PENTRU REFINANŢAREA DATORIILOR DIN ULTIMII ZECE ANI Primarul Bacăului vrea ca municipalitatea să emită obligaţiuni, prin bursă

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 12 august 2021

Primarul Bacăului vrea ca municipalitatea să emită obligaţiuni, prin bursă

În prezent, la BVB sunt listate trei emisiuni de obligaţiuni municipale ale Bacăului

Primarul Bacăului, Lucian Viziteu, va propune membrilor Consiliului Local emiterea de obligaţuni municipale, prin care să fie refinanţate toate datoriile municipiului adunate în ultimii zeci de ani, a scris acesta ieri pe pagina sa de Facebook.

Întregul proces se va face prin Bursa de Valori Bucureşti, spune Lucian Viziteu, adăugând: "Este cea mai transparentă şi cea mai convenabilă opţiune, atât pentru municipalitate cât şi pentru cei care doresc să cumpere aceste obligaţiuni, adică românii! Procedura este transparentă şi avizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, nu un credit negociat de un primar sau de un consiliul local cu o bancă. Alţi primari au acţionat astfel, însă eu vreau să apelăm la soluţia cea mai transparentă!".

Procedura este folosită pe scară largă în ţările europene şi s-a utilizat şi în ţara noastră, Bucureştiul fiind unul dintre oraşele ca au apelat la o astfel de finanţare.

"Emiterea de obligaţiuni va ajuta atât primăria cât şi cetăţenii: primăria va avea în primii ani fonduri importante la dispoziţie, iar românii vor putea cumpăra obligaţiunile la o dobândă de aproximativ trei ori mai mare decât le oferă banca la depozite. În plus, dobânzile din astfel de operaţiuni nu vor fi impozitate!" a scris Viziteu pe Facebook.

Conform primarului Bacăului, prin această structură financiară modernă pentru ţara noastră, dar care se practică în Occident de peste 100 de ani, se vor asigura în primii ani economii la bugetul local de aproximativ 20 de milioane de lei/anual.

"Banii astfel economisiţi vor fi folosiţi pentru investiţiile de care are nevoie Bacăul. Vom folosi aceşti bani cu prioritate pentru infrastructura şcolară şi sanitară, pentru refacerea străzilor şi pentru creşterea nivelului de confort al băcăuanilor", spune Viziteu.

În prezent, la Bursa de Valori Bucureşti sunt listate trei emisiuni de obligaţiuni municipale emise de Bacău. Una, în valoare totală de 35 milioane de lei, a fost lansată în noiembrie 2007 şi are maturitatea în noiembrie 2026. Alta, tot de 35 milioane de lei, a fost emisă în septembrie 2008 şi are scadenţa în noiembrie 2026, iar cea de-a treia, în valoare de 40 milioane de lei, a fost emisă în septembrie 2009, şi are maturitatea tot în noiembrie 2026.

Pe lângă Bacău şi Bucureşti, ale municipii ce au obligaţiuni listate la BVB sunt Timişoara, Iaşi, Târgu Mureş, Alba Iulia sau Focşani.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Priviti cu atentie acest exemplu: municipalitatile incep sa rostogoleasca datoriile. Orice revenire a unui primar din Ciuma Rosie va cantari enorm in ecuatie pe viitor. Orice intarziere in realizarea autostrazii Moldova va spori pericolul. Orice intarziere sau ratare a unor obiective de catre Guvernul Romaniei va adauga un plus considerabil de risc. Iar peste toate acestea, ca si cand n-ar fi de ajuns, se adauga lipsa responsabilitatii personale si de grup a membrilor comunitatilor locale, care evita, sub toate formele, sa plateasca taxele si impozitele locale.

    Mai departe judecati singuri unde vom ajunge din cauza faptului ca educatia a fost un rateu permanent timp de 30 de ani, ca spiritul civic este slab, ca initiativa personala se rezuma, in mult prea mult cazuri, la chestiuni marunte, de mica anvergura. 

    Aici nu e vorba ca nu ne lasa strainii, ci este vorba despre faptul ca prea multe nu stim, nu vrem, nu imaginam, nu inovam, nu iesim din zona de confort. Si peste toate acestea se adauga schimbarile tehnologice care vor face oamenii irelevanti in 10-20 de ani. Viitorul este sumbru pentru noi si altii care au intarziat reformele si au preferat sa mearga pe datorie, alegand in mod repetat candidatii partidelor de stanga, care nu aveau nici o noima despre ce inseamna provocarile viitorului. 

    1. Măi băiete, #rezistent creierless, tu te-ai mai uitat pe afară, pe geam, prin jur, ai mai citit un ziar "de afară"? TOATE țările sunt îngropate în datorii dar tu te-ai trezit să scrii că "noi și alții ... au preferat să meargă pe datorie".

      Ce obiective are Guvernul ăsta al Ocupantului Străin (în niciun caz al României) condus de un fost pușcăriaș?? Mai #rezistent creierless, Guvernul ăsta de rahat n-a făcut nimic altceva decât să explodeze datoria publică și să toace banii pe propagandă de 2 bani: împrumut, vaccinare și mâncat rahat. ASta a făcut Guvernul. Pănă și proștii Ciumei Roșii erau genii pe lângă analfabeții funcționali din Guvernul ăsta. Măi #rezistent creierless, după 2 ani de guvernare plăvăneasco-useristă sunt mai mulți bugetari decât pe vremea lui Dragnea! 

      Muuuuu

      Am primit somatie pentru datorii ale unui decedat de 20 de ani. Incearca sa stoarca bani din piatra seaca. Falimentari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb