Pentru refacerea naturii, UE blochează hidrocentralele în proiect

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Mediu / 31 iulie 2023

Pentru refacerea naturii, UE blochează hidrocentralele în proiect

Proiectele energetice din ţara noastră privind dezvoltarea sistemului de hidrocentrale şi finalizarea celor începute în urmă cu 20 sau chiar 30 de ani vor fi blocate după ce regulamentul privind restaurarea naturii aprobat de Parlamentul European va fi finalizat în trialogul cu Comisia şi Consiliul UE şi va intra în vigoare. Practic, viitorul act normativ european, adoptat în 12 iulie de deputaţii europeni, reprezintă o problemă privind planurile energetice în domeniul hidro, dar şi practicarea agriculturii pe fostele turbării sau terenuri ce au fost desecate.

Un prim semnal de alarmă cu privire la prevederile respectivului act normativ a fost tras la finalul săptămânii trecute de deputatul european Carmen Avram (PSD/Alianţa Socialiştilor&Democraţilor), care a afirmat că, dacă legea ar rămâne în forma iniţiată de Comisia Europeană, atunci autorităţile din ţara noastră ar trebui să refacă toate habitatele distruse din 1950 încoace, atât în ceea ce priveşte gospodărirea apelor, cât şi în privinţa agriculturii.

"Restaurarea naturii ne spune aşa: tot ce am făcut din anii '50 încoace trebuie să dispară şi să ne întoarcem la ce era în anii '50, deci asta înseamnă că agriculturii i s-ar fi luat toate terenurile care au fost secate pentru a fi transformate în teren agricol. Vorbim despre insula mare a Brăilei, despre Lunca Dunării, despre toate zonele care au fost desecate. Există calcule care s-au făcut şi care arată că România ar fi putut pierde până la 600.000 de hectare de teren arabil. Apoi 25.000 de kilometri de râu din Uniunea Europeană trebuie să curgă liber.

Asta înseamnă că pe râul respectiv nu trebuie să ai niciun fel de oprelişte, exact cum se întâmpla înainte de anii '50, asta înseamnă să renunţi la îndiguiri, baraje, poate şi la microcentrale", a spus Carmen Avram, citată de DC News.

Ea a precizat că, pentru atingerea obiectivelor din legea restaurării naturii, care a trecut de Parlamentul European în 12 iulie, nu sunt prevăzute fonduri europene, statele membre fiind obligate să asigure din bugetele naţionale finanţările pentru refacerea ecosistemelor cuprinse în actul normativ.

"Dosarul cu restaurarea naturii nu prevedea bani pentru ţări; ţările trebuia să-şi asume restaurarea naturii în aceste condiţii, dar să plătească din propriul buget. Vor să ne întoarcem într-un soi de sălbăticie pe anumite zone, lăsând vag criteriul pe baza căruia un stat decide să aleagă zona în care va face această biodiversitate", a spus Carmen Avram, care a menţionat că nu se ştie care va fi forma finală, dar că deputaţii europeni au încercat să elimine cât mai mult din prevederile care afectau suprafeţele agricole.

Potrivit propunerii de regulament privind refacerea naturii înaintată în 22 iunie 2022 de Comisia Europeană către Parlamentul European, actul respectiv se va aplica mai multor tipuri de ecosisteme aflate pe teritoriul statelor membre, dar şi în apele teritoriale ale fiecărui stat.

Hidrocentralele inactive vor fi demolate, fostele turbării vor reveni la starea iniţială

Actul normativ care a trecut de Parlamentul European şi se află în trialog prevede că statele membre pun în aplicare măsurile de refacere necesare pentru a aduce în stare bună habitatele din anumite zone, dar şi pentru a restabili tipurile de habitate în zone care nu sunt acoperite de acestea. Măsurile se vor lua pentru cel puţin 30% din suprafeţe până în anul 2030, pe minim 60% din suprafeţe până în anul 2040 şi pe cel puţin 90% din suprafeţe până în 2050, cu menţiunea că, la ultima etapă pentru restabilirea habitatelor, este prevăzută întreaga suprafaţă (100%).

Potrivit art. 7 din propunerea înaintată de Comisie (n.r. - vorbim despre propunere pentru că pe site-urile instituţiilor europene nu apare încă varianta textului aprobată de Parlamentul European), statele membre realizează un inventar al barierelor din calea conectivităţii longitudinale şi laterale a apelor de suprafaţă şi identifică barierele care trebuie înlăturate pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor de refacere şi a obiectivului de a readuce cel puţin 25.000 kilometri de râuri în stadiul de râuri cu curgere liberă în Uniune până în anul 2030.

Pentru realizarea acestui obiectiv, alineatul 2 prevede că statele membre elimină barierele din calea conectivităţii longitudinale şi laterale a apelor de suprafaţă, dar vor fi vizate "în primul rând barierele învechite, care nu mai sunt necesare pentru producerea de energie din surse regenerabile, navigaţia interioară, alimentarea cu apă sau alte utilizări".

Prin dispoziţiile actului normativ nu va mai fi posibilă iniţierea unor proiecte pentru construcţia de noi hidrocentrale, dar nici finalizarea celor începute în urmă cu 20 sau 30 de ani în ţara noastră. Amintim că Parlamentul a votat un proiect de lege prin care urmau să fie reluate şi finalizate hidrocentralele de la Răstoliţa, Bumbeşti-Jiu şi Avrig, dar şi alte proiecte hidro de dimensiuni mai mici.

În ceea ce priveşte refacerea ecosistemelor aflate pe terenurile agricole, actul normativ propus de Comisia Europeană prevede în articolul 9, punctul 4 că "pentru solurile organice exploatate în scopuri agricole care constituie turbării drenate, statele membre instituie măsuri de refacere. Măsurile respective se instituie pe cel puţin:

(a) 30% din aceste suprafeţe până în 2030, din care cel puţin un sfert trebuie reumidificat;

(b) 50% din aceste suprafeţe până în 2040, din care cel puţin o jumătate trebuie reumidificată;

(c) 70% din aceste suprafeţe până în 2050, din care cel puţin o jumătate trebuie reumidificată".

Articolul mai arată că statele membre pot institui măsuri de refacere, inclusiv de reumidificare, în zonele siturilor de extracţie a turbei şi pot considera zonele respective drept zone care contribuie la atingerea obiectivelor de refacere a naturii şi că pot institui măsuri de refacere pentru reumezirea solurilor organice care constituie turbării drenate în alte scopuri decât cele agricole şi de extracţie a turbei şi pot considera că aceste zone reumidificate contribuie, până la maximum 20%.

Reducerea spaţiului verde din oraşe - interzisă

Regulamentul prezentat şi votat de Parlamentul European mai prevede că statele membre se asigură că nu există nicio pierdere netă de spaţiu verde urban şi de acoperire a coronamentului în zona urbană până în anul 2030, comparativ cu 2021, în toate oraşele şi în oraşele mici şi suburbii. De asemenea, până în anul 2040, suprafaţa naţională totală a spaţiului verde urban din oraşe şi din oraşe mici şi suburbii trebuie să fie majorată cu cel puţin 3% din suprafaţa totală a oraşelor şi a oraşelor mici şi suburbiilor în 2021 şi, până în 2050, cu cel puţin 5%. În plus, statele membre vor asigura:

(a) o acoperire a coronamentului în zona urbană de cel puţin 10 % în toate oraşele, precum şi în oraşe mici şi suburbii, până în 2050 şi

(b) un câştig net de spaţiu verde urban integrat în clădirile şi proiectele de infrastructură existente şi noi, inclusiv prin renovări şi reînnoiri, în toate oraşele, precum şi în oraşe mici şi suburbii.

Legea a fost adoptată de Parlamentul European cu 336 de voturi pentru, 300 împotrivă şi 13 abţineri. Deputaţii europeni din partea ţării noastre au votat astfel:

- vot pentru: Vlad-Marius Botoş, Vlad Gheorghe, Alin Mituţa, Victor Negrescu, Dan Nica, Dragoş Pîslaru, Rovana Plumb, Nicu Ştefănuţă, Ramona Strugariu, Dragoş Tudorache

- vot împotrivă: Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareş Bogdan, Daniel Buda, Cristian Buşoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Marian-Jean Marinescu, Dan Motreanu, Siegfried Mureşan, Gheorghe-Vlad Nistor, Cristian Terheş, Eugen Tomac, Lorant Vincze, Iuliu Winkler

- abţineri: Dacian Cioloş

- nu şi-au exprimat vreo opţiune/nu au votat: Carmen Avram, Adrian Benea, Tudor Ciuhodaru, Corina Creţu, Maria Grapini, Claudiu Manda, Mihai Tudose.

Rămâne de văzut care va fi forma finală a acestui regulament european şi care va fi impactul lui asupra râurilor şi suprafeţei agricole din ţara noastră. Pentru că la nivel european nu există ataşat acestui regulament niciun studiu de impact cu privire la proiectele hidroenergetice şi la sectorul agricol.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. doar defrisarea codrilor Romaniei n o blocheaza.....tara lucrului bine facut.

    Exact ca-n 1950 nu mai putem reveni, in primul rand ca populatia planetei era de 2,5 miliarde oameni in 1950. Alt necesar de mancare, sau electricitate. Cca 4 mld oameni erau cand m-am nascut 1975 si suntem 8 mld azi si inca creste numarul.

    In rest orasele da, nu e mare lucru pt. fiecare persoana sa planteze macar cate un pom.

    Si reimpadurite dealurile tarii. 

    1. Și totuși de ce suntem noi obligați la subdezvoltare pentru a compensa creșterea absurdă a populației Indiei, Chinei, Nigeriei, Orientului Mijlociu, etc.?

      România are scădere de populație, nu creștere.  

      Ne pricepem la toate smecheriile , dar sa le spunem la nemti ca nu avem turbarii nu ne pricepem. Nemtii au turbarii peste tot. Ei au probleme si cand construiesc cai ferate sau sosele.

      Simplu= turbariile din Romania sunt in Delta si cu asta basta. 

    ha ha stia fp de ce iese de pe hidro.

    era un cantec ...ce bine imi ca ai luat teapa  

    1. De ce esti hater? Nu ai prins hidro? Citeste tot articolul si urmatorul.

      Crezi ca cei care au cumparat Hidro sperau ca aceasta companie sa construiasca 100 de hidrocentrale in urmatorii ani? Fals. Au cumparat pentru ce este deja Hidro!

      Iar FP lichideaza tot din Romania. Cine nu s-a prins inca e....

      si nu numai FP lichideaza, capitalul strain pleaca de ani de zile acasa la ei....noi un mare azil de bugetari-pensionari-asistati social.

      nu sunt hater, citeste mai bine regulamentul adoptat. In forma curenta Hidro nu v-a mai putea deschide hidrocentrale noi, iar Romania se incadreaza foarte bine la "barierele învechite", 99% din lucrarile hidro fiind de pe vremea lui ceasca.

      Parerea mea e ca va trece printr-o revizuire a hidrocentralelor si va ramane cu foarte putine in umatoarea decada. Probabil va inghiti si Electrica in urmatorii ani, pentru a o feri de faliment. 

      Nu inseamna ca v-a merge pe minus ci doar ca acel profit net urias din ani trecuti se va diminua binisor datorita cheltuielilor obligatorii in crestere. 

      Pana la urma romanii au vrut in UE, sunt niste reguli si nu faci ce vrea muschiul tau, democratia inseamna si sa te supui majoritatii. 

    Lucru imposibil sa revenim la starea de acum 70-80 de ani.Pentru ca atunci o sa avem voie sa circulam cu rable non-euro, fara ITP si posibil si fara asigurare, 6 zile lucratoare/12 ore, in fiecare gospodarie se va spala manual, fara masina de spalat haine si de vase, fara televizor, calculator, telefoane mobile si alte gadgeturi care consuma curent electric. Si poate revenim si la locomotivele cu abur si la centralele pe carbune si ne incalzim cu lemne si la bloc sau mai bine ne inghesuim cate 5-10 persoane in fiecare incapere, fiecare familie primeste in gazda cate 2-3 familii de migranti si nici nu mai trebuie sa incalzim apartamentul. Lasam femeile, fetele sa fie violate de migranti.

    proiectele hidro ale H2O au fost declarate proiecte de importanta nationala si merg inainte

    1. Importanta nationala este zero in fata importantei europene. Mi-a scris chiar Renate Weber treaba asta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb