PENTRU O MAI BUNĂ GESTIUNE A BANULUI PUBLIC, Udrea comasează companiile de investiţii

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 februarie 2011

Udrea comasează companiile de investiţii
  • document ataşat Lista societăţilor comerciale din turism la care Ministerul Turismului deţine acţiuni în numele statului
    apasă aici pentru a descărca.

    Ministerul Dezvoltării şi Turismului a înfiinţat Compania de Investiţii şi Turism, prin comasarea Companiei Naţionale de Investiţii cu Compania de Investiţii pentru Turism

    Scopul: reducerea cheltuielilor şi creşterea profitabilităţii

    Miza: investiţii de 4 miliarde euro până în 2015

    Companiile de inves­tiţii ale Minis­terului Dezvoltării Regionale şi Turis­mului (MDRT), condus de Elena Udrea, au fost reorganizate prin comasare, în vederea reducerii costurilor şi a creşterii profitabilităţii.

    Ministerul de resort a decis fuziunea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) cu Compania de Investiţii pentru Turism (CIT), structură înfiinţată în 2010 prin reorganizarea fostului Centru de Învăţământ pentru Turism, după cum anunţase, în exclusivitate, ziarul "BURSA".

    Reprezentanţii ministerului ne-au declarat: "Decizia privind fuziunea celor două companii a fost luată în urma celei privind desfiinţarea CNI. În urma fuziunii va rezulta Compania de Investiţii şi Turism. Prin fuziune se urmăreşte valorificarea resurselor umane şi materiale ale celor două societăţi comerciale şi o mai bună utilizare şi gestionare a fondurilor publice, prin efectuarea investiţiilor MDRT de către o singură societate.

    Operaţiunea de fuziune va avea ca efect reducerea considerabilă a costurilor administrative şi operaţionale, cu implicaţii asupra profitabilităţii societăţii".

    Astfel, începând cu anul acesta, de realizarea investiţiilor ministerului - de la săli de sport şi patinoare, până la reabilitarea termică a blocurilor, pietruirea şi asfaltarea drumurilor sau construcţia de pârtii de schi şi telegondole - se va ocupa nou-înfiinţata Companie de Investiţii şi Turism.

    Reprezentanţii MDRT ne-au precizat că societatea va derula programe de interes public şi social sub autoritatea ministerului, finanţate de la bugetul de stat dar şi prin programe finanţate din bugetul propriu.

    Bugetul Companiei de Investiţii şi Turism pentru 2011 urmează să fie aprobat în perioada următoare şi va avea la bază bugetele celor două societăţi comasate. În bugetul pe 2011 al MDRT, pentru investiţii ale agenţilor economici cu capital de stat, sunt prevăzute 187,1 milioane lei (circa 45 milioane euro).

    Înfiinţarea companiei vine în contextul în care Guvernul a anunţat, la finele anului trecut, că va începe, în perioada 2011-2015, un mega-proiect de investiţii în infrastructura locală (n.r. - Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii) în valoare de patru miliarde de euro.

    Proiectul presupune, printre altele, asfaltarea a 10.000 de km de drumuri judeţene şi locale, finanţarea de la bugetul de stat a minim 800 proiecte restante pentru dezvoltarea mediului rural şi finalizarea a 100 lucrări de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă. Cel mai probabil, programul va fi derulat prin intermediul Companiei de Investiţii şi Turism.

    Întrebaţi dacă noua companie de investiţii se va axa pe parteneriate public-private, reprezentanţii MDRT ne-au precizat: "Finanţarea acestora prin intermediul parteneriatelor public-private va fi posibilă doar dacă aceasta va fi prevăzută în normele metodologice de derulare a fiecărui program în parte".

    În schema gândită de Guvern, finanţarea obiectivelor va fi asigurată, în primii doi ani, de constructor, iar ministerul va achita contravaloarea pe măsură ce lucrările sunt realizate, până în 2020. În baza programului, toate localităţile din ţară vor fi racordate la reţeaua de apă şi de canalizare.

    De asemenea, nu este exclus ca noua societate să gestioneze şi procesul de valorificare a pachetelor minoritare de acţiuni pe care statul le mai deţine în domeniul turismului, cu toate că reprezentanţii ministerului de resort se declară destul de reţinuţi în acest sens: "În momentul de faţă niciuna dintre cele două societăţi nu deţine astfel de active şi nu avem informaţii cu privire la decizii viitoare în acest sens".

    Ministrul Elena Udrea a declarat, în trecut, în repetate rânduri, că susţine ideea vânzării infrastructurii de turism aflate în proprietatea statului către operatorii de turism.

    Udrea a susţinut că statul pierde întodeauna din administarea acestor obiective, iar prin vânzarea activelor hoteliere, statul ar încasa sume de bani pentru alte investiţii mai necesare, precum cele în drumuri.

    Statul încă mai deţine active atractive în domeniul turismului, având acţiuni la un număr de 22 de societăţi comerciale, unele dintre ele la hoteluri de renume: Lido (42,8%), Athenee Palace (33,9%), Mamaia (96%), Neptun-Olimp (52,2%), Litoral (82,27%), Predeal (89,9%) sau Robinson (21,5%).

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9766
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
    Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb