Percheziţii DIICOT la persoane suspectate de înşelăciune, spălare de bani şi dare şi luare de mită

Andrei Stan
Anticorupţie / 21 iulie 2017

Percheziţii DIICOT la persoane suspectate de înşelăciune, spălare de bani şi dare şi luare de mită

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au efectuat astăzi un număr de treisprezece percheziţii domiciliare, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, instigare la fals intelectual, uz de fals, spălare de bani, dare şi luare de mită, prejudiciul adus unei societăţi comerciale depăşind, în acest caz, valoarea de 2,7 milioane de lei.

Într-un comunicat de presă, DIICOT precizează: "În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna mai 2017 mai mulţi suspecţi, printre care şi un cetăţean italian, au constituit un grup infracţional organizat având ca scop comiterea de infracţiuni menite, printre altele, să ducă la acapararea în mod ilegal a majorităţii părţilor sociale ale unei societăţi comerciale şi în mod implicit şi controlul asupra activelor acestei societăţi.

În acest sens, au fost întocmite în fals «Decizia asociatului unic al societăţii» - două pagini tehnoredactate, având la sfârşitul celei de a doua pagini două semnături olografe , indescifrabile şi "Act constitutiv», actualizat la data de 02.06.2017, al societăţii având un număr de cincisprezece pagini tehnoredactate, la sfârşitul fiecărei pagini existând câte două semnături olografe indescifrabile, una în partea stângă provenind de la numitul cetăţeanul italian şi una situată în partea centru-dreapta la finalul fiecărei pagini pretins a fi fost executate de către persoana vătămată, cetăţean olandez.

Semnăturile existente pe aceste înscrisuri pretins provenite de la persoana vătămată nu au fost executate de către aceasta aşa cum rezultă din concluziile raportului de constatare criminalistică tehnico-ştiinţifică grafică întocmit în cauză.

Aceste două înscrisuri împreună cu fotocopii ale înscrisurilor privind acţionariatul societăţii şi a unei recipise de consemnare la o unitate bancară a sumei de 3.600 lei cu titlul de majorare capital social (sumă care nu a fost niciodată transferată în contul principal al societăţii) au fost remise de către doi suspecţi unui martor care nu a cunoscut caracterul lor fals, pentru a fi depuse la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în vederea efectuării menţiunilor pretins survenite cu privire la acţionariatul societăţii şi persoana desemnată în calitate de administrator".

Martorul a depus înscrisurile respective utilizând fie platforma online, fie deplasându-se personal la sediul ORC de pe lângă Tribunalul Bucureşti împreună cu cererea de efectuare a menţiunilor şi de eliberare a unui certificat constatator în acest sens, menţionează sursa citată.

Obţinându-se certificatul constatator al menţiunilor modificatoare survenite cu privire la acţionariatul societăţii şi persoana desemnată în calitate de administrator al societăţii comerciale, persoana vătămată a fost practic deposedată de 90% din drepturile pe care le avea în calitate de asociat unic al acesteia, pierzând astfel controlul asupra societăţii comerciale în sine cu toate drepturile şi prerogativele ce decurgeau din această calitate (inclusiv controlul asupra activelor societăţii), susţin procurorii.

DIICOT mai arată: În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, utilizând acest certificat de înregistrare a menţiunilor modificatoare survenite în actul constitutiv al societăţii comerciale, înscris fals, al cărui conţinut nu corespundea realităţii, suspecţii au acţionat astfel:

- Au făcut angajări în cadrul societăţii comerciale, respectiv director economic cu timp de lucru 2 ore/zi, director comercial cu timp de lucru două ore/zi, şef serviciu pază şi ulterior au făcut modificările în programul REVISAL la ITM Bucureşti.

De asemenea, i-au concediat pe doi angajati ai societăţii comerciale care îşi desfăşurau activitatea în calitate de director economic şi contabil şef.

- În perioada 12-16.06.2017 s-au prezentat la unele dintre unităţile bancare la care societatea comercială avea conturi bancare deschise şi au solicitat şi obţinut schimbarea persoanei împuternicite să facă operaţiuni pe respectivele conturi, depunând totodată şi un nou specimen de semnătură în virtutea pretinsei calităţi de administrator a cetăţeanului italian.

Ulterior, după schimbarea titularului dreptului de a face operaţiuni pe conturile bancare ale societăţii şi a specimenului de semnătură, aflând despre disponibilităţile băneşti existente în conturile societăţii comerciale membrii grupului infracţional organizat au luat hotărârea de a scoate sume de bani din conturile societăţii în scopul de şi le însuşi.

Astfel:

- La data de 16.06.2017 cetăţeanul italian împreună cu alţi doi suspecţi s-au prezentat la o unitate bancară din Voluntari, unde invocând calitatea de reprezentanţi ai societăţii comerciale, au dispus plata din conturile acestei societăţi a sumei de 2.711.748,20 lei către o altă societate controlată de membrii grupării indicând ca justificare contravaloare factură fiscală reprezentând «lămâi Turcia».

Din contul acestei societăţi controlată de către membrii grupului, conform extraselor de cont, imediat, în aceeaşi zi, în mod consecutiv prin patru operaţiuni s-au transferat în contul deschis la o unitate bancară al unei societăţi comerciale suspecte în cauză, suma totală de 600.000 lei (RON). Scopul urmărit a fost acela de a se ascunde originea ilicită a banilor-obţinuţi prin infracţiuni de înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals precum şi de a se pierde urma tranzacţiilor efectuate".

Anchetatorii mai susţin că scopul urmărit iniţial de către membrii grupului infracţional organizat a fost acela, ca prin orice mijloace cu aparenţă de legalitate sau nelegale, să preia întreaga societate comercială ale cărei active se ridică la valoarea de aproximativ 40 milioane euro.

"Ulterior, aflând despre disponibilităţile băneşti existente în conturile societăţii au devenit brusc vădit interesaţi de orice sumă de bani pe care ar putea să o obţină în calitate de pretinşi reprezentanţi ai acestei societăţi", conchid procurorii.

Potrivit comunicatului, în cauză s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile şi imobile deţinute de către membrii grupului infracţional şi asupra conturilor persoanelor fizice şi juridice implicate.

La sediul DIICOT- Structura Centrală vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de şaisprezece persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb