Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO) a finalizat evaluarea documentaţiei aferente fazei de proiectare privind dezvoltarea perimetrului Midia, proiect derulat de operatorul Black Sea Oil&Gas, şi şi-a dat acceptul pentru ca proiectul să meargă mai departe, potrivit unui comunicat al instituţiei, remis, astăzi, Agerpres.
"Informăm pe această cale finalizarea procesului de evaluare a notificării privind Proiectarea şi Raportul privind Pericolele Majore pentru Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia, proiectul derulat de către operatorul Black Sea Oil&Gas SRL", se arată în comunicat.
Mai departe, Ministerul Energiei trebuie să emită actul de autorizare pentru lucrările offshore.
"Black Sea Oil&Gas SRL a primit acceptul nostru şi, în conformitate cu prevederile Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele petroliere offshore, va transmite Ministerului Energiei acceptul în vederea emiterii actului de autorizare pentru lucrările offshore", mai spun oficialii instituţiei.
Totodată, în comunicat se mai arată că ACROPO este în plin proces de evaluare a Instalaţiei Productive PFS-4, proces de evaluare care va continua pentru toate Instalaţiile Productive ce aparţin operatorului OMV Petrom.
Obiectivul general de activitate al ACROPO îl reprezintă limitarea apariţiei accidentelor rezultate ca urmare a derulării operaţiunilor petroliere în zone ale Mării Negre aflate sub jurisdicţia României.
De asemenea, Proiectul Midia Gas Development constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la Doina şi patru sonde de producţie la Ana), un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana.
O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor (STG).
Black Sea Oil & Gas SRL, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în ţara noastră, care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale.
În prezent, portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator.
Gas Plus deţine o participaţie de 15% în concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, în timp ce grupul privat de investiţii Petro Ventures are o participaţie de 20%.