PENTRU PREVENIREA FRAUDELOR BANCARE Blănculescu: "Fondurile de garantare ar trebui incluse în Autoritatea de Supraveghere Financiară"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 decembrie 2012

Blănculescu: "Fondurile de garantare ar trebui incluse în Autoritatea de Supraveghere Financiară"

Fondurile de garantare ar trebui să fie şi ele incluse în componenţa Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care, dacă va fi creată, ar urma să aducă la un loc Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), consideră Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri (CCMA).

Potrivit domniei sale, este necesar ca fondurile noastre de garantare să fie atent supravegheate de o autoritate competentă, astfel încât să fie prevenite unele fraude bancare de genul celor puse sub cercetare de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor, de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Ionel Blănculescu ne-a explicat: "La noi, există două tipuri de corupţie: corupţia publică şi corupţia privată. Deja se văd semnele corupţiei private, iar ceea ce se întâmplă acum în sectorul bancar este o componentă a acestui tip de corupţie, unde regăsim aproximativ aceleaşi ingrediente ca la corupţia publică. Evenimentul de ieri (n.r. frauda bancară de 85 de milioane de euro), care vine în continuarea celui de acum două luni, reprezintă o reflectare a lăcomiei şi a goanei după profit, cu orice preţ. În condiţii normale, în lipsa unui fond de garantare, arhitectura noastră bancară nu ar permite un astfel de derapaj, de 85 de milioane de euro.

Este imposibil acest lucru, deoarece acţionarii străini ai băncilor au introdus în România un sistem de analiză a riscurilor care se practică pe plan european, ceea ce face, practic, imposibilă fraudarea unei bănci de un asemenea calibru (nr. cum este BRD) cu astfel de sume. Singura posibilitate logică de a se întâmpla aşa ceva este ca suma creditată să fie garantată de stat, situaţie în care putem accepta ideea că banca «mai închide ochii». Există anumite informaţii, sper să nu se confirme, că Fondul de Garantare ar fi implicat şi în această poveste. În acest context, în urma a ceea ce s-a întâmplat în mod repetat pe piaţa noastră bancară, propunem ca în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară să intre şi noianul de fonduri de garantare existente pe piaţa noastră. Dacă s-a întâmplat şi a doua oară ca o bancă mare să fie fraudată, sigur se va mai întâmpla acest lucru. De aceea, pe lângă CSA, CSSPP şi CNVM, ar trebui să intre şi fondurile de garantare în componenţa ASF. Acestea au fost create să sprijine companiile şi ar fi bine să fie supravegheate organizat. Este clar că fondul de garantare este o placă turnantă în aceste fraude".

Potrivit domnului Blănculescu, ţara noastră este afectată pe trei tronsoane - în domeniul banilor publici, în sectorul fondurilor europene şi pe piaţa bancară, "care înseamnă tot bani publici atunci când aceştia se recuperează de la fondul de garantare", o astfel de autoritate de supraveghere fiind foarte binevenită.

Ionel Blănculescu mai opinează: "Dacă construcţia ASF se va realiza ca şi până acum, în stil pur dâmboviţean, atunci cu certitudine va fi sălaşul unor politruci în detrimentul profesioniştilor în domeniu. Acest lucru va conduce sigur la "presuspendarea" activităţii ASF de către Autoritatea Europeană de Supraveghere Financiară până la efectuarea de corecţii. Ar trebui evitată intrarea Autorităţii de Supraveghere Financiară din România în supravegherea Autorităţii Europene de profil. Să considerăm acest scenariu un semnal de avertizare timpurie, pentru a preveni şi a nu corecta, cum vom face cu reorganizarea sistemului de absorbţie a fondurilor europene pe model polonez, după şapte ani de neperformanţă a sistemului autohton".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Adica daca tot pare a fi un ghiveci, de ce sa nu fie unul cat mai mare ?!

    (Desigur, nu este decat o parere si nu una spusa cu rautate.) 

    1. Poate "onorabilul" crede ca am uitat vremurile cand era numit TROMPETZICA (si de ce). Adica asta ar veni cam asa: pt ca nu putem(?) combate coruptia trebuie sa centralizam totul, adica incet - incet facem un partid unic sau ca sa nu mai pierdem timpul hai sa punem de-o dictatura luminoasa.

    fondurile de Garantare , cel agricol spre exemplu, ca si celelalte sun Societati comerciale de drept privat, deci SC...SA si sunt monitorizate de BNR ...NU POT FI INCLUSE IN ACEEASI CATEGORIE CU A INSTITUTIILE DE DREPT PUBLIC...BLANCULESCU SPERA SA PRIMEASCA SI EL UN CIOLAN DAR CELE DECLARATE, DENOTA CA NU ESTE PREGATIT profesional !!! habar nu are despre ce vorbeste !!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb