PENTRU EVITAREA COLAPSULUI FINANCIAR Asociaţia Oraşelor din România cere modificarea mecanismului de echilibrare a bugetelor locale

P.B.
Ziarul BURSA #Companii / 29 ianuarie 2015

Asociaţia Oraşelor din România cere modificarea mecanismului de echilibrare a bugetelor locale

Asociaţia Oraşelor din România (AOR) cere modificarea mecanismului de echilibrare a bugetelor locale, impus prin Legea bugetului de stat pe anul 2015, pentru ca o mare parte din oraşe să evite colapsul financiar, potrivit unui comunicat de presă.

Legea 186/2014 a bugetului pentru acest an prevede ca echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor să se facă prin limitarea veniturilor proprii, după cum urmează: 1,5 milioane lei pentru comune, 6 milioane lei pentru oraşe, 20 milioane lei pentru municipii, 50 milioane lei pentru municipiile-reşedinţe de judeţ şi 80 milioane lei pentru judeţe.

Ionel Chiriţă, preşedintele executiv al AOR, susţine că, în urma adoptării acestor limite de venituri, mai puţin de jumătate din cele 3181 de comune, oraşe şi municipii la nivel naţional pot avea speranţa că vor avea banii pentru serviciile de strictă necesitate ale oricărei comunităţi, cum ar fi asigurarea funcţionării primăriei, desfăşurarea activităţii unităţilor şcolare şi a celor medicale sau asigurarea ordinii publice şi a siguranţei cetăţeanului.

"Jumătate dintre oraşe sunt între bucurie şi extaz, iar cealaltă jumătate între dezamăgire şi agonie", a declarat şeful AOR, subliniind că lipsa unei consultări cu structurile asociative ale unităţilor administrativ-teritoriale a dus la comitarea unor erori esenţiale în echilibrarea corectă a bugetelor locale.

"Nu este de înţeles şi nici nu poate fi acceptat ca un oraş de până la 40.000 de locuitori să aibă o limită de venituri de 6 milioane lei, în timp ce un municipiu de până la de 15.000 de locuitori să aibă o limită de venituri de 20 milioane lei", a declarat Ionel Chiriţă.

În opinia domniei sale, limitarea veniturilor pentru bugetele locale a fost făcută fără să se ţină cont de problemele reale pe care le au unităţile administrativ-teritoriale.

Domnul Chiriţă apreciază că noul sistem de echilibrare demotivează colectarea taxelor şi impozitelor locale în unităţile administrativ-teritoriale care primesc mulţi bani şi defavorizează oraşele care se străduiesc să strângă impozite şi taxe, inclusiv prin executări silite.

Asociaţia Oraşelor din România solicită ca distribuirea sumelor de echilibru să fie făcută după o analiză corespunzătoare, astfel încât să asigure un buget minim de funcţionare pentru comune, oraşe şi municipii, care să ţină cont, printre altele, de numărul de locuitori, suprafaţa intravilană sau de gradul de colectare a impozitelor şi taxelor locale.

"Acest sistem de echilibrare a bugetelor locale creează mari discrepanţe în ceea ce priveşte sumele disponibile în bugetul local raportate la numărul de membri ai comunităţilor locale", este de părere Ionel Chiriţă, care susţine că multe oraşe şi municipii sunt în pericol să nu îşi mai poată susţine finanţarea investiţiilor derulate cu fonduri externe nerambursabile.

În plus, Asociaţia Oraşelor din România solicită suplimentarea sumelor de echilibrare pentru cele aproximativ 110 oraşe care primesc sume insuficiente.

De asemenea, AOR vrea urgentarea elaborării Codului Finanţelor Publice, care să reunească şi să armonizeze legea privind finanţele publice locale, Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb