PENTRU PRIMA OARĂ DUPĂ 2015 Piaţa acţiunilor din China depăşeşte 10 trilioane de dolari

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 octombrie 2020

Piaţa acţiunilor din China depăşeşte 10 trilioane de dolari

Avans de peste 3 trilioane de dolari din martie până acum, pentru piaţa chineză

Statele Unite au cea mai valoroasă piaţă de acţiuni din lume, de 38,3 trilioane de dolari

Acţiunile listate la bursele din China valorează, în prezent, peste 10 trilioane de dolari pentru prima dată după 2015, conform Bloomberg, care notează că a doua piaţă bursieră din lume (după valoare) a crescut cu 3,3 trilioane de dolari de la minimul atins în martie până acum, susţinută de politicile Beijingului menite să încurajeze tranzacţiile, respectiv de o serie de listări noi, lansate în baza unor reguli relaxate.

Sursa precizează că acţiunile de pe piaţa Chinei s-au apropiat de pragul de 10 trilioane de dolari din luna iulie, când guvernul ţării asiatice a luat măsuri pentru atenuarea unei creşteri speculative care a împins brusc un indice major aproape de nivelul maxim al ultimilor 12 ani.

Potrivit calculelor făcute de Bloomberg, capitalizarea de piaţă totală a Chinei atingea 10,04 trilioane de dolari în prima zi a acestei săptămâni, cu foarte puţin sub maximul istoric.

Hao Hong, strateg-şef al Bocom International din Hong Kong, spune citat de Bloomberg: "Este o cifră semnificativă, mai ales după o pauză în raliul bursier. Este posibil ca valoarea de piaţă a Chinei să se extindă mai repede, în condiţiile în care reformele pieţei, precum sistemul IPO bazat pe înregistrare, sunt în vigoare".

Statele Unite au cea mai valoroasă piaţă de acţiuni din lume, de 38,3 trilioane de dolari, potrivit sursei, care adaugă că Japonia ocupă locul al treilea, cu 6,2 trilioane de dolari, iar Hong Kong-ul valorează 5,9 trilioane de dolari. Marea Britanie are a cincea mare piaţă din lume în acest clasament, cu o valoare de 2,8 trilioane de dolari.

Acţiunile chineze au crescut la începutul săptămânii curente - după o lungă pauză determinată de vacanţa de săptămâna trecută -, în baza optimismului legat de faptul că guvernul va introduce reforme pentru transformarea regiunii din jurul oraşului Shenzhen într-un centru tehnologic global şi că Partidul Comunist aflat la guvernare va anunţa, la finele lunii, politici pentru stimularea cererii.

Indicele CSI 300 al pieţei chineze a urcat cu 18% de la începutul anului

Indicele CSI 300 al pieţei chineze, care include societăţi listate la Shanghai şi Shenzhen, a urcat cu 0,3% ieri, iar de la începutul anului - cu 18%, având cea mai bună evoluţie în rândul indicilor majori din lume. Pentru comparaţie, indicele Hang Seng China al pieţei din Hong Kong a scăzut cu 12% anul acesta.

Amintim că, din iulie 2019, China are o nouă piaţă în Shanghai - Star, după modelul Nasdaq SUA. În cazul acesteia, autorităţile de reglementare au renunţat la regulile privind evaluările şi la limitele de fluctuaţie a preţurilor acţiunilor în ziua de debut.

În plus, în luna august 2020, un lot de 18 firme s-au tranzacţionat pentru prima dată sub indicele ChiNext al pieţei cu acelaşi nume (subsidiară a Shenzhen Stock Exchange), în cadrul aşa-numitelor oferte publice iniţiale (IPO) bazate pe înregistrare, crescând în medie cu 212% până la închidere.

În luna aprilie, China a lansat o reformă privind accelerarea procesului de lansare a ofertelor publice iniţiale pe piaţa de start-up-uri ChiNext de la Shenzhen, întrucât Beijingul urmărea să grăbească restructurarea pieţei de capital ca să revigoreze economia devastată de pandemia de coronavirus. Schema privind lansarea la ChiNext a unui sistem mai rapid de înregistrare a IPO-urilor, după stilul american, a fost aprobată în cadrul unei reuniuni supravegheate de preşedintele ţării, Xi Jinping, care a subliniat necesitatea reformelor structurale în noul context economic. Conform noului mecanism de listare, companiile care doresc să lanseze un IPO nu mai au nevoie de aprobarea Comisiei de reglementare a valorilor mobiliare din China (CSRC), reducând considerabil perioada de aşteptare.

China a introdus pentru prima dată sistemul IPO bazat pe înregistrare pe piaţa Star.

Pe de altă parte, amintim că Bursa de Valori din Shanghai (Shanghai Stock Exchange - SSE) a decis să îşi ajusteze modul de calcul al indicelui de referinţă Shanghai Stock Exchange Composite (SSE Composite), astfel încât acesta să reflecte mai bine evoluţia pieţei. Începând cu data de 22 iulie, indicele include acţiunile listate la Science & Technology Innovation Board (Sci-tech Innovation Board), divizia de tip Nasdaq a Bursei din Shanghai (Star), ceea ce creşte ponderea sectorului tehnologic şi a altor domenii din noua economie în alcătuirea SSE Composite, respectiv reduce ponderea sectorului serviciilor financiare şi al energiei, modificând structural piaţa din Shanghai. Indicele ajustat include, de asemenea, companii "red-chip", adică societăţi înregistrate în străinătate, dar care operează în China continentală şi care vor fi listate pe piaţa din Shanghai prin emisiuni de China Depositary Receipts (CDR). Acţiunile "red-chip" sunt, în general, listate la Hong Kong. În baza noului mod de calcul, acţiunile nou listate pe piaţa din Shanghai vor fi incluse în indice la un an după debut, în timp ce titlurile noi care se situează printre primele zece în funcţie de valoarea medie zilnică de piaţă vor fi incluse la trei luni de la debut.

Tot din 22 iulie, SSE a lansat primul indice al pieţei Star, STAR 50, care reflectă în timp real evoluţia acţiunilor listate pe această platformă. Indicele STAR 50 include 50 de firme listate pe Star.

Xi Jinping, aşteptat să dezvăluie planurile de transformare a sudului Chinei într-un centru tehnologic global

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, este aşteptat astăzi să susţină un discurs în care să dezvăluie planurile de transformare a sudului Chinei într-un centru tehnologic global, potrivit agenţiei de ştiri Xinhua, care a menţionat, fără să ofere detalii: "China va duce cooperarea dintre Shenzhen şi Hong Kong la un nivel mai înalt".

În acest context, Patrick Shum, director de management al investiţiilor în cadrul Tengard Holdings Ltd., afirmă citat de Bloomberg: "Investitorii sunt optimişti cu privire la reformele şi îmbunătăţirile ulterioare pentru Shenzhen, care sunt aşteptate să stimuleze intrările de capital străin şi să consolideze sectorul tehnologic".

China a căutat să integreze mai bine Shenzhen, provincia înconjurătoare Guangdong, Hong Kong şi Macao în ceea ce numeşte zona Marele Golf. Efortul în acest sens se confruntă cu noi provocări pe fondul disputelor comerciale şi de securitate cu SUA, al temerilor legate de noua lege de securitate din Hong Kong şi al restricţiilor de călătorie determinate de pandemia de coronavirus.

Piaţa din China va găzdui cel mai mare IPO din istorie

Oferta publică iniţială (IPO) a Ant Group Co., companie controlată de Jack Ma, fondatorul gigantului chinez de e-commerce Alibaba Group Holding Ltd., este aşteptată să fie lansată luna aceasta la bursele din Hong Kong şi Shanghai, iar dacă operaţiunile se vor derula conform planului, listarea va fi cea mai mare din toate timpurile, depăşind IPO-ul lansat anul trecut de grupul petrolier saudit Aramco, care a atras 29,4 miliarde de dolari. Analiştii estimează că Ant va obţine din acest IPO între 30 şi 40 miliarde de dolari, poate chiar mai mult.

Ant ţinteşte o evaluare a grupului la circa 250 de miliarde de dolari în operaţiunea de listare, conform presei străine. Compania chineză vrea să folosească banii obţinuţi din IPO pentru expansiunea serviciului său de plăţi peste hotare şi să-şi consolideze capacităţile de cercetare şi dezvoltare.

Ant Group este compania care domină sectorul plăţilor mobile din China, oferind împrumuturi, operaţiuni de plăţi, asigurări şi servicii de gestionare a activelor prin intermediul aplicaţiilor mobile.

Un rival chinez al Uber se pregăteşte de listare

Dida Chuxing, companie chineză de ride-hailing, rivală a societăţii americane de profil Uber Technologies Inc., şi-a depus recent documentele pentru listare, aceasta urmând să devină prima ofertă publică iniţială din sectorul de ride-hailing din Asia.

Potrivit unor surse citate de Nikkei Asia, startup-ul Dida Chuxing, susţinut de retailer-ul online JD.com, de compania americană Trip.com şi de divizia de investiţii a producătorului chinez de vehicule electrice Nio, este aşteptat să atragă între 300 şi 500 de milioane de dolari din acest IPO, preconizat să fie lansat în China sau Hong Kong.

Amintim că cei doi lideri ai pieţei americane de servicii de transport de tip ride-hailing, Uber şi Lyft, s-au listat anul trecut.

Dida are 180 de milioane de utilizatori înregistraţi. Compania a raportat un profit net de 172,4 milioane de yuani (25,4 milioane de dolari) pentru 2019, respectiv de 150,8 milioane de yuani pentru primele şase luni din 2020.

De IPO-ul Dida se ocupă Haitong International şi Nomura, conform Nikkei Asia.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb