Valoarea Fondului suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume, a atins ieri oficial, pentru prima dată, 1.000 de miliarde de dolari, pe fondul boom-ului de pe pieţele bursiere globale şi al deprecierii dolarului, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
Înfiinţat în 1998 pentru a economisi pentru generaţiile viitoare veniturile din petrol şi gaze, nivelul activelor Fondului suveran de investiţii al Norvegiei este acum de 2,5 ori mai mare decât PIB-ul ţării, faţă de estimarea iniţială de 1,3 ori mai mare decât PIB-ul în jurul anului 2020.
"Nu cred că cineva se aştepta ca valoarea Fondului suveran de investiţii al Norvegiei să atingă 1.000 de miliarde de dolari atunci când a fost efectuat primul transfer din veniturile din petrol, în mai 1996. Valoarea de 1.000 de miliarde de dolari este una de referinţă şi sper că tendinţa va continua", a afirmat Yngve Slyngstad, directorul general al Norges Bank Investment Management.
La jumătatea acestui an, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei avea 65,1% din rezervele sale investite în acţiuni, 32,4% în obligaţiuni şi 2,5% în proprietăţi imobiliare.
Fondul este gestionat de Norges Bank Investment Management, divizie a Băncii Centrale a Norvegiei. Fondul investeşte toţi banii în acţiuni, bonduri şi proprietăţi imobiliare străine, deţinerile fiind răspândite în 77 de ţări. Fondul are doar aproximativ 550 de angajaţi pe plan global (Oslo, New York, Londra, Shanghai şi Singapore).
În condiţiile în care deţine 1,3% din acţiunile existente la nivel mondial, fondul suveran de investiţii al Norvegiei a început să se extindă mai mult pe pieţele emergente şi recent a obţinut autorizaţia de a-şi majora deţinerile de acţiuni până la 70% din portofoliul său pentru a obţine randamente mai mari, în condiţiile în care anul trecut Norvegia a retras, pentru prima dată, lichidităţi din fondul suveran.
În al doilea trimestru al acestui an, Guvernul de la Oslo a retras 16 miliarde de coroane din fondul suveran de investiţii pentru a acoperi o serie de cheltuieli publice, mai puţin decât cele 23 de miliarde de coroane retrase în primul trimestru.
1. Si noi, si noi!
(mesaj trimis de Gheorghe în data de 20.09.2017, 09:27)
1. Din EXCEDENT bugetar, ceea ce noi nu stim decat teoretic ce inseamna, si poate nici teoretic...
2. Bazat pe redeventele din exploatarea petrolului. Oricum Statoil e jumatate detinuta de stat, ca monopol natural.
3. Banii se investesc worldwide in instrumente financiare. Nu din ei s-a facut infrastructura de transport a Norvegiei.
Noi intelegem altfel lucrurile, in ce ne priveste.