Raiffeisen Bank a obţinut un profit net de 140 milioane de lei, în primul trimestru al acestui an, în scădere cu 21% faţă de perioada similară din 2019, în timp ce veniturile operaţionale au crescut cu 3%, până la 636 milioane de lei, potrivit datelor prezentate ieri de oficialii băncii într-o conferinţă de presă.
Mihai Ion, CFO în cadrul Raiffeisen Bank a spus: "Cea mai mare parte din această ajustare a profiturilor este influenţată de contextul de după declanşarea pandemiei şi efectele acesteia asupra portofoliului de credite, pe care le-am încorporat deja în luna martie. Dacă ne uităm doar la primele două luni, am fi constatat o uşoară îmbunătăţire faţă de anul precedent".
Cheltuielile operaţionale ale banii au urcat cu 1%, după primele trei luni ale anului, la 376 milioane de lei, cele destinate siguranţei sanitare a oamenilor şi a spaţiilor de lucru fiind pe trend accentuat crescător, din martie 2020.
"De asemenea, în această perioada investiţiile şi eforturile băncii pentru transformarea digitală s-au intensificat, oferind atât angajaţilor cât şi clienţilor alternative digitale pentru a-şi desfăşura activitatea, respectiv pentru a accesa serviciile financiare ale băncii", au menţionat oficialii Raiffeisen Bank.
Activele totale ale băncii au depăşit 48 de miliarde de lei, la 31 martie 2020, o creştere de 18% faţă de primul trimestru al anului trecut, în timp ce portofoliul total de credite a ajuns la 29,2 miliarde de lei, în apreciere cu 10%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.
Împrumuturile noi la termen, acordate clienţilor băncii au urcat cu 20%, creşterea fiind echilibrată pe toate segmentele de clienţi, în timp ce depozitele atrase de Raiffeisen Bank au avansat cu 21%, depăşind 40 de miliarde de lei, la 31 martie 2020.
La finele primelor trei luni ale anului, provizioanele pentru riscul de credit ale băncii s-au ridicat la 96 milioane de lei, faţă 33 milioane de lei în primul trimestru din 2019.
"Noul context macroeconomic a generat necesitatea alocării prudenţiale a unor provizioane suplimentare pentru riscul de credit în primele trei luni din 2020, menite să acopere potenţiale dificultăţi viitoare ale unor categorii specifice de clienţi în rambursarea creditelor", menţionează reprezentanţii Raiffeisen.
Costul cu riscul ca pondere în activele medii a crescut de la 0,3%, în primele trei luni din 2019, la 0,8% în primul trimestru al acestui an.
Pentru 2020, oficialii băncii se aşteaptă ca PIB-ul ţării noastre să aibă o contracţie de 7%, pentru ca anul viitor să înregistreze o creştere de aproape 5%.
"Astfel, la finalul anului 2021 sau poate în 2022 vom vedea nivelul din 2019", a spus Mihai Ion, care a adăugat: "Evident că există un grad mare de incertitudine în acest moment pentru previziunile macro şi cred că ne aflăm într-un teritoriu oarecum neexplorat, al efectelor unei crize de sănătate în economie, pe lângă ceea ce puteam să anticipăm din cauze pur economice".
Banca a acordat amânări la plata ratele de până la trei luni pentru aproximativ 21.000 de credite, iar aceasta a fost o soluţie oferită imediat după declararea stării de urgenţă. După adoptarea OUG37/2020, Raiffeisen Bank a colectat alte 27.000 de cereri de suspendare a ratelor, solicitări care sunt fie rezolvate (21.000), fie în curs de procesare.
Volumul plăţilor online efectuate prin cardurile de debit de către persoanele fizice a crescut cu 70%, în luna martie 2020, faţă de martie 2019. Clientii băncii optează tot mai mult şi pentru plata facturilor prin canalele digitale, tendinţa demonstrată în mod special de creşterea cu 40% a numărului de plăti electronice către furnizori.
1. Profitul diferit de pierdere
(mesaj trimis de Florian G. în data de 16.05.2020, 16:28)
"Pentru acest an, oficialii băncii se aşteaptă ca PIB-ul ţării noastre să aibă o contracţie de 7%, pentru ca anul viitor să înregistreze o creştere de aproape 5%" = sa fim noi mai saraci ca sa fie ei mai bogati . Ce profit in scadere? Dar voi vreti numai castig? Noi nu pierdem timp pretios si bani? Toti vrem milioane de euro, dar daca nu i-am obtinut nu inseamna ca am pierdut ci nu i-am obtinut. Voi va propuneti sa castigati zeci de milioane de euro intr-o luna si daca nu ii atingeti ziceti ca ati pierdut. In loc sa castigati 30 milioane Euro ati castigat 28 milioane Euro, deci ati pierdut 2 Milioane Euro, dar aveti profit 28 Milioane Euro.
Pierdere este atunci cand vii cu bani de acasa, nu cand adaugi peste ce ai!
2. Aveti bani!
(mesaj trimis de Crina în data de 16.05.2020, 16:30)
Lasa ca aveti de unde sustine pierderea nu va plangem pe voi de mila, ca la cate refinantari mi-am facut sa sustin creditele ......