PENTRU REDUCEREA TENSIUNILOR DIN INDUSTRIE ŞI ÎMBUNĂTĂŢIREA SECURITĂŢII LANŢULUI DE APROVIZIONARE SUA şi China au înfiinţat un grup de lucru în industria semiconductorilor

Internaţional / 12 martie 2021

SUA şi China au înfiinţat un grup de lucru în industria semiconductorilor

China Semiconductor Industry Association (CSIA), o asociaţie ce reuneşte 774 de întreprinderi chineze din industria cipurilor, susţinută de stat, a declarat, ieri, că a înfiinţat un grup de lucru cu companii de tehnologie din Statele Unite pentru a crea o cale de comunicare pe probleme precum "controlul exporturilor, securitatea lanţului de aprovizionare".

Lansarea grupului de lucru a venit pe fondul speculaţiilor că administraţia preşedintelui SUA Joe Biden este probabil să relaxeze anumite restricţii comerciale împotriva producătorilor de semiconductori chinezi pentru a relaxa criza globală de cipuri, o mişcare care ar putea ajuta firmele chineze, de la Huawei Technologies la Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) cu sediul în Shanghai, potrivit www.scmp.com.

Acţiunile SMIC din Hong Kong au crescut, ieri, cu 10%, şi au câştigat 5,5% la bursa din Shanghai.

Grupul de lucru vizează promovarea "unei înţelegeri reciproce mai profunde şi a încrederii" între industriile de semiconductori din China şi SUA, pentru a rezolva îngrijorările prin dialog şi cooperare, a declarat asociaţia chineză într-o declaraţie pe site-ul său web. Omologul asociaţiei chineze este Asociaţia Industriei de Semiconductori (SIA) din Washington.

Grupul de lucru, care va include câte 10 experţi din ambele ţări, va organiza întâlniri la fiecare şase luni pentru a se ţine la curent reciproc cu privire la politicile de restricţii tehnologice şi comerciale din Beijing şi Washington DC şi pentru a elabora propuneri de politici publice, conform declaraţiei SIA.

Potrivit SIA, scopul grupului de lucru este schimbul de informaţii publice cu privire la chestiuni comerciale generale, nu reducerea controalelor la export.

"SIA întreţine un dialog constant cu omologii noştri din industrie din întreaga lume, inclusiv China, iar acest grup de lucru este parte din efortul continuu", a spus grupul, adăugând: "SIA se angajează să colaboreze cu guvernul SUA la obiectivul comun de a spori competitivitatea semiconductorilor americani, protejând în acelaşi timp securitatea naţională".

William Deng, analist la UBS din Hong Kong, a declarat că grupul de lucru ar putea contribui la îmbunătăţirea comunicării în lanţul valoric al semiconductorilor din China şi SUA.

"Chiar dacă restricţiile din SUA rămân în vigoare, o mai bună comunicare (între jucătorii din industria semiconductoarelor din China şi SUA) poate ajuta la atenuarea întreruperilor lanţului de aprovizionare", a menţionat Deng, precizând: "O companie din lanţul valoric poate avea o idee mai bună despre cum să-şi gestioneze inventarul şi producţia cu (ajutor de la) grupul de lucru".

Deng a adăugat că este puţin probabil ca administraţia Biden să ridice interdicţia de export din SUA a tehnologiilor cheie către China, deoarece Washingtonul a arătat clar că ţara este un competitor strategic şi că tehnologia va fi un domeniu cheie al concurenţei.

Anunţul a fost făcut la doar câteva ore după anunţul că secretarul de stat american Antony Blinken şi consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă Jake Sullivan sunt aşteptaţi să se întâlnească cu cel mai înalt oficial de politică externă din China, Yang Jiechi, şi cu ministrul de externe Wang Yi, săptămâna viitoare în Alaska, informaţie ce a fost confirmată marţi.

Blinken a declarat, la începutul acestei luni, că China este cea mai mare provocare geopolitică pentru Statele Unite în secolul XXI. "China este singura ţară cu putere economică, diplomatică, militară şi tehnologică care provoacă serios sistemul internaţional stabil şi deschis", a spus el. Sursa citată a mai precizat: "Relaţia noastră cu China va fi competitivă atunci când ar trebui să fie, colaborativă atunci când poate fi şi contradictorie când trebuie să fie."

Dar există deja semne că SUA ar putea relaxa restricţiile impuse Chinei, mai scris site-ul citat. SMIC a declarat săptămâna trecută că şi-a procurat sisteme de litografie ultravioletă profundă (DUV) de la firma olandeză ASML într-un acord de cumpărare în valoare de 1,2 miliarde de dolari, o mişcare care ar putea ajuta la reducerea riscurilor lanţului de aprovizionare pentru liderul chinez din sectorul semiconductorilor.

CSIA este un organism industrial susţinut de Ministerul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei din China. Actualul său preşedinte este Zhou Zixue, preşedintele SMIC.

Importurile de semiconductoare şi diode ale Chinei au crescut în perioada ianuarie-februarie, atingând cea mai mare rată de creştere de la an la an în ultimele şase luni. China a importat 96,4 miliarde de dispozitive cu semiconductori în primele două luni ale acestui an, în creştere cu 36% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor publicate duminică de agenţia vamală chineză. Importurile de diode au crescut cu 59% faţă de anul anterior, până la 99,6 miliarde de bucăţi în primele două luni ale anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb