• Prefectul Speranţa Cliseru nu confirmă informaţiile prezentate de Jandarmerie
• Maiorul Laurenţiu Cazan şi colonelul Ionuţ Şindile consideră că jandarmii au acţionat legal
• Carmen Dan susţine că procurorul general s-a sesizat la ordinul preşedintelui Klaus Iohannis
Comisia pentru Apărare, Ordine publică şi Siguranţă naţională, din Senat, a continuat, ieri, audierile cu privire la evenimentele din 10 august din Piaţa Victoriei şi la modul în care jandarmii au acţionat pentru evacuarea manifestanţilor.
În faţa senatorilor au răspuns la întrebări, la ore diferite, prefectul Capitalei Speranţa Cliseru, coordonatorii acţiunii jandarmilor - maiorul Laurenţiu Cazan şi colonelul Ionuţ Şindile, care au calitatea de suspect în dosarul pe care l-a deschis Parchetul General cu privire la evenimentele respective- şi ministrul de Interne Carmen Dan.
Prefectul Speranţa Cliseru şi-a menţinut declaraţiile anterioare cu privire la semnarea ordinului de intervenţie emis de Jandarmerie şi a susţinut că orele avansate de reprezentanţii instituţiei de forţă pentru aprobarea ordinului, 20:00 şi 23:11, nu corespund realităţii, actul fiind semnat de către înaltul funcţionar public după miezul nopţii. Prefectul Capitalei a spus: "Eu nu am semnat un ordin. Eu am aprobat un ordin dat de Jandarmerie. Am răspuns solicitării de a semna, nu a încercat cineva să mă convingă. Nu am participat şi nu voi participa niciodată la niciun fel de jocuri politice".
Prefectul Capitalei a menţionat că, deşi a avut discuţii cu conducerea Jandarmeriei în ziua de 10 august, nu a participat la nicio şedinţă privind organizarea dispozitivului militar din Piaţa Victoriei şi la nicio şedinţă operativă cu privire la modul în care urma să se intervină pentru evacuarea manifestanţilor. Speranţa Cliseru a reiterat că maiorul Laurenţiu Cazan a fost coordonatorul operaţiunilor jandarmilor în 10 august, în Piaţa Victoriei, menţionând că nu ştie dacă în spatele ordinelor emise de acesta s-au aflat factori politici.
În faţa senatorilor, Cliseru a vorbit despre lacunele legii 60/1991, care ar trebui modificată şi adusă la cerinţele actuale, când asupra Europei planează spectrul atentatelor teroriste. Prefectul Capitalei a spus că nu ar mai trebui să se desfăşoare mitinguri neautorizate şi că notificarea trimisă primarului nu poate fi considerată prezumţie de legalitate cu privire la desfăşurarea protes-telor.
• Şefii Jandarmeriei susţin că au acţionat legal
După acest moment, au fost audiaţi şeful interimar al Jandarmeriei, colonelul Ionuţ Şindile, şi maiorul Laurenţiu Cazan. Întrebările adresate de reprezentanţii opoziţiei politice celor doi reprezentanţi ai Jandarmeriei au fost cenzurate de conducerea comisiei, atunci când acestea s-au referit la aspecte care sunt cercetate de procurorii militari în dosarul penal instrumentat de Parchetul General cu privire la evenimentele din Piaţa Victoriei.
Cei doi au spus că în 10 august jandamii au acţionat conform măsurilor prevăzute în legea de organizare şi funcţionare a instituţiei şi conform legii 60/1991. Mai mult, Ionuţ Şindile a spus că el consideră că jandarmii ar trebui să efectueze cercetarea penală cu privire la infracţiunile flagrante comise în timpul adunărilor publice, fie că vorbim despre interiorul stadioanelor în timpul competiţiilor sportive, fie că vorbim despre mitinguri autorizate sau neautorizate, şi a cerut ca printr-un proiect de act normativ Jandarmeria să obţină atribuţii privind cercetarea penală a acestor fapte. El a menţionat că acţiunea din 10 august era necesară deoarece sediul Guvernului reprezintă obiectiv strategic de siguranţă naţională.
