PENTRU FUNCŢIA DE GUVERNATOR Mugur Isărescu a fost remunerat, anul trecut, cu circa 18.700 euro/lunar

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 iulie 2017

Mugur Isărescu a fost remunerat, anul trecut, cu circa 18.700 euro/lunar

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a obţinut în 2016 venituri de 1.012.623 de lei pentru funcţia de guvernator al BNR, conform declaraţiei de avere postată pe 14 iunie 2017 pe pagina de internet a băncii.

Din declaraţia de avere depusă în 2016 pentru anul fiscal anterior, reiese că Mugur Isărescu a realizat, în 2015, venituri în calitate de guvernator în cuantum de 1.144.069 de lei.

După luni de discuţii pe marginea salariilor "secrete" ale conducerii BNR, Guvernatorul Isărescu a dezvăluit, în vara anului trecut, salariul său net şi indemnizaţia de conducere, care se ridicau în total la 13.601 euro. Mugur Isărescu a spus că salariul său net lunar este de 42.727 lei, adică 9.495 de euro, iar indemnizaţia lunară pe care o primeşte în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al BNR este de 18.476 lei, adică 4.106 euro, la cursul de 4,5 lei pentru euro, înregistrând un "venit lunar" total de 61.203 lei, respectiv 13.601 euro.

Mugur Isărescu nu a pomenit nimic despre bonusurile de performanţă pe care şi le-ar fi acordat în ultimii ani, deşi analistul Lucian Isar l-a acuzat că a încasat zeci de mii de euro în perioada de criză.

Anul trecut, Guvernatorul a venit cu o explicaţie: "Conform Legii 312 din 2004, prin Statutul Băncii Naţionale a României, art. 43, salariaţii BNR pot beneficia de participarea la profitul băncii, după virarea la bugetul de stat a 80% din veniturile nete realizate de bancă. Suma rămasă, de 20% din profit, se utilizează în primul rând pentru majorarea rezervelor statutare ale BNR şi a surselor proprii de investiţii. După aceasta se poate, cu aprobarea Consiliului, constitui fondul de participare la profit al salariaţilor în cuantum de maximum 10% din suma rămasă. Aceasta înseamnă un maximum de 2% din totalul BNR. O mică parte din acest 2% poate fi destinată unor premii de performanţă acordate numai salariaţilor cu realizări remarcabile. Cu alte cuvinte, bonusuri la BNR se dau în număr extrem de limitat şi numai unor salariaţi cu performanţe cu totul şi cu totul deosebite. În perioada de după criză. BNR a vărsat MFP, deci pentru nevoile ţării, aproximativ 1 miliard de euro - cei 80%. Aceasta este performanţa Băncii Naţionale, care nu este trecută ca obligatorie în statut, obligaţia noastră este să asigurăm stabilitatea preţurilor, stabilitatea financiară, stabilitatea cursului de schimb. Toate trei sunt asigurate. Faptul că asigurăm şi un profit remarcabil este o performanţă deosebită şi pentru asta legea, nu Consiliul de Administraţie, legea - subliniez - ne dă posibilitatea să îi retribuim suplimentar salariaţilor noştri. Salariaţilor, nu conducerii".

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, ne-a explicat, atunci, că, dacă Banca Centrală înregistrează profit într-un an, atunci toţi cei care lucrează la BNR, adică şi Guvernatorul, au dreptul să participe la încasarea bonusurilor din profit.

Anul trecut, Mugur Isărescu a mai obţinut venituri în calitate de membru titular al Academiei Române - 34.428 de lei şi din activitatea didactică de la Academia de Studii Economice - 1.207 lei.

Guvernatorul BNR are o casă de locuit în comuna Gruiu, o casă de vacanţă la Drăgăşani şi un apartament în Bucureşti. În plus, deţine un teren intravilan şi unul agricol în comuna Gruiu, precum şi terenuri aferente casei de vacanţă de la Drăgăşani şi apartamentului din Bucureşti.

Isărescu are bijuterii în valoare de 72.000 de euro, o colecţie numismatică de 42.000 de euro, tablouri şi icoane de 15.500 de euro, veselă din argint în valoare de 4.400 de euro. Guvernatorul are şase conturi curente şi şase depozite, din care trei constituite în 2016 şi unul în 2017. Depozitele constituite în 2016 sunt în euro şi au o valoare cumulată de 15.484 euro, iar cel din 2017 este în dolari şi are o valoare de 5.541,57 dolari. Isărescu are acţiuni la CRH Ciment SA şi la Măr SRL, precum şi un împrumut acordat în nume personal societăţii Măr SRL în valoare de 474.882 de lei.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. E mult puțin?

    Bani aceștia poate sa îi facă intr-o secunda ca doar el știe ca creste/scade Euro de ex. 

    1. intre anii 2005 si 2015 fraza referitoare la indemnizatia de pensionare a fost redactata dupa modelul copy paste. In raportul pe 2016 a intrat si contractul individual de munca in redactarea raportului:-)

    Atatia bani ca sa devalorizeze Leul si sa-i saraceasca pe toti romanii?

    Ce a facut ca sa castige acest venit pentru Romania?????NIMIC!!

    "O mică parte din acest 2% poate fi destinată unor premii de performanţă acordate numai salariaţilor cu realizări remarcabile. Cu alte cuvinte, bonusuri la BNR se dau în număr extrem de limitat şi numai unor salariaţi cu performanţe cu totul şi cu totul deosebite." - sigur, extrem de limitat, dar CA-ul si inca cativa din "middle management" n-au cum sa nu fie printre cei extrem de limitati.

    RUSINE

    RUSINE pentru starea Arenelor  

    Ar trebui preluate de Ministerul Tineretului

    Manole Manole nu lasi nimic in urma ..... 

    1. "Banca Nationala nu mai poate investi pentru ca suntem banca centrala, dar nici altcineva nu o poate face pentru ca noi suntem proprietarii. Suntem membrii ai sistemului european al bancilor centrale si putem investi efectiv doar in dezvoltarea acelor activitati care tin de activitatea de baza a bancii, de exemplu: intr-o cladire de perfectionare profesionala. Deci numai pe parte de pefectionare profesionala, adica sali de curs pe care le dotezi cu proiectoare, cu instalatii audio, traducere si asa mai departe. Arena de tenis are grad de risc seismic 2 si in aceste conditii pana nu se consolideaza nu se poate merge mai departe.

      Daca ar fi fost asa ceva profitabil, de mult timp Ilie Nastase si cu Ion Tiriac ar fi facut ei o arena de acest fel la fosta baza sportiva "Vointa". Asta va spun: cine da banii pentru asa ceva, nu ii scoate, o face pentru ca iubeste tenisul, iubeste Bucurestiul si are foarte multi bani, altfel, nu. Daca ma intrebati pe mine, eu spun ca ar trebui intrebati si oamenii cand se baga banul public, daca ei sunt de acord ca din banul public sa se dea bani pentru asa ceva. Nu poate sa decida X sau Y discretionar. Eu va pot spune de ce sa bagam bani in arene si in dezvoltarea sportului, tocmai ca sa nu avem nevoie de spitale. Insa, sa bagam in mod legal, pentru ca eu pot intelege supararea unuia si a altuia, dar in momentul in care supararea lor este dincolo de limita legii nu o pot intelege", spune Mugur Stet, director adjunct al Centrului de Pregatire din cadrul BNR,

    Scump guvernator. Dincolo, in comunism, era mai ieftin, dar, de...nu aveam Clubul de Roma, casa de vinuri, etc, etc etc .Dar aveam Legea 18....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb