Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Buzău, împreună cu poliţişti din toate structurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, au pus în executare, în această dimineaţă, şapte mandate de percheziţii, dintre care două la sediile unor instituţii, una la sediul unei societăţi comerciale şi 4 la domiciliile unor persoane cercetate. Potrivit unor surse, principalul vizat în acest dosar ar fi primarul comunei Cochirleanca. Astfel, anchetatorii au desfăşurat astăzi percheziţii inclusiv la primăria din localitate, dar şi la alte adrese.
"Percheziţiile se desfăşoară în baza mandatelor emise de Judecătoria Râmnicu Sărat. Activităţile sunt derulate într-o cauză penală privind eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate, îngroparea deşeurilor, incendierea deşeurilor, evacuarea de ape uzate în apele de suprafaţă sau subterane şi executarea de instalaţii de ape fără punerea în funcţiune concomitenta a instalaţiilor de canalizare", informează IPJ Buzău.
Din cercetări a reieşit că, din ianuarie 2023 şi până în prezent, reprezentanţii unei unităţi administrativ teritoriale din judeţul Buzău (n.r. potrivit unor surse ar fi vorba chiar despre primarul din Cochirleanca) ar fi eliminat şi păstrat deşeurile provenite din colectarea de la gospodării, agenţi economici sau rezultate din activitatea proprie, în afara spaţiilor autorizate.
"Pe acest fond şi în condiţiile neluării măsurilor de prevenire şi de combatere, ar fi rezultat cantităţi considerabile de deşeuri. Pentru eliminarea acestora, reprezentanţii unităţii administrativ-teritoriale ar fi procedat la incendierea şi îngroparea deşeurilor. De asemenea, în exercitarea serviciului public de canalizare, reprezentanţii unităţii administrativ-teritoriale ar fi dat în funcţiune şi ar fi exploatat, direct şi prin atribuirea gestiunii, reţeaua de canalizare şi staţia de epurare, fără a deţine autorizaţie de mediu. Astfel, ar fi rezultat deversări, atât accidentale, cât şi controlate, de ape uzate şi substanţe poluante din staţiile de pompare/epurare şi direct din reţeaua de canalizare, fapt ce ar fi dus la contaminarea apelor de suprafaţă", mai spus poliţiştii buzoieni.
Totodată, în urma cercetărilor, s-a stabilit că instalaţia de canalizare ar fi fost pusă în funcţiune şi s-ar fi făcut intervenţii asupra sa, fără a exista avizele prevăzute de lege.
Cercetările se efectuează sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, cu sprijinul specialiştilor din cadrul entităţilor competente în domeniu şi cu aportul de specialitate al laboratoarelor autorizate. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.