Coordonatorul acţiunii din 10 august, maiorul Laurenţiu Cazan, a spus că, deşi are calitatea de suspect în dosarul aflat pe rolul Parchetului General, el consideră că este nevinovat şi îşi va demonstra nevinovăţia. Cazan a menţionat că pentru misiunile viitoare, Jandarmeria va acţiona în conformitate cu legile în vigoare şi va lua măsuri în funcţie de situaţia de la faţa locului. Referitor la incidentul cu jandarmeriţa lovită de un grup de protestatari, Laurenţiu Cazan a spus că primul diagnos-tic, mai grav, a fost stabilit de medicul de la SMURD prezent la intervenţie. Nici Laurenţiu Cazan şi nici Ionuţ Şindile nu au putut preciza de ce, a doua zi după evenimente, la conferinţa de presă organizată de purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei s-a vorbit despre acelaşi diagnostic, deşi între timp se aflase că starea Ştefaniei nu era gravă.
• Ministrul de Interne se situează de partea Jandarmeriei
Convocată pentru a treia oară în ultima lună la comisia din Senat, Carmen Dan, ministrul de Interne, a spus: "Consider că preşedintele ţării s-a antepronunţat şi toată lumea îşi aminteşte ieşirea publică în care s-a pronunţat foarte clar, în sensul constatat public, că Jandarmeria a acţionat ilegal. Ulterior, i-a cerut procurorului general să se sesizeze cu privire la evenimentele din 10 august. Bineînţeles că procurorul general avea competenţă să se sesizeze şi fără intervenţia preşedintelui. Sincer, citind comunicatul Parchetului General de ieri cred că mai degrabă se nasc întrebări decât să se clarifice lucrurile. (...) Nu este normal că şefii Jandarmeriei au aflat din mass-media că vor fi puşi sub urmărire penală. Am încredere că justiţia va funcţiona şi că adevărul va ieşi la lumină şi că în instanţa de judecată se va face dreptate".
Ministrul de Interne a refuzat să comenteze afirmaţiile Gabrielei Firea cu privire la responsabilitatea ministrului de resort în coordonarea activităţii jandarmilor la acţiunea de evacuare a Pieţei Victoria în seara de 10 august. Carmen Dan a spus că intervenţia jandarmilor a fost acoperită din punct de vedere juridic şi că nu a exercitat nicio presiune asupra prefectului Speranţa Cliseru pentru semnarea ordinului de intervenţie.
La final, ministrul de Interne a afirmat că este necesară modificarea legis-laţiei, inclusiv a legii 60/1991, pentru ca nimeni să nu mai pună la îndoială modul în care acţionează Jandarmeria cu privire la mitingurile neautorizate.
Ionuţ Şindile a menţionat că acţiunea din 10 august era necesară deoarece sediul Guvernului reprezintă obiectiv strategic de siguranţă naţională.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.09.2018, 10:56)
Liderul Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, Manfred Weber, s-a declarat marţi “extrem de îngrijorat de situaţia din România”, după o întrevedere avută la Bruxelles cu premierul Viorica Dăncilă.
“Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România”, a scris, pe contul său de Twitter, Manfred Weber, care şi-a anunţat recent candidatura pentru a fi desemnat de PPE la şefia Comisiei Europene după alegerile europene de anul viitor.
“L-am întrebat pe premierul Viorica Dăncilă astăzi (marţi - n.r.) despre corupţie şi independenţa sistemului judiciar. Nu vom negocia în privinţa statului de drept”, a subliniat liderul PPE.
El şi-a însoţit postarea cu o scurtă înregistrare video în care afirmă că România “face paşi înapoi în lupta împotriva corupţiei, iar independenţa sistemului judiciar este sub presiune”