PENTRU FAPTELE GUVERNULUI Dăncilă, chemată la raport în Parlamentul European

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 3 octombrie 2018

Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă

Prim-ministrul Viorica Dăncilă va fi audiată, astăzi, în plenul Parlamentului European, în legătură cu modificarea legilor justiţiei, legislaţiei penale şi cu evenimentele din 10 august. Conform deputaţilor europeni şi oficialilor Comisiei de la Bruxelles, toate aceste lucruri au avut menirea să slăbească lupta anticorupţie a puterii politice de la Bucureşti şi să impieteze imaginea statului de drept existent în ţara noastră.

Anterior audierii, premierul Dăncilă şi Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, au avut, aseară, o întrevedere cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, cu care au dezbătut aceleaşi probleme privind situaţia din ţara noastră.

Evenimentul de astăzi a fost precedat şi de şedinţa Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), în care aproape toţi cei 60 de deputaţi europeni care sunt membri ai acestei comisii au criticat derapajele coaliţiei guvernamentale şi parlamentare PSD-ALDE de la principiile statului de drept, cu accent deosebit pe diminuare independenţei judecătorilor şi procurorilor.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a avertizat că, dacă autorităţile de la Bucureşti nu vor ţine cont de recomandările Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia, România va suporta rigorile prevăzute de tratatele europene. Frans Timmermans a spus: "Iniţiativele autorităţilor române în privinţa legilor justiţiei şi a Codurilor penale au creat îngrijorări pe plan intern şi internaţional. Deşi GRECO a avut un raport dur şi Comisia de la Veneţia a avut o opinie critică, din păcate Parlamentul din România nu a ţinut cont de observaţiile făcute. În privinţa modificării Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, modificările reduc capacitatea judecătorilor de a condamna corupţia la nivel înalt şi a procurorilor de a investiga faptele de corupţie".

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene susţine că nu înţelege de ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din funcţia de procuror şef al DNA, deşi principalele rezultate pozitive din raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare erau strâns legate de activitatea procurorilor anticorupţie.

În acelaşi context, Timmermans a susţinut că procedura de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr demarată de ministrul Justiţiei îi stârneşte îngrijorări.

"Există riscul real ca România să facă paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi de aceea fac un apel la autorităţile de la Bucureşti să regândească modificările aduse legislaţiei din domeniu. Nu vom ezita să aducem în faţa instanţei guvernul român dacă nu va da curs recomandărilor noastre din MCV, recomandărilor GRECO şi celor ale Comisiei de la Veneţia", a afirmat Frans Timmermans.

În legătură cu evenimentele din 10 august, oficialul european a menţionat că a fost şocat de imaginile cu protestatarii paşnici bătuţi de forţele de ordine.

Referitor la protocoalele secrete încheiate de SRI cu Parchetul general şi cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Timmermans a spus că acestea nu pot fi folosite drept scuză pentru a justifica modificările legislative care limitează lupta împotriva corupţiei.

Liviu Dragnea şi Tudorel Toader, neinteresaţi de criticile lui Timmermans

Preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader nu au părut afectaţi de discursul prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene cu privire la situaţia din ţara noastră. Liderul PSD a declarat că este dezamăgit de această atitudine şi că nu şi-a imaginat că o ţară intrată în Uniunea Europeană va fi ameninţată atât de brutal.

Liviu Dragnea a spus: "Aceasta de fapt nu a fost o dezbatere, a fost o listă de luări de poziţii stabilite dinainte, o condamnare deja, înainte de a se studia probele, ca să spun aşa, că am experienţa asta nefericită".

El a menţionat că au fost trimise documente, informaţii, dovezi la Bruxelles, dar nimeni nu a avut niciun fel de reacţie, nu s-a spus concret care sunt articolele din legile justiţiei care afectează independenţa justiţiei.

Referitor la MCV, Dragnea susţine că ar trebui să înceteze aplicarea aces­tuia în cazul României, având în vedere că acesta a reprezentat o anexă a clauzei de salvgardare care a expirat la 1 ianuarie 2010: "Acest mecanism a avut rolul de a oferi eficienţă acelei clauze şi totodată să se evite activarea. Dacă dis­cutăm strict juridic, din acel moment MCV nu mai are nicio bază legală în dreptul UE, dar văd că în continuare se vorbeşte despre MCV. Eu cred că ar trebui să se pună capăt acestui mecanism, pentru că din păcate MCV nu a vorbit niciodată până acum despre abuzuri, despre încălcările drepturilor fundamentale ale cetăţenilor români şi despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în câmpul tactic".

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele ALDE, colegul de coaliţie al liderului PSD, a spus că dezbaterea din Comisia LIBE a fost cauzată şi de o lipsă de informare şi de bună-credinţă, iar legile de organizare a justiţiei nu au cum să afecteze lupta împotriva corupţiei.

Tăriceanu a îndemnat la continuarea dialogului cu instituţiile europene şi a menţionat: "Totul rămâne să existe o dis­ponibilitate la dialog din partea Guvernului, din partea Parlamentului, pe care am arătat-o şi, evident, ar fi foarte mult de dorit să trecem de la enunţuri de tip general la chestiuni concrete, care să poată fi remediate dacă într-adevăr pun în pericol justiţia din România, sau alte elemente".

El consideră că deputaţii europeni analizează situaţia din ţara noastră prin prisma alegerilor europarlamentare ce vor avea loc anul viitor şi a temelor de campanie pe care le vor folosi grupurile politice din care fac parte.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat că îi sugerează lui Frans Timmermans să fie documentat în legătură cu afirmaţiile pe care le face şi să dea dovadă de bună-credinţă.

Tudorel Toader a spus: "Suntem în plin proces legislativ. Legile justiţiei datează din 2004, de dinainte ca România să fie ţară membră UE. Codul Penal şi de procedură penală au intrat în vigoare în 2014, dar în 4 ani CCR a pronunţat zeci de decizii de neconstituţionalitate. De aici nevoia de adaptare a legilor justiţiei la vremurile pe care le trăim, la standardele UE. Cu privire la Codul Penal, Codul de Procedură penală, îngrijorările sunt încă premature, pentru că ele se află în controlul de constituţionalitate, la CCR, şi nu ştim încă ce soluţii vor fi cele finale, care vor intra în vigoare şi dacă ele vor fi de natură să afecteze independenţa, stat de drept, etc.".

Ministrul Justiţiei s-a întâlnit ieri cu reprezentanţii Comisiei MCV, pentru a prezenta progresele pe care Tudorel Toa­der consideră că ţara noastră le-a făcut pentru cele 12 măsuri stabilite în raportul de la sfârşitul anului trecut. Toader a menţionat: "Iniţial erau trei recomandări şi am mai rămas din 3 cu 12. Plecasem de la 3 şi azi avem 12. Cele trei iniţiale erau ca nişte ţinte mobile, când te apropiai de ele apărea şi altceva".

Conform unui comunicat de pe site-ul Guvernului, Ministrul Justiţiei şi premierul Viorica Dăncilă trebuia să se întâlneas­că, aseară, cu Frans Timmermans, iar după audierea de astăzi din plenul Parlamentului European, Tudorel Toa­der va participa în perioada 16-18 octombrie la lucrările Comisiei de la Veneţia.

În urma dezbaterii de astăzi, la începutul lunii noiembrie Parlamentul European va adopta o rezoluţie cu privire la situaţia din România. Între timp, la sfârşitul lunii octombrie, preşedintele Klaus Iohannis va susţine un discurs în plenul de la Strasbourg.

Siegfried Mureşan, purtător de cuvânt al Partidului Popular European, a pos­tat pe pagina sa de Facebook referitor la audierea de astăzi: "Viorica Dăncilă se întoarce în Parlamentul European. A plecat de aici în urmă cu 9 luni, după 9 ani de mandat, fără să lase niciun rezultat în urmă. Între timp, ca prim-ministru, a adunat un portofoliu întreg de gafe şi dovezi ale incompetenţei: a luat măsuri care au generat creşteri-record ale inflaţiei şi ale deficitului bugetar, a susţinut legile prin care este slăbită justiţia, ne-a făcut de râs aproape peste tot pe unde ne-a reprezentat - a încurcat Podgorica cu Priştina, a uitat numele prim-ministrului Estoniei, Juri Ratas, nu a mai ajuns la întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, are greşeli de exprimare la fiecare intervenţie publică... Vă daţi seama ce crede lumea despre acest prim-ministru. Poporul român merită un Guvern care să ne reprezinte cu cinste în lume".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Sunt curioasă ce prostii va mai debita Veorica in Parlamentul European, Ce protestanti, drogati, alfabeti si analfabeti va folosi cu acest prilej cel mai prost prim-ministru din istoria României. Este grav că un astfel de specimen va rămâne în istorie drept șef al guvernului pe lângă alți premieri de seamă: Ion I.C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Barbu Catargiu, Armand Călinescu, Iuliu Maniu, Alexandru Averescu, Nicolae Iorga, Take Ionescu, etc. O tută care nu vede ridicolul său în funcția pe care o deține.

    1. Nu poate fi chiar ATAT de proasta. Pare mai probabil ca, in mintea ei, a facut un fel de troc - avantajele la care spera de pe urma mizeriilor la care se deda si a ridicolului etern de care se umple compenseaza absolut orice altceva in afara de puscarie. Ca atare, atata vreme cat Dragnea o poate tine convinsa ca n-o sa ajunga la mititica, femeia presteaza fara cracnire.

      Bagă Boc, bagă Cioloș, bagă Ritzi, bagă Funeriu, bagă Ungureanu, e aglomerație mare în istoria românilor. :))))

    "Evenimentul de astăzi a fost precedat şi de şedinţa Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), în care aproape toţi cei 60 de deputaţi europeni care sunt membri ai acestei comisii au criticat derapajele coaliţiei guvernamentale şi parlamentare PSD-ALDE de la principiile statului de drept, cu accent deosebit pe diminuare independenţei judecătorilor şi procurorilor. " (!?) Manipulare si interpretare cu rea credinta - L-am ascultat aseara pe dl.Moraes si nicidecum nu a fost o astfel de interpretare a discutiilor. S-a discutat pragmatic inclsiv cu privire la derapajele din justitie si cu privire la protocoale. De ce vreti sa vedem numai o latura a situatiei critice in care ne aflam? Adevarul absolut nu este nici de o parte nici de alta!

    Cine plateste pentru faptul ca Romania merita un prim ministru mai bun?

    Nimeni?? 

    1. Nu, noi toti platim pentru mizeria celor care au votat in asa fel incat ne-am procopsit cu un prim ministru asa de "bun". 

       

      Bun?. 

      E foarte bun. Ce nu-i place SRI-ului este foarte bun.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb