mari decât procentul de 18% negociat deja cu socităţile distribuitoare de energie electrică din proprietatea statului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sindicatele din energie nu se intereseaza si soarta muncitorilor externalizati pe care i-au pacalit urmarindu-si prppriile interese.Salariile muncitorilor de la Sindserv unde liderii din energie Dumitru Chirita si Adolf Muresan sint actionari sint la limita existentei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb