Transelectrica (TEL), operatorul Sistemului electric naţional (SEN), va primi de fonduri europene nerambursabile în sumă de 31,019 milioane de euro pentru proiectul ''Linia Electrică Aeriană 400 kV Gutinaş-Smârdan'', finanţarea primind aprobarea Ministerul Fondurilor Europene după evaluarea cererii depuse de TEL, potrivit unui raport al emitentului transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Proiectul este parte din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, valoarea totală a investiţiei în această linie electrică fiind de 56,8 milioane de lei.
Odată finalizată, investiţia va asigura întărirea Reţelei electrice de transport şi creşterea capacităţii de transport a energiei produse în zona Dobrogea către centrele de consum din restul ţării, respectiv evitarea limitării evacuării energiei electrice produse în centralele eoliene din zona Dobrogea. Totodată, noua linie aeriană va creşte gradul de siguranţă în alimentare consumatorilor din zona Moldovei şi eliminarea congestiilor în Reţeaua electrică de transport, mai arată emitentul.
Linia electrică va avea o lungime de 140 de km şi va străbate 25 de localităţi din trei judeţe, respectiv Bacău, Vrancea şi Galaţi. Potrivit graficului de implementare, investiţia va fi demarată în acest an, termenul de punere în funcţiune fiind decembrie 2022.
Totodată, în plan regional, realizarea acestei noi linii de înaltă tensiune va contribui la consolidarea integrării pieţei regionale şi europene de energie prin asigurarea de interconexiuni şi linii interne în direcţiile nord-sud şi est-vest pentru finalizarea pieţei interne şi pentru integrarea producţiei provenite din surse regenerabile, contribuind la dezvoltarea infrastructurii europene de transport al energiei electrice.
Proiectul Liniei electrice aeriene 400 kV Gutinaş-Smârdan este inclus în Planul de Dezvoltare a Reţelei electrice de transport pentru perioada 2018-2027, aprobat de ANRE şi avizat de Ministerul Economiei.
De menţionat că, în şedinţa din 8 aprilie, Consiliul de Supraveghere al TEL a decis numirea profesorului Mircea Coşea în funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere şi numirea lui Florin Radu Ciocănelea, consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, în funcţia de membru provizoriu al CS. Numirea acestuia din urmă apare după ce Nina Carmen Crişu a devenit incompatibilă cu postul de la TEL după ce şi-a reluat postul de prefect al judeţului Giurgiu.
Pe lângă Florin Radu Ciocănelea, membrii provizorii aprobaţi recent în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica sunt: Adrian Mitroi, Mircea Coşea, Alin Sorin Mitrică, Constantin Dumitru, Virginia Mihaela Toader, Mihaela Constantinovici.
Mandatele sunt pe o durată de două luni.
1. Dividende
(mesaj trimis de George în data de 08.04.2019, 20:17)
Actionarii ar trebui recompensati cu dividende.