Ample percheziţii au avut loc astăzi, în Buzău, Galaţi şi Bucureşti, încheiate cu punerea în executare a 18 mandate de aducere. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Buzău informează că, în această dimineaţă, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Buzău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Buzău, au efectuat 24 de percheziţii domiciliare, în Buzău, Galaţi şi Bucureşti, la persoane bănuite de trafic de droguri de risc şi efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile a avea efect psihoactiv. Este vorba despre tineri bănuiţi că s-ar fi aprovizionat cu substanţe cu efect psihoactiv.
"Din cercetări a reieşit că, din vara anului 2020 până în prezent, 17 persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 32 de ani, s-ar fi aprovizionat cu droguri de risc şi substanţe cu efect psihoactiv de la 3 persoane din Galaţi şi Bucureşti, pe care le-ar fi vândut în Buzău", informează IPJ Buzău.
În urma percheziţiilor, au fost descoperite mai multe cântare şi grindere utilizate pentru porţionarea substanţelor, aproximativ 100 g de canabis, 50 g substanţe susceptibile a avea efect psihoactiv, mai multe telefoane mobile şi 3.700 de lei.
"Au fost puse în executare 18 mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Buzău, pentru audieri", informează IPJ.
La activităţi au participat şi poliţişti ai brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Ploieşti şi Bucureşti, poliţişti ai Serviciului de Combatere Criminalităţii Organizate Dâmboviţa, precum şi jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Buzău şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Ploieşti.
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română care informează că "facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie".
Acţiunea de astăzi din Buzău demonstrează încă odată că analiza prezentată la începutul anului de Agenţia Naţională Antidrog ilustrează foarte bine realitatea zilelor noastre. Din păcate, piaţa ilicită a drogurilor din România continuă să se dezvolte, iar cel mai capturat drog, la nivel naţional, rămâne canabisul, vândut în cantităţi mici, la colţul străzii. Acestea sunt concluziile prezentate de reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog la începutul anului 2021, după statisticile adunate cu un an în urmă.
Cu alte cuvinte, este prezentată o situaţie alarmantă pentru România. Din fericire, la acest moment, Buzăul nu se afla în topul judeţelor unde fenomenul consumului de droguri este în ridicat, analiza celor de la Antidrog menţionând în acest top municipiul Bucureşti, Cluj, Timiş şi Arad.
Totuşi, capturi de canabis sau persoane care se ocupă cu traficul de droguri au fost identificate în ultimele luni şi în judeţul Buzău, dovada fiind şi acţiunea de astăzi. Tocmai pentru a ţine sub control acest fenomen şi a explica, mai ales în rândul elevilor, riscurile la care se supun odată ce consumă droguri, reprezentanţii Centrului de Prevenire şi Evaluare şi Consiliere Antidrog Buzău au periodic întâlniri cu copiii de toate vârstele, pentru care derulează programe speciale de prevenţie.
De altfel, reprezentanţii Centrului de Prevenire şi Evaluare şi Consiliere Antidrog Buzău au avut o vară extrem de aglomerată din acest punct de vedere. Au avut întâlniri chiar şi copiii din unităţi de asistenţă socială din cadrul D.G.A.S.P.C. Buzău, în Parcul Tineretului, în cadrul programului "Şcoala din Parc".
De asemenea, în lunile iunie şi iulie, specialiştii ANA din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Buzău au implementat cursul "FRED GOES NET" - intervenţii timpurii pentru consumatorii de droguri care au fost identificaţi pentru prima oară.
"La cele două cursuri au participat 21 beneficiari referiţi de către Serviciul de Probaţiune Buzău, care au primit informaţii despre efectele consumului de droguri din punct de vedere social, psihologic si legislativ", informează pe pagina lor de Facebook.
Odată cu începerea şcolilor, astfel de programe de prevenţie antidrog vor avea lor şi în rândul elevilor. Centrului de Prevenire şi Evaluare şi Consiliere Antidrog Buzău va organiza, precum în anii trecuţi, 6 proiecte antidrog pentru preşcolari şi şcolarii în ciclul primar.
Predarea acestor cursuri ar urma să fie făcută de către specialiştii CPECA fie fizic, la şcoală, fie în mediul on-line, în funcţie de situaţia epidemiologică, dar şi de către cadrele didactice instruite în prealabil.
Deşi Buzăul nu face parte din judeţele cu un consum ridicat de droguri şi aici au fost, din păcate, cazuri grave ca urmare a consumului de substanţe interzice. În 2018, un elev din clasa XII, de la de la Colegiul Economic din Buzău, a murit după ce inima i-a cedat din cauza consumului de etnobotanice. La acel moment, prietenii şi familia au mărturisit că tânărul era dependent de patru ani şi, din păcate, nimeni, nici familia şi nici profesorii nu au reuşit să-l facă să renunţe la viciul care i-a adus moartea. Cătălin Cojocaru avea 18 ani.