Performanţe deosebite în 2005 pentru acţiunile companiilor din Orientul Mijlociu

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 decembrie 2005

Acţiunile companiilor arabe, tranzacţionate pe pieţele din Orientul Mijlociu, au consemnat, în 2005, unele din cele mai bune evoluţii de pe pieţele de profil. Dacă, cu numai trei ani în urmă, acţiunile "Orascom Telecom Holding" SAE, spre exemplu, cea mai importantă companie de telefonie mobilă din Orientul Mijlociu, erau tranzacţionate la mai puţin de 7 lire egiptene, acum acestea au un curs de peste 600 de lire, potrivit informaţiilor agenţiei de presă Bloomberg. Aceasta arată că orice investitor din Orientul Mijlociu este interesat să cumpere acţiuni, printre titlurile ţintite fiind şi cele ale "Emaar Properties" din Dubai, Emiratele Arabe Unite. În condiţiile în care creşte preţul petrolului, arabii preferă să îşi plaseze banii în regiune decît în companiile occidentale, aşa cum făceau în alţi ani în care pieţele energetice creşteau puternic.

Specialiştii de la Bloomberg News susţin că opt din primii zece indici cu performanţe deosebite în 2005 sînt de pe pieţele arabe. Pe primul loc în acest sens se înscrie indicele CASE 30, al pieţei egiptene. Acesta a înregistrat cele mai multe valori record în anul care se va încheia în această săptămînă. Indicele CASE a crescut cu 152% în acest an (dacă este măsurat în dolari), în vreme ce indicele Dubai Financial Market a urcat cu 130%. Totodată, indicii pieţelor din Arabia Saudită şi Iordania s-au dublat. Analiştii sînt de părere că nu există vreun semn că pieţele arabe vor avea o altă evoluţie pe viitor.

"Preţul petrolului şi reformele guvernelor din regiune determină creşterea pieţelor acţiunilor", afirmă Haissam Arabi, şef al departamentului de adminis-trare a activelor "Shuaa Capital". De menţionat că investiţiile în ţările Orientului Mijlociu în 2005 - unele dintre acestea fiind mari producătoare de petrol, au fost determinate tocmai de preţurile record consemnate pe piaţa ţiţeiului în acest an. În privinţa reformelor din Orientul Mijlociu, au fost înstrăinate active de stat, printre care societăţile "Telecom Egypt" şi "Yanbu National Petrochemicals" din Arabia Saudită.

Valoarea totală a pieţelor de acţiuni din Tunisia, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Liban, Qatar, Kuweit, Oman, Autoritatea Palestiniană, Egipt, Arabia Saudită, Bahrain şi Maroc, s-a dublat comparativ cu anul trecut, ajungînd la 1.300 de miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg şi ale statisticilor Bursei de Valori din Pales-tina.

Acţiunile companiei "Oras-com", cu sediul în Cairo, au înregistrat o cotaţie mai mult decît dublă în acest an comparativ cu 2004, în condiţiile în care directorul executiv Naguib Sawiris a extins activităţile aces-teia prin achiziţii. Titlurile companiei imobiliare "Emaar" au înregistrat o cotaţie de aproape patru ori mai mare decît în 2004, datorită evoluţiei explozive a acestui sector în Emiratele Arabe Unite. "Arab Bank" Plc, cea mai mare companie din Iordania, şi a treia bancă arabă, şi-a triplat preţul acţiunilor în 2005.

Prinţul saudit Alwaleed bin Talal, al cincilea bogătaş din lume, declara, luna trecută, că aşteaptă un "boom" al pieţelor acţiunilor din Orientul Mijlociu în acest an, situaţie care va continua în 2006, dacă preţul ţiţeiului se va menţine la peste 60 de dolari/baril.

Amintim că, la data de 30 august, preţul petrolului brut a urcat pînă la 70,85 dolari/baril pe piaţa americană, acesta fiind nivelul maxim al tuturor timpurilor. La momentul actual, cotaţia ţiţeiului este cu 35% mai mare faţă de începutul anului şi se apropie de 58,50 dolari/baril.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb