Perioada de stabilizare a preţului acţiunilor Hidroelectrica s-a încheiat

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 19 iulie 2023

Perioada de stabilizare a preţului acţiunilor Hidroelectrica s-a încheiat

FP va încasa venituri brute suplimentare de 1,2 miliarde de lei

Fondul a ieşit complet din acţionariatul producătorului de energie

Entităţile de stabilizare a preţului din oferta Hidroelectrica (H2O) au hotărât să încheie perioada de stabilizare, conform unui anunţ al Fondului Proprietatea publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Asta înseamnă că Citigroup Global Markets Europe, în calitate de Manager de Stabilizare, şi-a exercitat opţiunea de supra-alocare prevăzută în prospectul de ofertă. Astfel, Fondul Proprietatea va încasa venituri brute suplimentare de aproape 1,22 miliarde de lei, pentru cele 11,7 miliarde de acţiuni Hidroelectrica ce erau incluse în supra-alocare. În urma exercitării opţiunii, Fondul a ieşit complet din acţionariatul producătorului şi furnizorului de energie electrică.

"Veniturile vor fi utilizate în conformitate cu Declaraţia de Politică Investiţională a Fondului şi cu hotărârile adoptate de adunările generale ale acţionarilor Fondului", se menţionează în raportul FP.

De la începerea tranzacţionării titlurilor H2O nu a avut loc nicio tranzacţie de stabilizare a preţului.

Acţiunile Hidroelectrica au debutat la BVB în data de 12 iulie, încheid prima şedinţă bursieră la preţul de 110 lei, cu 5,7% peste cel la care s-a încheiat oferta publică, de 104 lei. În toate zilele, volumele înregistrate de schimburile cu titlurile companiei au fost impresionante pentu piaţa noastră.

Astăzi, la ora 12:00, titlurile H20 se tranzacţionau la 113 lei, preţ la care evaluarea bursieră a Hidroelectrica se ridică la 50,8 miliarde lei, cea mai mare companie românească de la BVB.

Opinia Cititorului ( 53 )

  1. din acest moment o actiune FP mai valoreaza maxim 0.2-0.3

    1. Pana la anunțarea noului VUAN, pretul este cel de pe bursă...

      Am mai luat 10 mii bucati azi.

      Nu va cadea sub 1 RON, poate sa "valoreze" 0,2 si sa coste 1,5 RON mult timp ...

      Cate companii sunt mult supraevaluate pe BVB?

      Cam 25% ... 

      FP e de cursa lunga, au prea multi FP si nu se RENUNTA LA FP piana in 2035!

      Cel putin! 

      Nu chiar.

      Mai au Enel ( deja vanduta), SalRom( au aprobare de la guvern sa o vanda prin IPO), mai au Alro. Si eventual pot scoate ps bursa si Aeroporturi sau Porturi. Actiunea FP e de cumparat acum si de tinut 2 ani. Va fi profitabila. 

      Cine are bani, va castiga bine din aceasta actiune in urm.2 ani.

      VUAN actual ~2.5 lei si H2O pondere 75% , rezulta noul VUAN de dupa de aprox. 0.6 lei . Iar pretul actiunii este de obicei cu 25% mai mic . Deci o estimare a pretului actiunii de 0.45 lei pe actiune.

      Mai au Aeroporturi Bucuresti, aeroportul Timișoara, administratia Dunării fluviale Galați, administratia dunarii maritime Constanta, complexul energetic Oltenia-care poate fi o perla în devenire, apoi Posta Romana, Engie, Romero, Zirom Giurgiu -singurul producător roman de aliaje din titan pentru industria auto, și mai au și altele. FP NU ESTE GATA, cum cred unii...

      Da. BINE PUNCTAT!

      cel mult

      zero valoare

      Complexul Oltenia și SNP împreună fac patru parcuri fotovoltaice. Zero valoare? Mao vedem noi ... acum 10 ani hidro era 20 la suta din vuan și a urcat la 80 la suta. Complexul Oltenia va produce energie verde si vei vedea vând se va lista la bursa ce valoare va avea. Nu mai zic și de celelalte companii nelistate încă.

    Conform unui memorandum semnat de administratorul Fondului, suma rezultata din optiunea de supraalocare va fi repartizata actionarilor sub forma unui nou dividend special, in baza hotararii unei noi AGA ce va avea loc pana la sfarsitul anului 2023. In plus vor fi repartizate sub forma de dividend special si alte sume din profitul pe sem. I/2023, din rezerve, etc.

    1. pentru a fi pe lista acttionarilor FP ptr aceste dividende speciale?

      6 septembrie " Cum dividend" . Dar cumpara mai devreme. Nu lasa pe ultima suta de metri .

    1.FP a vandut si participatia la Enel;

    2.FP a incasat si dividende record de la HidroElectrica; 

    Ramane de vazut ce va face cu banii de la 1. si 2. 

    FP va lista si SalRom ; 

    FP va lista si cote parti din aeroporturi; 

    FP pregateste o iesire in urm.2-3 prin vanzarea activelor si programele masive de rascumparari de actiuni. 

    Atunci va face operatiunea de squeeze-out ( iesirea de be bursa ). 

    Atunci va fi profitabil pt ce cei ce vor detine actiuni FP in toti acesti 2-3 ani. 

    Dupa vanzarea H2O FP va acorda un dividend de 1.49 + 0.22 din supra alocare.

    Va mai acorda si alt dividend din alte surse ( probabil 1. sau 2. ), dar acest dividend va fi unul simbolic. 

    1. E posibil ca acest dividend cumulat H2O (1,4942+0,22) sa fie distribuit în sept. ?

      Oricum, net va fi maxim 1,58 lei/act (impozit 8%) sau 1,54 lei (cu impozit 10%).... 

      Da, este posibil.

      Sunt 2 variante : 

      - in AGA din august posibil sa dea si dividendul de 0.22 la final septembrie. 

      Sau 

      -1.49 la sf. septembrie si 0.22 la sf. anului+ alte dividende simbolice tot la sf. de an. 

      Oricum ar fi , FP pregateste un squeeze out cumparandu si 95% din actiuni. In momentul in care mai sunt doar 5 % actiuni in piata va oferi un pret peste piata si va obliga si pe 5% sa vanda ( fortat ). 

      Si ca sa fie tacamul complet, dupa acordarea acestor dividednde, pretul FP va urca la 3 lei ????

      Sunt obligați să acorde dividende din supra alocare in maxim 3 luni. Probabil va veni odată cu cei 1.49 lei, plus că vor răscumpăra peste 3 miliarde de acțiuni din cele 6 miliarde care sunt in total. E o acțiune foarte interesanta și e foarte complicat să înțelegi unde se îndreaptă. ( Cei care spun că va ajunge la 0.5 lei nu jnteleg ce înseamnă să răscumperi jumătate de acțiuni până la sfârșitul lui 2023). Tocmai am cumpărat 132.200 de acțiuni la 1.9 lei. Voi primi peste 1.5 lei dividend (cu supra alocarea) și rămân și cu 132.200 de acțiuni.

      Ai facut bine ca ai cumparat la 1.9 . Cei care au bani si pot astepta 2-3 ani vor avea de castigat. Este ceva atipic pt bursa noastra , in sensul ca iti recuperezi 80% din bani in anul acesta ( dividende H2O si speciale) . Dupa aceea poti pune acesti bani sa "lucreze" in alte directii. Fondul va forta un squeeze out in 2025 , dupa ce va vinde SalRom si alte 2-3 societati din portofoliu (aeroporturi, porturi ,Alro) si dupa ce va rascumpara masiv propriile actiuni.

      Nu, va ramane la acelasi pret. Pt cei vor cumpara acum la 1.9 lei, castigul vine dupa ce vor lua in septembrie dividende H2O (1.5 lei net ) si anul viitor SalRom ( aprox 0.5 lei / actiune dupa rascumpararea si anularea actiunilor cumparate masiv anul acesta ). Vor mai si mici dividende speciale , dar simbolice (~ 0.05 lei / actiune).

      Nu

      Auzi C, dar nu mai bine dau eu la 2 pe actiuni cu 3% impozit si iau altceva decat sa astept 2-3 ani?

      Treaba asta cu recuperatul de 80% nu este in ordine, mai bine recuperez tot si caut oportunitati gen TBK/AROBS/ARS daca scade la 8/SNP exdividend. 

      Nu, dar e o actiune din care se va castiga bine ( se va trece pe plus) in urmatorul an ( vanzare SaLRom, Enel, eventual vanzare actiuni Alro). Ce este atipic este ca la pretul de acum , 1.9 lei, iti returneaza 80% din valoare la sf. lunii septembrie !

      Pentru mine, ideea nu era sa returneze 80% din bani, ci sa o vand pe la 2.5

      Asta astepta si Istvan Sarkani, care spune intr-un interviu recent ca o tine pentru 2.5-3. 

      Cand colo, nu m-as mira sa o gasesc tot pe la 1.9 in septembrie, in cum dividend. 

      Asa va fi. La 1.9 lei. Cineva are multe actiuni de vandut si le vinde la acest pret ( daca te uiti zilnic la ordinele din Ask ). Se va castiga anul viitor din aceasta actiune cumparata acum. Banii din septembrie dupa H2O ii poti pune sa lucreze in alte actiuni

      Fiecare cu predictiile lui cu privire la viitor. Dupa mine , actiunile FP sunt de tinut, chiar de cumparat acum la 1.9 lei. De ce ?

      Returneaza 80% din valoare la sf. lunii septembrie.Acesti banii ii poti pune la treaba , in cazul tau sa cumperi SNP TBK AROBS , un portofoliu variat ca sunt sume mari de bani ce din dividende H2O. Deci la sf lui septembrie poti un portofoliu de actiuni consistent. 

      Vor vinde Enel, Salrom si vor mai da dividende  

      Vor face squeeze out in urm. 2-3 ani si cine va fii in ultimii 5% vor castiga cel putin 25% atunci ( diferenta dintre VUAN si pretul actiunii) . SQUEEZ OUT se face la cel putin valoarea din acte (VUAN in acest caz) 

      Dan, daca fac asa cum spui, pierd 5%(impozit dividend vs vanzare).

      Mai bine vand FP si iau SNP, mai ales ca statul inca nu a transferat cei 1% actiuni catre fostii angajati, si atunci putem vedea o cadere sub 0.5. 

      Nu. Gandeste la asta:

      - tine sau cumpara FP si cu cei 80% primiti inapoi la sf septembrie cumpara SNP ( sau ce vrea fiecare TBK, AROBS ). Va fi mai bine pe termen lung asa.  

      Repet 2 lucruri: 

      Termen lung ; 

      80% banii inapoi in septembrie.

      Oricum , eu un asa voi face. 

      C., 75% banii inapoi, datorita impozitului pe dividend. Daca mai adaugi si banii dati la sanatate pentru ca depasesti plafonul de 18k este mai mult.

      De ex. , Daca actiunea FP este de 0.4 lei si vor iesi de pe bursa cu squeeze out, o vor face la valoare VUAN, de obicei cu 25% mai mare . Nu trebuie uitat de SalROm ce va fi listat anul viitor sem I. Sunt impulsionati sa vanda Salrom dupa ce succes au avut acum si de faptul ca Salrom are profituri istorice ( similar cu H2O)

      Da, pt toate actiunile si dividendele sunt aceleasi taxari. Luati dividende de la H2O si cumparati alte actiuni( nu vinderi FP). Uitati o perioada de actiunile FP , pana cand vor apareea iar cu IPO Salrom si altele .Sfatul meu, fiecare e liber sa faca cum vrea. Dar multi tind sa repete greseala cum au vandul SNP la 0.43 can a fost scandalul cu Schengen Austria.

      Eu tocmai am câștigat 33.000 lei cu snp. Dar acum am vândut fiindcă e la maximul istoric și ceva nu e in regula daca amână atât de mult dividendul special. Anul trecut pe 15 iunie știam cât va fi dividendul special, acum tot o lălăie.

      Da, SNP amana suspect de mult dividendul special. Nu fugiti dupa el. E deja sus ca pret.

      Sslrom e un purice

      Admirabil dialog simulat intre doi necunoscuti care abia asteptau sa-si dea replica unul altuia: au tinut-o asa timp de-un ceas intreg, zici ca nimic altceva nu era mai important decat sa vada cine si ce a raspuns la replica falsificata a celuilalt.

      Rezultatul?

      O gramada de gugustiuci care vor pune botul in perioada imediat urmatoare, "pen' ca asa scrie la ziar, domle'!"... 

      Oblivion, nu am simtit nimic simulat aici, nu intelegeam de ce doresc sa ramana pe FP pentru un extra 25% in 2-3 ani cand sunt alte oportunitati mai bine.

      Acum am priceput un pic mai bine, dar tot nemotivat am ramas. 

    Sa presupunem că acțiunea coboară până la 0.5 lei. 132.200× 0.5=66.100 lei. 132.200 × 1.5 ( dividend net după supra alocare) =198.300 lei

    198.300 + 66.100= 264.400 lei 

    Daca scădem impozitele și taxele brokerului, ajung la 250.000 lei, exact suma de inceput ( 1.9 lei pe acțiune).

    Dar dacă rămâne la 0.8 × 132.200= 105.760+ 198.300 (dividend) = 304.060 lei, iar eu am inceput cu 250.00 lei. 

    1. Predictia mea :

      VUAN actual ~2.5 lei si H2O pondere 75% , rezulta noul VUAN de dupa de aprox. 0.6 lei . Iar pretul actiunii este de obicei cu 25% mai mic . Deci o estimare a pretului actiunii de 0.45 lei pe actiune. 

      In cazul tau vei recupera aprox aceeasi bani , dar: 

      - vei avea toate actiunile FP; 

      - vei lua anul viitor si dividend SalRom; 

      - de vazut ce vor facu cu banii Enel, deja vandut;

      - de vazut ce vor face daca vor vinde si actiunile Alro. 

    Nu am văzut până acum, ca randamentul dividendului sa fie de 80% și acțiunea sa nu explodeze. Și Digi și Teraplast s-au slăbit considerabil după vânzarea sucursalelor dar acțiunea a urcat semnificativ. Daca cineva crede că vom ajunge in septembrie și randamentul dividendului va fi tot de 80%, visează. Important e sa cumperi înaintea celorlalți și să ai un orizont de răbdare care sa depășească o săptămână.

    1. Da, asa este. Asa zic si eu ca va creste putin. Este atipic ca este dividend din vanzare capital nu din profit, dar chiar si aceste conditii returnarea a 80% din valoare si perspective viitoare de alte dividende similare fac ca actiunile FP sa fie atractive.

      Și Rompetrol Wells Service.

    Pentru primul comentariu care sperie ca FP valoreaza 0.2 lei.

    Sunt multi care zic ca FP nu valoreaza nimic pe aici. Fac asta ca sa cumpere ieftin. Adevarul este ca : 

    -FP va da 1.49. + 0.22 lei dividendende H2O la sf. Lunii Septembrie; 

    - Asadar 80% din banii pe care ii aveti in FP se intorc repede si ii puteti reinvesti in alte actiuni sau alte lucruri; 

    -FP a VANDUT ENEL !! AU scris in ultimul VUAN factsheet. Toata lumea crede ca asta e doar o stire, dar s a intamplat. Multi au omis sa vada acest lucru in comunicatul de acum cateva zile.  

    - au deja sume de bani consistente in conturi plus dividende de la H2O si vanzarea Enel . 

    Ce vor face cu banii ? Va fi un nou dividend special, dar unul simbolic. Presupunere de 0.05 lei. Acesta extra dividend special din Enel si dividende H2O este mentionat in memorandul lor . 

    -Dupa vanzarea H2O mai raman si cu alte companii valoroase pe care au anuntat, indirect, prin comunicatul lor de presa , al CEO ului , ca le vor lista la bursa. Sunt impulsionati de succesul fulminant al H2O. 

    Daca vor vinde si aceste companii din portofoliu , vor urma alte dividende mari O parte anul viitor :  

    CN Aeroporturi Bucuresti SA  

    Engie Romania SA 

    CN Administratia Porturilor Maritime SA  

    Societatea Nationala a Sarii SA- viitor IPO 

    Alro 

    Romaero 

    Si alte societati , Posta, CEO Oltenia. Etc 

    Toata lumea a zis ca H2O e supraevaluata in ponderea VUAN a FP! Dar s a vandut ca painea calda cu subscriere de 4x asa "supraevaluata " . Nu va luati dupa manipularea unora, FP este o actiune valoroasa.  

    Asa manipulare a mai fost cu SNP cu Austria Schengen. "Vindeti SNP" si lumea s a panicat si a vandut SNP la 0.42 lei. Acum e 0.55 lei !!! 

    1. Rahat pe bat si pomul in aer, maestre!

      Si tu faci parte din gasca naimita (tocmita/platita/angajata) sa faca publicitate pentru fraierii care habar n-au cum se fac combinatiile. 

      Vai de soarta voastra, IFF-isti de toata jena! 

      Astazi puneti laba pe premiul vietii voastre, slugilor, dupa care o sa va scoateti ochii dupa ce apare Contrapartea Centrala, caci acesta este unicul vostru scop in viata, profit in dauna oricui, profit in contra oricui. Mizerii si nimic altceva!

    peste cateva luni, la toate preturile vehiculate de voi, va trebui sa adaugati 1 zero ... nununu ... inainte nu dupa!

    Doar din dividendele date din vanzarea H2O , dividendele speciale ( mici, dar vor mai fi ) si dividendul din SalRom se va recupera pretul de acum de acum de 1.9 lei !!!

    Si o parte consistenta din ei se recupereaza acum in septembrie. 

    Asa ca , cu sau fara misto urii ca cel de sus cu "1 zero inainte dupa hahaha" cei care au FP nu vor pierde. Aceeasi panica vor sa instaureze unii "hahaha" ca acum cateva ceva timp cu SNP si scandalul Austria-Schenchen cand lumea s a panicat si a vandut OMV la 0.42 lei . Acum e cu 25% mai mult !!!!!! 

    Pt "hahaha"

    Asa lucreaza manipularea, o combinatie de misto uri cu "predictii" negativiste.  

    Nu trebuie sa va panicati ca in cazul SNP ( Omv Petrom ) in scandalul Schengen Austria. 

    Asa lucreaza manipularea, o combinatie de misto uri cu "predictii" negativiste. Retineti, unde vedeti combinatia de misto uri si predictii negative de tip Baba Vanga, aceea este manipulare.

    Nu uitati de MCS la Compania Naționala Aeroporturi București (CNAB) .

    De ce nu mentioneaza nimeni faptul ca din dividendele date de FP 8% se duc instant la stat plus ca daca valoarea tuturor profiturilor de la bursa ale oricarui cont, depaseste 6 salarii medii pe economie (adica 18000 lei), se mai duc inca 10% la sanatate? -18% nu mi se pare deloc de neglijat

    1. Orice afacere ai avea, tot trebuie să-i dai partea unchiului Sam. Întrebarea este dacă Fondul Proprietatea e o investiție bună sau nu, la acesta întrebare fiecare răspunde cum crede. Daca, după anunțarea dividendului special, acțiunea urca la 2.5 lei, era un mare buy, dar la 1.9 e lipsită de valoare. Noi investitorii mici pierdem bani fiindcă cumpărăm scump, după care ne speriem fiindcă scade și vindem ieftin. Cumpărăm Snp și H2O la profit istoric și acțiunea la maxim istoric dar nu luăm FP care a scăzut de la 2.1 la 1.9.

      De asta meritam sa pierdem bani. 

      Da. Bine punctat. La pomul laudat sa nu te duci cu sacul. SNP , H2O , TLV sunt la maxime istorice . FP va returna 80% din valoare anul acesta si restul anul viitor (SALROM) si nimeni nu e interesat. Asta pt ca credem "postacii" din online care propovaduiesc profetii tip Baba Vanga "FP nu valoreaza 2 bani", "FP valoreaza 1 dupa inainte un zero" (vezi nonsensul scris mai sus de "hahaha".

      Judecati totul dupa fapte , nu dupa vorbe .  

      Acum cateva luni era plin online ul si TV de boicot pt OMV Petrom si investitorii mici au panicat si au vandut , dupa "vorbele" postacilor. Desi faptele spuneau ca Omv Petrom e o companie solida cu respect pt actionari. Acum e cu 25% mai mult actiunea SNP.  

      Ceva similiar se intampla si cu FP. Anii de a randul actiunea a fost cu 25% mai mica decat VUAN pe motiv ca, postacii, tot se dadeau experti ca H2O este "supraevaluata" in ponderea Fondului. Listarea H2O a aratat cat de " supraevaluata " este H2O. 

      Actiunea FP nu o sa va imbogateasca, dar o sa aduca profit. Daca e cumparata la acest pret, de 1.9 lei .  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb