PENTRU COMBATEREA SECETEI MADR vrea să ajute agricultorii cu 7.500 euro pe exploataţie şi creşterea plăţilor pe hectar

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 9 august 2012

Daniel Constantin: "Am avut secetă în toamna lui 2011, atunci când nu trebuia, şi cultura de rapiţă a fost compromisă în proporţie de 90%".

Daniel Constantin: "Am avut secetă în toamna lui 2011, atunci când nu trebuia, şi cultura de rapiţă a fost compromisă în proporţie de 90%".

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să combată efectele secetei printr-un ajutor de minimis de 7.500 de euro pe exploataţie agricolă, creşterea plăţilor la hectar de la 132 euro la 170-180 euro şi ieftinirea energiei pentru irigaţii, cu 20%, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. "În discuţiile cu fermierii aceştia au spus că vor suplimentarea fondurilor pe suprafaţă în campania anului 2012-2013. Consider însă că un număr important de fermieri trebuie să beneficieze şi de acordarea unui ajutor de minimis pentru suprafeţele de culturi calamitate în această perioadă", a spus Constantin într-o conferinţă de presă.

Beneficiarii schemei de minimis sunt fermierii persoane fizice care exploatează teren arabil şi au înfiinţat culturi în toamna anului 2011 sau în primăvara anului 2012. Ajutorul se acordă atât fermierilor înregistraţi în sistemul APIA şi care primesc şi plata pe suprafaţă dar şi feremierilor care nu sunt în acest sistem şi care au suprafeţe mai mici de un hectar.

Constantin a spus că numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de minimis este de 558.000 de fermieri, iar suprafaţa care se estimează a fi acoperită este de circa 2 milioane de hectare de teren arabil din totalul de 9 milioane de hectare la nivel naţional.

Suma maximă a ajutorului financiar este de maxim 7.500 de euro pe exploataţie, iar resursele financiare estimate a fi alocate de la bugetul de stat sunt în jurul a 40 de milioane de euro.

"A doua măsură se referă la creşterea plăţilor complementare pe suprafaţă. După cum ştiţi, un număr de peste un milion de fermieri au făcut cereri în primăvara acestui an pentru a primi sprijinul pe suprafaţă, pentru o suprafaţă care se apropie de 9 milioane de hectare", a spus ministrul, citat de Mediafax.

El a afirmat că anul trecut sprijinul pe suprafaţă a fost de 132 de euro la hectar, iar fermierii au solicitat, pentru a combate efectele secetei şi pentru a compensa pierderile înregistrate, un sprijin cât mai mare pentru campania 2012-2013.

"De la bugetul de stat acest sprijin poate fi realizat atingând chiar plafonul maxim admis de Comisia Europeană, adică sprijinul mediu pe care îl primeşte un fermier din Uniunea Europeană, adică aproximativ 170-180 de euro pe hectar", a mai spus ministrul.

Potrivit lui Constantin, fondurile pentru sprijinul pe suprafaţă alocate României în 2007, de la UE şi bugetul de stat, au fost de 640 de milioane de euro, iar în 2012-013 fondurile care se estimează a fi plătite sunt de 1,4 miliarde de euro.

Guvernul vizează un set de zece măsuri în domeniul agriculturii, inclusiv plata apei pentru irigaţii direct la sursă şi sulimentarea fondurilor pentru infrastructura de irigaţii.

Agricultura ar urma să fie stimulată şi prin creşterea plafonului naţional pentru sus-ţinea bovinelor şi ovinelor, stimularea menţinerii activităţilor de creştere a bovinelor de carne şi a bivoliţelor din zonele defavorizate şi suplimentarea fondurilor pentru Măsura 121, în vederea înfiinţării fermelor de rase de reproducţie.

Acestora li se adaugă subvenţionarea dobânzii la creditele destinate beneficiarilor PNDR şi combaterea evaziunii fiscale.

Constantin: În acest an nu vor fi probleme majore legate de consum

România nu va avea în acest an probleme majore legate de asigurarea necesarului de alimente, având stocuri mari de cereale, iar pe piaţă vor fi disponibile produse suficiente şi la preţuri bune, în pofida secetei, a mai spus Daniel Constantin.

"Am avut secetă în toamna lui 2011, atunci când nu trebuia, şi cultura de rapiţă a fost compromisă în proporţie de 90%. Într-o anumită măsură a fost afectată şi cultura grâului, din cauza secetei de anul trecut, iar astăzi avem o producţie totală de 4,7-4,8 milioane de tone. Evident, este mai mică decât anul trecut, dar faţă de media ultimilor cinci ani nu este cu mult mai mică", a spus ministrul într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că în ultimii cinci ani producţia medie în România a fost de 5,3 milioa-ne de tone.

Constantin a evitat însă să avanseze o o cifră privind evaluarea pagubelor, susţinând că estimarea ar influenţa piaţa.

Ministrul crede că populaţia nu are motive de nelinişte.

"În acest an s-a intrat cu o rezervă destul de importantă, cu stocuri foarte mari, ceea ce asigură şi ne asigură pe noi că nu vor fi probleme majore vizavi de consum şi de ceea ce se va întâmpla pentru cetăţean. Până la urmă pe cetăţean îl interesează să fie produse pe piaţă şi să fie la preţuri bune. Capacitatea de stocare a României a crescut foarte mult, iar fermierul nu se mai grăbeşte să vândă produsele pe care le obţine imediat ce le-a recoltat", a afirmat el.

Constantin a mai spus că în ultima perioa-dă preţurile unor produse alimentare au cres-cut, în România şi în alte state, una dintre cauze fiind seceta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb