PENTRU O ZI, PLOIEŞTIUL A DEVENIT CAPITALA EUROPEANĂ A BERII Edvin Moldovan: O sticlă de bere de 500 ml are mai puţine calorii decât un pahar de vin

LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Companii / 13 octombrie 2015

Edvin Moldovan: O sticlă de bere de 500 ml are mai puţine calorii decât un pahar de vin

Situată la Ploieşti, singura fabrică Bergenbier din România are o capacitate anuală de producţie de 3,5 milioane de hectolitri de bere, sub brandurile Noroc, Bergenbier, Staropramen, Beck's, Lowenbrau şi Stella Artois. Lucian Ghinea, preşedintele Bergenbier, a declarat: "Grupul nostru vorbeşte de cele două branduri româneşti, de unul din Cehia, unul din Germania şi unul din Belgia. Ele definesc, practic, industria berii la nivel mondial, unde s-a format şi o dispută: cine este creatorul berii şi cine e cel mai bun berar. Cât despre noi, pot spune că aici, la Ploieşti, suntem Capitala berii".

În weekend, Bergenbier a organizat "Ziua Porţilor Deschise", ocazie cu care gazdele au afirmat că Bergenbier poate produce zilnic 4 milioane de sticle de bere de 0,5 litri. Dacă în ţară sunt comenzi de peste tot, în ceea ce priveşte exporturile, acestea sunt puţine, în special în Republica Moldova.

Marius Pîrvu, directorul fabricii din Prahova, a menţionat: "Industria berii este una sezonieră. În perioada mai - august lucrăm 100%, iar în perioada de extrasezon, capacitatea scade la jumătate. Avem două linii de sticle, două linii de cutii, două linii de pet şi o linie de butoaie. Capacităţile pentru pet sunt de 18 mii de sticle pe oră, pentru cutii sunt de 30 mii, respectiv 40 mii pe oră, iar capacităţile pentru sticle sunt de 50 mii, respectiv 60 mii pe oră".

L-am întrebat, pentru ziarul BURSA, care a fost investiţia totală, iar domnia a părut să nu dispună pe moment de cifre: "Nu vă pot da nişte date exacte. S-a investit an de an, nu o singură dată. În 1997, fabrica nici nu avea echipamentele necesare. Investiţiile mari au venit în 2006, în 2008...".

De la fierberea hameiului şi malţului, până la produsul finit

Poate cel mai tânăr maestru berar din România, Edvin Moldovan, a vorbit în cadrul evenimentului despre procesul de producţie şi despre ingredientele berii, într-un tur al fabricii. Totodată, participanţii au putut degusta "produsul" în diverse stadii, de la mustul de bere nealcoolizat, obţinut prin fierberea hameiului şi malţului, până la berea nefiltrată şi cea finită. Moldovan s-a destăinuit: "Fac bere de zece ani de zile, din momentul în care am terminat şcoala. Tot de zece ani beau în fiecare zi bere la ora 12:00, la degustare. Acasă, beau în medie una la zi. Berea nu îngraşă, ci doar mâncarea asociată cu aceasta. O sticlă de bere de 500 ml are undeva în jur de 200 de calorii. Un pahar de vin are mai mult".

Conform berarului, ingredientele folosite sunt: apă, malţ, hamei, drojdie şi, în funcţie de reţetă, cereale. Malţul pentru producerea berii se obţine din orz. Pentru malţ este nevoie de înmuierea orzului, după care se lasă la germinat: "La un moment dat, oprim această germinare, uscăm malţul şi îl degerminăm, pentru că germenii conţin grăsime, iar aceasta sparge spuma berii. În prima parte, preparăm un must similar cu cel de vin. Procesul e asemănător, doar că noi nu stoarcem strugurii, ci obţinem din acest malţ un must dulce". După fierberea mustului cu hamei, se răceşte şi se însămânţează cu drojdie. Când drojdia fermenteză , mare parte din ea se depune. Berea este răcită apoi la -1 grad Celsius, pentru a se tulbura, după care intră în filtrare, de unde iese limpede şi merge către îmbuteliere.

Edvin Moldovan a vorbit şi despre mixurile de bere: "Berea fără alcool se poate face prin două procedee. În primul, se lasă să fiarbă, după care se scoate alcoolul, iar prin al doilea se produce un proces de fermentare, din care să se producă o cantitate minimă de alcool. În cazul produselor cu suc (Bergenbier Fresh Lemon, Bergenbier Fresh Grapefruit şi Bergenbier Fresh Soc), noi folosim fructoză".

Reţinem, însă, că berea se bea (şi ea) cu măsură, potrivit cercetătorilor din industrie, recomandarea fiind în cazul femeilor de 330 ml pe zi, iar în cazul bărbaţilor de 660 ml.

O bere se degustă cu nasul, cu ochii şi cu gura

Manuela Nastasia, manager de calitate Bergenbier, a prezentat tehnicile degustării de bere, unde specialiştii analizează spuma, claritatea lichidului şi aromele: "Practic, degustăm o bere cu nasul, cu ochii şi cu gura. O primă regulă este să alegem paharul, iar o alta este legată de temperatură. Berea se degustă la o temperatură cuprinsă între 8 şi 13 grade Celsius, dar sunt şi beri mai alcoolizate, care se degustă cu 2-3 grade mai mult, în timp ce berile puţin alcoolizate se degustă la 3-4 grade. Paharul de degustare se înclină la 45 de grade şi se toarnă berea în mijloc, pentru a se forma spuma. Potrivit doamnei Nastasia, spuma " trebuie să fie densă, albă şi persistentă în jur de trei minute: "Asta ne arată că este de calitate. Dacă paharul nu este curat, spuma nu se formează. O influenţă negativă asupra calităţii lichidului o au temperaturile crescute. Întâi mirosim şi apoi degustăm o bere, pentru că prin degustare aromele se antrenează către cavitatea nazală şi nu vom mai aprecia gustul. Totodată, în cazul unei beri de calitate gustul amar dispare după câteva secunde. Poftiţi de încercaţi - Noroc!"

Bergenbier S.A. face parte din grupul Molson Coors Brewing Company şi activează pe piaţa din România din 1994. Compania operează în prezent o unitate de producţie la Ploieşti, de 11 hectare, iar echipa numără aproximativ 600 de angajaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb