Percheziţii DIICOT la Băile Herculane, într-un dosar de delapidare cu prejudiciu de 30 de milioane de euro

I.D.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 6 aprilie 2016

Percheziţii DIICOT la Băile Herculane, într-un dosar de delapidare cu prejudiciu de 30 de milioane de euro

Procurorii DIICOT Caraş-Severin efectuează miercuri 16 percheziţii domiciliare într-un dosar în care se fac cercetări faţă de 22 de suspecţi, printre care se află şi fostul deputat PSD Iosif Armaş.

Ancheta vizează săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare şi complicitate la delapidare, bancrută frauduloasă şi complicitate la bancrută frauduloasă, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile au loc în Bucureşti şi Băile Herculane.

Aceleaşi surse arată că suspecţii Iosif Armaş, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Hercules SA Băile Herculane, acţionar şi administrator special al SC Argirom Internaţional SA Bucureşti (societate care la rândul ei deţinea peste 60% din acţiunile SC Hercules SA Băile Herculane); Filip Railescu - director General al SC Hercules SA şi Gavril Adamescu - director Economic al SC Herculesc SA au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane, printre care se află şi Angela Monica Borza (lichidator judiciar), având drept scop scoaterea activelor/bunurilor SC Hercules SA din patrimoniul acesteia şi însuşirea sumelor de bani obţinute din valorificarea acestor active.

Imobile înstrăinate în mod fraudulos de acest grup ar fi: pădure în Domogled cu Fabrica de Gheaţă; pădure la Cerna cu restaurant "Grota Haiducilor", clădire IBTH - birouri, clădire Băi Termale "Apollo", clădire Baia Termală "Hebe", spital pentru militari şi ofiţeri - Pavilion 4, sanatoriul medical Balnear - Pavilion 3 (actual Hotel Apollo), imobilul "Băile Neptun", Hotel Decebal - Sanatoriu medical balnear - Pavilionul 2, Hotelul Traian - Pavilionul 1, complex de edificii - Cazinou, Sanatoriul Militar cu curte şi baie pentru militari, Hotel Diana, Hotel Roman, Hotel Afrodita, Baia Venera, Baia Diana, sanatoriul medical balnear IOVR - Pavilionul 12, clădire Sediu Nou, Hotelul Hercules şi Hotelul Ferdinand.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională s-ar ridica la suma de 123.325.726 lei (circa 30 milioane euro).

Actualizare 8:25 Iosif Armaş, perfectul "milionar de carton al Banatului", vizat de percheziţiile DIICOT

Iosif Armaş a avut o poveste de succes uluitoare ajungând, de la simplu portar de hotel, la om de afaceri, deputat şi preşedinte al Federaţiei Române de Box, informează Adevărul.

Este primul bănăţean cunoscut ca milionar dar, din păcate pentru Banat, s-a dovedit un simplu milionar de carton, care n-a reuşit să facă absolut nimic nici pentru zona sa natală, nici pentru oamenii din jurul său, notează sursa citată.

Despre ascensiunea sa se ştiu foarte puţine lucruri, tocmai pentru că oamenilor le era foarte frică să vorbească despre el, Iosif Armaş însuşi ferindu-se, de fiecare dată, să vorbească sau să dea detalii despre sine, vorbind strict doar despre averea sa şi investiţiile propuse. Că avea multe de ascuns relevă şi cv-ul său de pe site-ul Camerei Deputaţilor, în care informaţiile sunt mai mult decât sumare, potrivit Adevărul.

În cv Armaş susţine că ar fi licenţiat în marketing şi management şi că ar fi colaborat cu GLV Univ. din Statele Unite ale Americii. Alte amănunte importante despre Iosif Armaş aflăm dintr-un interviu acordat în anul 2011 ziarului Adevărul. "Omul de afaceri s-a apucat de business imediat după 1990, cu exportul de uree şi piei de oaie şi viţel. El povesteşte că lucrurile au mers bine într-un timp foarte scurt. În plus, pe lângă afacerile cu pielărie a început şi exportul de zahăr, iar acum chiar deţine o fabrică de zahăr în sudul ţării. "Până să ajung în topurile oamenilor de afaceri, mi-am sacrificat timpul liber şi familia", a povestit Iosif Armaş, care, deşi a urmat şcoli de specializare în business, crede că prea puţin i-au fost de folos. "Am absolvit dreptul şi relaţiile internaţionale, dar cred că afacerile trebuie să le simţi şi nu să investeşti după o anumită schemă prestabilită", a spus acesta. Pe lângă pielărie şi exportul de zahăr, Iosif Armaş a mai făcut afaceri şi în agricultură.

A renunţat din cauză că nu a fost rentabil, dar a investit şi în taximetrie.

"Şi acum mai deţin o firmă mare de taximetre în Bucureşti, iar afacerea este foarte profitabilă", a spus omul de afaceri, care a uimit în 2009 cu cifra sa de afaceri care s-a ridicat la 200 de milioane de euro.

Potrivit lui Iosif Armaş, cel mai important aspect este progresul, iar în viaţă şi afaceri, a urmat un slogan simplu: "Întotdeauna am vrut să fac doi paşi înainte, decât unul înapoi". Iosif Armaş a mai deţinut Aeroportul din Caransebeş, pe care l-a vândut în anul 2011 lui Axente Obrejan, un om de afaceri de pe Valea Bistrei, dar şi porturile din Moldova Nouă şi Orşova, precum şi fabrica de zahăr din Călăraşi.

Toate, la această oră, nu mai sunt în posesia lui Armaş, precizează sursa citată.

A început să facă bani serioşi în 1999 atunci când, potrivit Pro TV, "în timpul guvernului Isărescu, s-a prezentat la Ministerul de Finanţe şi şi-a oferit expertiză pentru recuperarea datoriei de 72 de milioane de ruble, echivalentul a 72 de milioane de dolari din Vietnam. Din 72 de milioane, noi ne-am ales cu orez în valoare de 18 milioane de doalri pe care l-a vândut Armaş. Este foarte interesant cum datoria Angolei estimată la aproape 20 de milioane de dolari s-a plimbat la mai multe companii, în mai multe ţări. În 1998 , în timpul guvernului Radu Vasile se cesionează datoria Angolei către Cobbham Internaţional Investements . În anul 2000, aceiaşi datorie este dată firmei Argirom condusă de Iosif Armaş care se obligă să plătească 15% din valoarea iniţială. Adică în jur de 2,7 milioane dolari. În 2003, guvernul Năstase cesionează datoria firmei Maximă Grup. Guvernanţii României au vândut creanţe într-o totală lipsa de transparenţă. Pe ascuns, fără licitaţii. Banii munciţi de români înainte de 1989 s-au scurs în buzunarele speculanţilor. În lume sunt companii care s-au specializat tocmai pe cumpărarea datoriilor de la ţări aflate în imposibilitatea de a se apară. Aceste companii, un fel de fonduri de investiţii în datori, au fost numite Fondurile Vulturului" scriu www.ştirileprotv.ro.

Anul 2000 îl consacră pe Iosif Armaş ca înalt demnitar al Statului Român, fiind ales deputat PSD de Călăraşi şi membru al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare a Camerei Deputaţilor.

În 2001 Ministerul Turismului vinde către SC Argirom SA (firmă deţinută de Iosif Armaş) compania SC Hercules Băile Herculane, companie ce deţinea cele mai multe şi importante unităţi de turism din staţiunea de pe Valea Cernei.

Deputat şi om de afaceri de succes, Iosif Armaş preia şi şefia Federaţiei Române de Box, pe care o conduce trei ani de zile, dar o şi implică în numeroase scandaluri şi interminabile dispute. Demisionează din această funcţie pe 22 septembrie 2004.

Decăderea PSD şi a lui Adrian Năstase în anul 2004 anunţă şi declinul lui Iosif Armaş, care începe să aibă tot mai multe probleme privind privatizarea SC Hercules, pentru că nu-şi respectă contractul de privatizare, dar an de an apare în topurile Forbes şi Capital, privind cei mai bogaţi români, anul 2005 fiind şi anul în care îl impune pe Armaş în cea mai sus poziţie în acest top, cu o avere de peste 200 de milioane de dolari.

În topul Forbes din 2009, Armaş ocupa locul 72 cu o avere de 90 de milioane de euro. Mai puţin inspirat în vremuri de criză, miliardarul a devenit un sărac om bogat, imperiul construit de acesta după privatizarea cu cântec a staţiunii Băile Herculane din 2001 prăbuşindu-se într-un timp record, aşa cum a fost şi clădit, informează Adevărul.

În 2005 averea lui Armaş era aproximată la 200 de milioane de dolari, iar trei ani mai târziu, la 105-109 milioane de euro, notează sursa citată.

Omul de afaceri recunoaştea la acea vreme declinul, dar era convins că, în 2010, afacerile sale îi vor aduce numai profit.

Anul 2011 este anul în care Iosif Armaş dispare definitiv din Topul Forbes, iar compania Argirom o pierde, aşa cum pierde şi majoritatea hotelurilor din staţiune, vândute la bucată spre diverse persoane fizice.

Şi presa locală atrăgea încă din anul 2012 atenţia că Iosif Armaş este în cădere liberă: " la întâlnirea cu Elena Udrea de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, armaş îi povestea lui Sorin Frunzăverde cum a încercat el să-l aducă pe vicepreşedintele Raiffeisen Bank cu elicopterul la Herculane pentru a salva staţiunea. ... Dar că oamenii de acolo, care au văzut cât rău a făcut staţiunii acest Armaş şi cât de repede a repornit staţiunea după ce s-a scuturat de lepra Argirom, asta nu pot pricpe de fel!!! Şi mai este un lucru pe care nu-l pricep. Acest Iosif Armaş doar a distrus oameni. N-a ridicat pe nimeni, n-a propulsat pe nimeni, n-a ajutat pe nimeni. Nici la Herculane, nici la Federaţia Română de Box, nici ca senator. Nu are nici măcar un om care să fi ajuns undeva datorită susţinerii lui. Ce speranţe îşi pot pune micii politruci locali într-un asemenea personaj?".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Am gost la Herculane la statiune e jale.

    Multe active vandute catre fam. Verbiski la preturi de nimic..jaf la drumul mare.

    anumiti acoliti ai sri-ului din anii 1990 au de platit acum pt. ca pare sa se fi schimbat garda complet in servicii

    adamescu, i.nicoale si multi alti mld sunt acum beliti fiindca nu mai au spatele care l-au avut pana acum

    si e f. bine ca e asa 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb